Skocz do zawartości

Polish Pale Ale


mate

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, proszę o opinie na temat mojej koncepcji. Po moich kilku pierwszych warkach chciałbym uwarzyć piwo zbliżone do "normalnego", które podejdzie osobom nieprzyzwyczajonym, ale jednak żeby poczuły różnicę. Wiadomo, że wszystkim się nie dogodzi, ale ogólnie zależy mi na stworzeniu pijalnego piwka "do meczu" albo do grilla. Na pilsy/lagery jeszcze nie jestem gotowy, więc chciałbym pójść w kierunku APA, ale na polskich chmielach.

 

Moja wstępna wizja:

 

słód pilzeński 3kg

słód pale ale 2kg

słód chit malt 0,2kg (resztki po innej warce)

słód karmelowy [strzegom 150] 0,3kg

 

chmiele:

gotowanie 60minut marynka 20g

gotowanie 30minut oktawia 20g

gotowanie 10minut Iunga 20g

na zimno 5 dni Iunga 30g

 

celuję w okolice 12,5BLG nastawy

 

Proszę o pomoc głównie odnośnie chmielenia czy nie będzie "za mocne"?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iunga ma więcej alfakwasów niż Marynka, więc możesz rozważyć danie jej na goryczkę zamiast Marynki, ale to sobie musisz przeliczyć IBU w jakimś kalkulatorze. Zasyp moim skromnym zdaniem ok, jasne, lekko karmelowe piwko jest dość przystępne. Z polskich chmieli doświadczenie mam głównie z Marynką, lubię ją sypać na zimno. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.