Jump to content
mate

Polish Pale Ale

Recommended Posts

Siemanko, proszę o opinie na temat mojej koncepcji. Po moich kilku pierwszych warkach chciałbym uwarzyć piwo zbliżone do "normalnego", które podejdzie osobom nieprzyzwyczajonym, ale jednak żeby poczuły różnicę. Wiadomo, że wszystkim się nie dogodzi, ale ogólnie zależy mi na stworzeniu pijalnego piwka "do meczu" albo do grilla. Na pilsy/lagery jeszcze nie jestem gotowy, więc chciałbym pójść w kierunku APA, ale na polskich chmielach.

 

Moja wstępna wizja:

 

słód pilzeński 3kg

słód pale ale 2kg

słód chit malt 0,2kg (resztki po innej warce)

słód karmelowy [strzegom 150] 0,3kg

 

chmiele:

gotowanie 60minut marynka 20g

gotowanie 30minut oktawia 20g

gotowanie 10minut Iunga 20g

na zimno 5 dni Iunga 30g

 

celuję w okolice 12,5BLG nastawy

 

Proszę o pomoc głównie odnośnie chmielenia czy nie będzie "za mocne"?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iunga ma więcej alfakwasów niż Marynka, więc możesz rozważyć danie jej na goryczkę zamiast Marynki, ale to sobie musisz przeliczyć IBU w jakimś kalkulatorze. Zasyp moim skromnym zdaniem ok, jasne, lekko karmelowe piwko jest dość przystępne. Z polskich chmieli doświadczenie mam głównie z Marynką, lubię ją sypać na zimno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.