Skocz do zawartości

DGGB czyli "Dinderi Ghost Gum Brewery"


Rekomendowane odpowiedzi




 
 Słody:
- słód pale ale Malteurop 2,5 kg (45,85%)
- słód pszeniczny Malteurop 1,3 kg (45,85%)
- słód pszeniczny Soufflet 1,2 kg (45,85%)
 
  Niesłody:
- płatki owsiane 0,3 kg (8,3%)
 
 

Zasyp ponad 120% szanuję


Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#31 Mało pszeniczne 

 

Data warzenia: 08.05.2022

Ekstrakt początkowy: 12,3 Blg 

Ekstrakt końcowy: Blg ( Birx )

Objętość: 24 litry

Wydajność:

Alkohol po fermentacji: %

Drożdze: Wb-06 - gęstwa

Rozlano: 

Cukier na refermentację: g - poziom 2,5

 

 Słody:

- słód pilzneński VikingMalt 3 kg 

- słód pszeniczny Souflett 0,75 kg 

 

Niesłody:

- płatki orkiszowe 0,8kg

- kasza jęczmienna 1 kg

 

Chmiele:

Chmiel Willamette PL 2020 - mokra szyszka z własnej uprawy 

180g - 60 minut

90 g - 10 minut

 

Drożdże:

Wb-06 - gęstwa po warce #30

 

Zacieranie:

16 L wody

 

44,5-43oC - 25 min

69-63oC - 60min

77oC - 15min 

Jakoś tak…

 

Wysładzanie:

15 litrów wody 

 

Chłodzenie do 18 stopni. 5 litrów wody o temp. 4 stopni do korekcji gęstości.

 

Drożdze:

Wb-06 gestwa zadane 08.05.2022 o g. 23:10

 

Fermentacja:

 

 

Refermentacja:

 

Butelkowanie:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

8 miesięcy przerwy w warzeniu. A porównując z ostatnimi 30 latami życia to praktycznie totalna abstynencja. Bo co ja spozylem? Może w sumie z 10 piw przez te 8 miesiecy...

Dlatego trochę boje się tej warki że nie wypiję, zanim się zestarzeje. Piwo nadal uwielbiam, ale jakoś przestałem lubić stan po spożyciu. 

Ale, 70 kg słodu w garażu samo się nie przerobi, oddać szkoda. Więc trzeba było wziąć się i uwarzyć.

 

#32 - Best Bitter z konieczności

 

Data warzenia: 04.01.2022

Objętość brzeczki nastawnej 24,8litrów

Ekstrakt początkowy: 11,5 Plato

Ekstrakt końcowy: 3,77Blg - alk. cca. 4,13%

Alkohol w piwie: 4,45% obj.

Odfermentowanie: 68%

Rozlew: 120g cukru 21.01.2023, łacznie 49 butelek, poziom nagazowania 2,0

 

Słody:

4,7 kg - Pale Ale Malteurop - 87,5 %

0,2 kg - karmelowy 150 VikingMalt - 5,5 %

0,1 kg - ciasteczkowy VikingMalt

 

Niesłody:

0,35 kg - płatki owsiane prazone. 20 min w 200 stopniach bez termoobiegu

 

Zacieranie:

67-63°C 60min - słody wsypane do 740 stopni 18,5l wody. Zesżły do 69 stopni.

Podgrzewanie z prędkością 1 stopień na 1:20 minuty.

79°C - wygrzew 10 minut

 

Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie:

215g x 60 min. - PL Brewer’s Gold z własnej uprawy, zielona szyszka

100g x 60 min. - PL Brewer’s Gold z własnej uprawy, zielona szyszka

 

Drożdże

Lallemand Windsor, uwodnione przez 15 minut w wodzie w temp. pokojowej.

 

Fermentacja:

Drożdże zadane do fermentora o 20:30 w dniu 04.01.2022 w temp. 14,75 stopnia.

Fermentora napowietrzaniy kamieniem przez 2 minuty.

Temperatura otoczenia 17,5 stopnia.

Podjęły pracę już po kilku godzinach.

Odfermentowania nastąpiło praktycznie w 3 dni.

Temperatura otoczenia nie przekroczyła 19 stopni.

 

 

 

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 4.01.2023 o 21:01, Kaniutek napisał:

8 miesięcy przerwy w warzeniu. A porównując z ostatnimi 30 latami życia to praktycznie totalna abstynencja. Bo co ja spozylem? Może w sumie z 10 piw przez te 8 miesiecy...

Dlatego trochę boje się tej warki że nie wypiję, zanim się zestarzeje. Piwo nadal uwielbiam, ale jakoś przestałem lubić stan po spożyciu. 

Ale, 70 kg słodu w garażu samo się nie przerobi, oddać szkoda. Więc trzeba było wziąć się i uwarzyć.

Ja tam mogę pomóc, zarówno w przeciwdziałaniu by żadna butelka zdążła się zestarzeć, jak i w pomocy w warzeniu, myciu, butelkowaniu itp. o ile jest tam co do roboty dla dwóch, jak również odkupieniu jakiejś części słodu :)

Edytowane przez lechu555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

12 miesięcy przerwy w warzeniu. Więc dla odmiany, bo dawno nie było...

 

#33 - Best Bitter

 

Data warzenia: 22.01.2024

 

Objętość brzeczki nastawnej 28 litrów

Ekstrakt początkowy: 12,5 Brix

Ekstrakt końcowy: …..Birx = ….. Blg - alk. cca. …..%

Alkohol w piwie: ….% obj.

 

Rozlew:  

 

Słód:

5 kg - Pale Ale Malteurop - 83,4 %

0,5 kg - karmelowy 30 VikingMalt - 8,3%

 

Niesłód:

0,5 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem - 8,3%

 

Zacieranie:

68°C - 60min spadek temp. Zacieru do 62 stopni.

Płatki owsiane, prażone w piekarniku, bez śrutowania wsypane do reszty zacieru po ok. 15 minutach od rozpoczęcia zacierania - temp 65,5

76°C - 10min -

79°C - wygrzew 10 minut

 

Wysładzanie do 4 Brix

 

Chmielenie:

100g Lubelski z własnej uprawy 2022 r zielona szyszka - 60 minut

g US Brewer’s Gold z własnej uprawy 2022 r zielona szyszka - 10 minut

 

Chlodzenie:

Do 14 stopni. Dolanie 5 litrów wody o temp 11 stopni.

 

Drożdże

US-05, uwodnione przez 15 minut w wodzie w temp. pokojowej.

Brzeczka napowietrzona nebulizatorem i kamieniem nierdzewnym.

Drożdże zadane do fermentora o 24:00 temp otoczenia 13,5 stopnia,

 

Zadane pierwotnie drożdże Nottingham przez 43 godziny nie podjęły żadnej pracy. W wiadrze śmiercią czuć było więc zlałem brzeczkę spowrotem do kadzi, podgrzałem do 100 stopni i pasteryzowałem przez 0,5 godziny. Schodziłem do 13,5 stopni i zadałem awaryjne US-05.

Temperatura otoczenia 13 stopni.

 

Drożdże ruszyły po 63 godzinach od zadania, czyli 27.01.2024

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.