Skocz do zawartości

DGGB czyli "Dinderi Ghost Gum Brewery"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #20 - Pszeniczne - A jakże!

 

Data warzenia: 15.11.2020

Data rozlewu: 22.12. 2020

Gęstość początkowa: 12 Blg

Gęstość końcowa: 3,44 Blg

Zawartość alkoholu: 4,6 + 0,5 = 5,1% obj.

Odfermentowanie: 74,14%

Cukier na refermentacje: 150g

 

Słody:

słód pale ale Matleurop - 2,75 kg

słód pszeniczny Malteurop - 2,75 kg

 

Niesłody:

otręby odsiane sitem z pszennej mąki Grahama - na oko litr, czyli około 400g

 

Drożdże:

Wyeast Weihenstephan 3068

Zadane 15.11.2020 o godzinie 19:30 w nocy temp. 16 stopni.

 

Zacieranie: w 18 l

- 47,5°C - 20 min 

- 63°C - 45 min 

- 72°C - 20 min 

- 78°C - wygrzew 

 

Wysładzanie:

Wysładzanie +14l wody 70 stopni do 4 blg

 

Gotowanie:

60 minut

 

Chmielenie:

60 min - Brewers Gold 4 g - (słownie: cztery) AA nieznane, szyszka z własnej uprawy

15 min - Hallertau hersbrucker 30g - 2,6%AA

IBU 7 Tinseth,

 

Fermentacja:

22,5 litrów 12Blg - objętość razem z wlanym całym starterem ok. 1,2l

 

Drożdze zadane w temperaturze 16 stopni i wystawione do pomieszczenia 14 stopni. 

 

16.11. - g. 22:00 z racji opóźnionego startu fermentacji, napowietrzanie przez godzinę nabulizatorem, mieszanie fermentorem i przestawienie w 19 stopni

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #21 - Czeski Bitter 

(Czeski bo chmiele mało brytyjskie)

 

Data zacierania: 28.11.2020

Data gotowania: 29.11.2020

Objętość brzeczki nastawnej: 25 litrów

Gęstość początkowa: 12,5 Plato (13 Brix)

Gęstość końcowa: 1,53 Plato

Odfermentowanie: 88,16%

Alkohol: 5,84% obj.

Alkohol po refermentacje: 6,3% obj.

Data rozlewu: 07.01.2021

Refermentacje: 165g cukru

Ilość piwa w butelkach: 24,6 litra

 

Słody:

4,5 kg Pale Ale Malteurop

0,5 kg Pszeniczny Malteurop

0,3 kg Monachijski VikingMalt

0,1 kg Buiscit Castelmalting

 

Zacieranie:

W 20,5 litra wody poludniowo-raszynskiej

55C - 15 minut

65C - 30 minut

73C - 40 minut

76C - 10 minut

 

Wysładzanie:

17 litrow 78C

 

Chmielenie:

60 minut - 28g Marynka szyszka, uprawa własna

15 minut - 20g Saaz 3,5%

IBU 24 Tinseth

 

Drożdże:

Gęstwa WLP067 po warce #19 

 

Fermentacja:

29.11.2020 g. 16:00 zadana gęstwa w temp. 18 stopni - otoczenie 17 stopni.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robercie, ogólnie, mam wrażenie, ze to co warzę jest bardzo monotonne. Jeśli ktoś to znajduje ciekawym, to jest mi niezmiernie miło.

Dinderi w mitologii Aborygenów australijskich to praludzie, żyjący przed Czasem Snu.(Dreamtime - tłumaczy się jako Czas snu. Ja nie byłbym sobą, gdybym nie miał zastrzeżeń do tego tłumaczenia. Uważam ,że dużo bardziej zasadne jest "Czas legend". Jest to czas, od którego aborygeni liczą swoją historię.)

Dinderi pełnili ważną rolę w stworzeniu swiata i występują w wielu legendach, np. w tej, podobnej do mitu o Prometeuszu, choć u Aborygenów kończy się ona znacznie szczęśliwiej https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/word_doc/0024/371922/dinderi-gujum.doc&ved=2ahUKEwi73N-QoajtAhVRUxoKHZqECwkQFjAKegQIBhAB&usg=AOvVaw2ByZ1AgGUHAmiLQ5EBoTRT

 

Ghost Gum to Corymbia aparrerinja - eukaliptus o śnieżno białym pniu, które zazwyczaj rośnie zupełnie samotnie na pustkowiu. Jego widok na tle rdzawo-czerwonej ziemi, szarosci scrubu i błękitow krzewów pustynnych robi piorunujące wrażenie. Jest jak alabastrowa rzeźba Leonarda daVinci. Coś skończenie pięknego.

 

Skąd połączenie tych dwóch osobliwości? To historia bardziej na pogadanie, niż popisanie :)

 

W sumie, mój browar powinien się nazywać zupełnie plebejsko np. "Browar Poludniowo-Raszynski", co byłoby bliższe rzeczywistości. Ale, tak jak wpisałem w pierwszym poście tego tematu, DGGB brzmi bardziej światowo, a anagram ładnie można wkomponować w ewentualny branding (moja żona, która pracuje w reklamie mówi, że tak się mówi na wizualnie ujednolicone logotypy danej marki) ;)

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka # 22 - Pszeniczne z płatkami owsianymi

Data warzenia: 27.12.2020 r.

Ekstrakt początkowy: 12 Blg

Ekstrakt końcowy: 3,44 Blg

Odfermentowanie: 72,14

Objętość: 23,5

Wydajność:

IBU: 12,6

Alkohol po fermentacji: 4,6%

Alkohol w gotowym piwie: 5,1%

Drożdze: WY3068

Rozlano: 04.02.2021 r.

Cukier na refermentację: 160g

 

 Słody:

- słód pale ale 2,25 kg 

- słód pszeniczny 2,4 kg 

 

Niesłody:

- płatki owsiane 0,4 kg - prażone w 200 stopniach 15 minut

 

Chmiele:

Chmiel Lubelski w szyszce 60g - nieznany%AA

30 g na aromat

30 g na goryczkę.

Drożdże:

Gęstwa WY3068 z Warki nr 20

 

Zacieranie:

19,5 L wody

 

44,3-43,7oC - 25 min

63oC - 30min - 

72oC - 30min - 

77oC - 15min i filtracja 

 

Wysładzanie:

15 litrów do 4brix

 

Chmielenie:

30g Lubelski  - 60 minut

30g Lubelski  - 10 minut

 

Chłodzenie do 14,5 stopnia

 

Fermentacja:

27.12.2020 - g. 21:15 start temp. w garażu 16 stopni.

 

 

Butelkowanie: 04.02.2021 r. - łącznie 43 x 0,5l

 

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #23 - Poludniowo-raszyński Ale, czyli Jewarzkowa wyjebałka

 

Kiedyś zadałem na Jewarzce pytanie, czy żeby osiągnąć bardziej chlebowy smak, trzeba do piwa dodać chleb. Był to mało wyrafinowany, piątkowy żarcik, obliczony na śmieszny flow komentarzy, ale nie spotkał się ze zrozumieniem. Zostałem obrzucony śmierdzącym błotem i wyjebany z grupy, bez możliwości reakcji, przez admina w ludowym stroju z Finnmarku, czy innego Nordlandu, do spółki z jakimś piwnym celebrytą (już nie pamiętam ich nazwisk). Od tamtej pory minęło wiele miesięcy, ale siekera została zabita więc postanowiłem w koncu sprawdzić, o co kaman z tym chlebem.

 

Data warzenia: 21.03.2021

Data rozlewu: 03.04.2021

Objętość brzeczki do fermentacji: 25l

Gęstość początkowa: 13,3 Brix

Gęstość końcowa: 3.07 Blg

Odfermentowanie: 76,75

Drożdże: S-04

Zawartość alkoholu po fermentacji: 5,2

Zawartość alkoholu w gotowym piwie: 5,7

IBU: 21 Tinseth

Cukier na refermentacje: 148g

 

Słody:

słód pale ale 4,5 kg

słód monachijski 0,65 kg

 

Niesłody:

Suchy chleb w większości pszenny, trochę pszenno-żytni, zmielony w maszynce do mięsa - razem 0,6 kg

 

Drożdże

S-04

 

Zacieranie w 19 l wody:

- 62 - 64°C - 110 min aż do negatywnej próby jodowej

- podgrzanie do 78 stopni - 1 stopien na minutę

 

Wysładzanie do 26l- 4 blg

 

Czas gotowania

60 minut

 

Chmielenie

21g Sybilla 6,1aa - 60min 

40g Saaz 3,5aa- 15min

 

IBU 21 Tinseth, 

 

Fermentacja:

S-04 zadane w 16,5 stopnia 23:00 - 21.03.2021

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

#24 - Best Bitter ale trochę Ale

 

Data warzenia: 23.05.2021

Objętość brzeczki nastawnej 26,5 litra

Ekstrakt początkowy: 12 Blg

Ekstrakt końcowy: 

Alkohol w piwie: 1,87 Blg

Odfermentowanie: 84,92%

Alkohol po fermentacji: 5,4% obj.

Alkohol w gotowym piwie: 5,43 % obj.

Rozlew: 19.06.2021

 

Słód:

4,70 kg - Pale Ale Malteurop

0,11 kg - karmelowy 30 VikingMalt

0,19 kg - ciasteczkowy VikingMalt

0,40 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem

 

Zacieranie:

64-67°C - 60min

72°C - 15 minut

78°C - wygrzew 10 minut

 

Chmielenie:

IBU: cca 24,4 (Tinseth)

 

27.5 g East Kent Goldings - 60 min.

41.5 g East Kent Goldings - 15 min.

 

Drożdże: 

WLP4042 Hazy Daze - 1,5 roku trzymane pod solą w lodówce. Starter 2 stopniowy, docelowo 1,5 litra, wlany w całości.

 

Rozlew:

173 g cukru, razem 51 butelek, nagazowanie 2,4

 

To piwo też okazało się infekcją. Najprawdopodobniej winne było wiadro do rozlewu. Poszło na zasłużoną emeryturę, a kranik znalazł drugie życie w sprzęcie kampingowym.

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie umiem pisać o pogłębieniu pełni doznań smakowych itp.  Mi piwa z płatkami po prostu bardzo smakują. Lubię smak owsa, więc go sypie do wszystkiego.

Ostatnio również do chleba.

@Robert87 Spróbuj, nie zawiedziesz się raczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 - Czekoladowa IPA (w skrócie CIPA)

 

Data warzenia: 21.06.2021

Objętość brzeczki nastawnej 29 litra

Ekstrakt początkowy: 12,6 Blg

Ekstrakt końcowy: 1,47 Blg

Odfermentowanie: 88,78 %

Alkohol po fermentacji: 5,93 % obj.

Alkohol w gotowym piwie: 6% obj.

Rozlew: 11.07.2021 r.

 

Słód:

5,50 kg - Pale Ale Malteurop

0,10 kg - ciasteczkowy VikingMalt

0,10 kg - czekoladowy

 

Nieslody:

1,00 kg - kasza jęczmienna wiejska

0,05 kg - jęczmień palony

 

Zacieranie:

64-67°C - 70min

72°C - 15 minut

78°C - wygrzew 10 minut

 

Chmielenie:

IBU: duuuuzo 

 

17 g Lubelski szyszka nieznane AA - 60 min.

 

50g Citra - 10 minut

50g Amarillo - 10 minut

 

50g Citra - Whirlpool 50°C

50g Amarillo - Whirlpool 50°C

 

42g Citra - chmielenie na zimno - 3 dni przed rozlewem

50g Amarillo - chmielenie na zimno - 3 dni przed rozlewem

 

Drożdże i fermentacja:

WLP4042 Hazy Daze - gęstwa 1 pokolenie. Brzeczka schłodzona do 19,5 stopnia, do 23 litrów dolane 4,5 litra wody lodowej o temp. cca 0-1°C.

Pudełko styropianowe z butelkami lodu wymienianymi co 24 godz.

 

Rozlew:

178g cukru, nagazowanie 2,4

52 butelki 0,5l

 

To było bardzo dobre piwo. Strasznie szybko się wypiło.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#26 - Best Bitter

 

Data warzenia: 01.08.2021

Objętość brzeczki nastawnej 26,5 litra

Ekstrakt początkowy: 12,4 Blg

Ekstrakt końcowy: 3,18 Blg

Odfermentowanie: 75,18%

Alkohol po fermentacji: 4,94% obj.

Alkohol w gotowym piwie: 5,32% obj.

Rozlew: 05.09.2021

 

 

Słody:

4,50 kg - Pale Ale Malteurop

0,10 kg - karmelowy 50 VikingMalt

0,10 kg - ciasteczkowy 50 Castelmalting

 

 

Nieslody:

1,00 kg - Kasza jęczmienna

0,30 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem

 

Zacieranie:

64-67°C - 30 minut

72°C - 30 minut

78°C - wygrzew 10 minut

 

Chmielenie:

IBU: cca 31 (Tinseth)

 

40g - Saaz 3,5% - 60 min.

10g - East Kent Golding 4,7% - 60 min.

50g - East Kent Golding 4,7% - 15 min.

 

 

Drożdże: 

S-04 zadane w nieoznaczonej temperaturze, oscylujące na oko około 18 stopni.

 

Rozlew: 

05.09.2021 - 165 g cukru na 26 litrów piwa. Nagazowanie cca 2,3

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#27 Raszyński starter lagerowy

 

Data warzenia: 28.11.2021

Objętość brzeczki nastawnej 10,6 litra

Ekstrakt początkowy: 10 Blg

Ekstrakt końcowy: 3,45 Blg

Odfermentowanie: 64,86%

Alkohol po fermentacji: 3,27% obj.

Alkohol w gotowym piwie: 3,62% obj.

Rozlew: 08.01.2022

 

Słody:

2,2 kg - pilzneński Viking Malt

 

Zacieranie:

62-64°C - 30 minut

67°C - 30 minut

72-15 minut

78°C - wygrzew

 

Chmielenie:

IBU: ?

Duża garść Brewer's Gold z własnej uprawy na końcowe 15 minut gotowania

 

Drożdże: 

1 saszetka W34/70 zadane w 15 stopniach

 

Rozlew: 08.01.2022 - 60g cukru, nagazowane cca 2.2

Łącznie 19 butelek 0,5l + 3 butelki 0,33l.

Butelki zostawione w temp. 23 stopni na około 14 godzin i wstawione spowrotem do temp. 10 stopni 

 

Fermentacja:

8 dni w temp 10 stopni. (29.11-6.12)

15 stopni (6.12-.8.12) - 2 dni

20 stopni (8.12-11.12) - 3 dni, piwo zlane znad gęstwy

6 stopni (11.12-08.01 ) - 28 dni , odstawione do lagerowania.

 

 

Uwagi:

piwo warzone w celu wyprodukowania gęstwy na Piereszego w życiu lagera. Dlatego mało chmielone i niskie Blg. Będzie fermentowane w 15 stopniach.

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#28 Pierwszy - chociaż jednak drugi - lager poludniowo-raszynski

 

Data warzenia: 12.12.2021

Objętość brzeczki nastawnej: 30 litrow

Ekstrakt początkowy: 12 Blg

Ekstrakt końcowy: 2,18 Blg

Odfermentowanie: 81,69%

Alkohol po fermentacji: 4,98% obj.

Alkohol w gotowym piwie: 5,0% obj.

 

Rozlew: 31.01.2022

 

Słody:

5,3 kg - pilzneński Viking Malt

0,23 kg - monachijski Viking Malt

 

Niesłody:

1,0 kg kasza jeczmienna

 

Zacieranie:

62-64°C - 30 minut

Podgrzewanie przez 30 minut do 72 stopni

72°C - 15 miut

78°C - wygrzew

 

Chmielenie:

Marynka - 60 minut - własna uprawa, szyszka, cca. 50g

Żatecki - 10 minut - własna uprawa, szyszka, cca. 20g

Hallertau hasbruker - 10 minut cca 20g

 

Chmiel dawane na oko, bo się mi zepsuła waga.

 

IBU: ?

 

Drożdże: 

1 gestwa W34/70 z warki #27 zadana w ok. 11 stopniach

 

Rozlew: 136g cukru. Nagazowanie ok. 2,0

 

Fermentacja:

12.12 - W garażu, temp otoczenia około 11 stopni. 

13.12 - a jednak nie 11, bo 9,3 stopnia. Ładnie bulka już po 14 godzinach. 

Po 8 dniach, czyli 21.12 - rano, przestawione do pomieszczenia 14,5 stopnia.

24.12 (po 3 dniach) przestawione do 20 stopni

27.12 (po 3 dniach) przestawione bez przelewania do garażu w 3 stopnie.

 

Uwagi:

Wygrzewane w piekarniku butelki dały czasami palone zapachy. Obawiam się że część butelek będzie waliło spalenizną w smaku. :(

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to miło słyszeć, Robert. Dziękuję. :)

 

Raszyński starter przy przelewie smakował bardzo dobrze. Jest szansa na dobre piwo.

Mam nadzieję, że te lagery mi się udadzą. W sensie, że nie naplułem za bardzo do nich i nie będzie infekcji. :) Byłoby szkoda otworzyć za 3 miesiące i wylać do kibla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#29 - IPA

 

Data warzenia: 1.04.2022

Objętość brzeczki nastawnej: 23 litry

Ekstrakt początkowy: 12 Blg

Ekstrakt końcowy: 2,96 Blg

Odfermentowanie: 75,05%

Alkohol po fermentacji: 4,57% obj.

Alkohol w gotowym piwie: 5,07% obj.

 

Rozlew: 24.04.2022 r.

150 g cukru na refermentacje, cel to nagazowanie 2.0.

44,5 butelki

 

Słód:

3 kg - Pilzneński - Viking Malt

1 kg - Pale Ale - Malteurop

1 kg - Monachijski - Viking Malt

0,15 kg - karmelowy - VikingMalt

0,15 kg - czekoladowy - VikingMalt

0,50 kg - prażone płatki owsiane

 

Zacieranie:

65,5°C - 30 minut

72°C - 30 minut

78°C - wygrzew 10 minut

 

Chmielenie:

IBU: duuuuzo 

 

35g Galaxy - 60 minut

15g Galaxy - 10 minut

 

50g Mosaic- Whirlpool 50°C

 

25g Mosaic - chmielenie na zimno 4 dni przed rozlewem

25g Galaxy - chmielenie na zimno 4 dni przed rozlewem

25g Mosaic - chmielenie na zimno 2 dni przed rozlewem

25g Galaxy - chmielenie na zimno 2 dni przed rozlewem

 

Drożdże: 

Mangrove Jack's M44 - starter 1,5 litra. 

 

Brzeczka schłodzona do 15 stopni, do 17 litrów dolane 5 litrow wody o temp. cca 12°C.

 

Fermentacja:

Piana maksymalnie na około 2 litry pojawiła sie po około 24 godzinach od zadania startera.

Po 5 dniach fermentacji fermentor przestawiony do 17 stopni. I tak dotrwał do końca.

Wg wskazań iSpindla fermentacja zatrzymała się 11.04, czyli po 10 dniach.

 

 

 

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Pszeniczne z płatkami owsianymi

 

Data warzenia: 10.04.2022

Ekstrakt początkowy: 12 Blg (12,5 Brix - 1,049)

Ekstrakt końcowy: 1,07 Blg 

Objętość: 24l

Wydajność:

IBU: 

Alkohol po fermentacji: 5,81 %

Drożdze: Wb-06

Rozlano: 08.05.2022

Cukier na refermentację: 150g - poziom 2,4

 

 Słody:

- słód pale ale Malteurop 2,5 kg (45,85%)

- słód pszeniczny Malteurop 1,3 kg (45,85%)

- słód pszeniczny Soufflet 1,2 kg (45,85%)

 

  Niesłody:

- płatki owsiane 0,3 kg (8,3%)

 

Chmiele:

Chmiel Lubelski 45g - 58%AA

25 g na aromat

20 g na goryczkę.

 

Drożdże:

Wb-06 - jedna saszetka 11g

 

Zacieranie:

16 L wody

 

44,5-43oC - 25 min

63oC - 30min 

72oC - 30min 

77oC - 15min 

 

Wysładzanie:

13 litrów wody 

 

Chmielenie:

22g Lubelski 5,8% AA - 60 minut

25g Lubelski 5,8% AA - 10 minut

 

Chłodzenie do 14 stopni.

 

Praca łącznie 6,5 godziny

 

Drożdze:

1 paczka Wb-06 uwodnione 15 minut. Zadane 10.04.2022 o g. 18:30. W garażu jest temperatura 12,5 C

 

Fermentacja:

10.04.2022 - g. 18:30 temp. w garażu 12,5 stopni.

 

Refermentacja: 150g cukru 

 

Butelkowanie: 48 butelek x 0,5l - 08.05.2022

 

Edytowane przez Kaniutek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.