Jump to content
lixe

Plan warzenia kolejnych piw - dobór drożdży, temperatury i transferu gęstwy

Recommended Posts

Cześć,

 

Wyciągając wnioski z poprzednich warek tym razem chciałbym się lepiej zoorganizować - podnieść jakość i optymalnie wykorzystać surowce.

 

Schemat

  • Warka #1 Polska Pszenica (American Wheat) - 12BLG, 20L, uwodnione US-05
    • ---transfer gęstwy--> do Warki #2
    • do cienkusza z wysładzania dosypać ekstraktu 0,5kg pilzneński Bruntal, płatków pszennych, płatków owsianych, curacao, kolendry + S-33 - i miniwarka 'witbiera'
  • Warka #2 American Wheat - 13,5BLG, 20L
    • #2a - 10L do zabutelkowania bezpośrednio po burzliwej
    • #2b - 10L do przelania na cichą z dodatkiem 500g pulpy z mango (850g pulpy z mango odmiany Alphonso bo jest bardziej aromatyczna) - i mamy Mango American Wheat
    • cienkusz - znów WitBier albo jakiś Fruit American Wheat
  • Warka #3 Izabella Pale Ale - 13,5 Blg, 20L
    • znów użycie gęstwy
    • cienkusz - Fruit Ale, Session IPA albo SH Pale Ale z jakimś chmielem, który chciałbym zutylizować
  • Warka #4 NEIPA - 16BLG, 20L - tu mam problem bo nie jestem pewien US-05 tu spasuje - może coś mniej flokulującego. Na tym etapie już raczej nie ma sensu zadawać gęstwy ze względu na mutacje.
    • cienkusz - Session (NE)IPA??

 

Podsumowując:

  1. Chciałbym dobrać raczej suche drożdże ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia z robieniem starterow, nie posiadam też mieszadła.
  2. Zastanawia mnie:
    1. dobór drożdży (mógłbym teraz wypróbować transfer gęstwy pomiędzy piwami - czego jeszcze nie próbowałem)
    2. dobór temperatury fermentacji do stylu i drożdży
      1. Nie dysponuję stałą kontrolą temperatury. Mam pokój z temp. otoczenia ok 21-22st i piwnicę z temp. 15st. ew. o 1-2 stopnie wyżej w innym miejscu piwnicy gdzie są szczelniejsze okna (nie jestem jednak tego pewien, muszę to zmierzyć).
  3. Może można coś tu dobrać ekonomiczniej/logiczniej lub poprostu z lepszym efektem?
  4. Wykorzystanie cienkuszy. Jeśli macie inne pomysły niż podane powyżej to proszę o info. Pod ręką będę mieć 0,5kg ekstraktu pilzneńskiego bruntal, jałowiec, curacao, skórkę słodkiej pomarańczy, skórkę gorzkiej pomarańczy, płatki owsiane, glukozę, które zawsze mogę dorzucić do cienkusza, ew. coś dokupić. 

 

EDIT: Po sugestiach poniżej zdecydowałem się nie robić cienkuszy. Skupię się na jak najlepszym przeprowadzeniem procesu tworzenia w.w. piw.

Edited by lixe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę za bardzo sensu robienia tych cienkuszy. Przecież po wysłodzeniu piwa o takim ekstrakcie już w tych wysłodzinach nie będzie prawie w ogóle cukrów. Podobnie nie wiem jak chcesz dodać płatki, w którym momencie miałyby się one zatrzeć?

 

4 warki spokojnie oblecisz na 1 drożdżach bez żadnych mutacji. Inna sprawa, że faktycznie US-05 do NE IPA się niezbyt nadają. 15 stopni otoczenia to idealne temperatura dla tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Słuszna uwaga. Założyłem zacieranie w cienkuszu ale jak rozumiem tu będzie za mało enzymow? Wiem, ze na ekstrakt nie ma co liczyć bo on enzymów nie ma.

 

Wyjściem chyba mogłoby być minizacieranie z faktycznym udziałem pilzneńskiego lub diastatycznego. Czy ew. możliwe byłoby zacieranie w cienkuszu z dodatkiem preparatu enzymatycznego?

 

P.S. Wiem, że te cienkusze będą bardzo słabe - te warki to nie RISy. Zastanawiam się czy w ogóle można je jakos wykorzystać i uzyskać 5-7L a może nawet 10L czegokolwiek sensownego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie strasznie kombinujesz a rezultat będzie raczej marny. Przecież jak kończysz wysładzanie takiego piwa to z wysłodzin Ci leci z 1-3Blg i dalsze wysładzanie będzie powodowało dalszy spadek. Jak odbierzesz tego kilka litrów to będziesz miał brzeczkę może 1-2Blg, czyli już prawie wodę. Jak coś tam będziesz dodawał i zacierał to praktycznie tak jakbyś zacierał nową warkę w wodzie. Ja tu nie widzę żadnego sensu. Nie bez powodu cienkusze robi się z mocarzy, a nikt nie robi z piw 12blg. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko mi powiedzieć w sumie. Jakbym robił NEIPA to bym poszedł w płynne. Rockmill robił NEIPA na S-33 i wychodziły zaskakująco dobre jak na te drożdże. Ewentualnie jakieś angielskie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olej te cienkusze tak jak Ci radzi Osaliber bo nic z tego nie bedzie przy tak slabych piwach. Zamiast optymalnie wykorzystac surowce to je tylko "optymalnie" zmarnujesz.

Jesli planujesz cala serie to wez plynne bo naprawde warto - absolutnie sie ich nie musisz obawiac. Zrob pierwsza warke slabsza, powiedzmy 12 BLG, jakies 17-18 litrow i mozesz spokojnie zadac bez wczesniejszego robienia startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Hanys93 napisał:

Zrob pierwsza warke slabsza, powiedzmy 12 BLG, jakies 17-18 litrow i mozesz spokojnie zadac bez wczesniejszego robienia startera.

Tego bym akurat nie radził. Nawet jakiś starter bez mieszadła będzie dużo lepszy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, lixe napisał:

To może tylko zapytam, które suchary do NEIPA?

Nie robiłem, ale słyszałem że Danstaw Windsor są ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerabiałem temat dwa razy z NEIPA na S-04. Nie polecam. Ciekawi mnie temat S-33, wiele browarów stosuje je z powodzeniem w new englandach. Jednak do tego stylu tylko płynne i to dedykowane. W ostatnim odcinku alchemii Janek dokładnie tłumaczy które drożdże są najlepsze do NEIPA.

Edited by zegancio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.