Skocz do zawartości

Odzyskiwanie drożdży - proszę o radę i ocenę


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacznę od tego że jestem nowy w społeczności piwowarstwa domowego (3 warki za mną), tak wiec postanowiłem spróbować odzyskać drożdże ale nie wiem czy tak powinny wyglądać, były już 2 razy płukane.

Oglądając poradniki na youtube widziałem że u innych sytuacja wyglądała odwrotnie, to znaczy że u nich górna warstwa była bialutka.

Jutro zamierzam warzyć kolejną warkę stąd moja obawa wolę się upewnić i zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych piwowarów.

Proszę o jakąś poradę.

Pozdrawiam BrowarDomowyRS :D .

P_20190413_151413_1_p.thumb.jpg.218421a4b09b4b39f03365efc3165eec.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki czyli wyleje tą górną warstwę i będzie ok.

A jaką ilość gęstwy do 20-22 l warki? Te słoiki na zdjęciu są 500 ml, czy ta ilość gęstwy wystarczy?

Są to drożdże US-05 z 17 Blg IPY, a zamierzam zrobić saisona 12Blg.

Chyba napisałem już wszystko :) czekam na Odp.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, BrowarDomowyRS napisał:

saisona 12Blg

Na US-05 nie zrobisz saisona. Inna charakterystyka.

No chyba, że wkradła się autokorekta i miało być "sessiona".

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ilość najlepiej przeliczyć kalkulatorem,  np. mrmalty albo prosty kalkulator w excelu, dostępny w plikach na stronie.

Saison na US-05 to słaby pomysł, w tym stylu praktycznie całą robotę robią odpowiednie drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.