Seikcoo 1 Posted April 13, 2019 Zacznę od tego że jestem kompletnym debilem - tak żeby nikt już nie musiał tego pisać. Otóż zabrałem się dzisiaj za warzenie piwa zapominając o tym że moje obydwa fermentory z kranikiem są zajęte. W obu(planowo do jutra) miała leżeć ipa(a właściwie dwie jej wersje). Zostały mi same bez kranika. W związku z tym zostałem z zacierem w garze i brakiem możliwości przeprowadzenia wysładzania. Czy mogę zacier przelać do fermentora i poczekać do jutra? Coś może się stać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted April 13, 2019 Ewentualnie możesz z jakiegoś wężyka zrobić przedłużkę do wysładzania, podłączyć długi wężyk do sraczwezyka (czy czym tam wysładzasz,no może poza fałszywym dnem) i wysłodzić normalnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted April 13, 2019 Ja bym zostawił w garnku, niektórzy zacierają przez noc, więc jak w garze zostawisz zacier na powiedzmy 24 godziny to nic się nie stanie - tak myślę. Tylko nie rozumiem po co zacier przelewać do fermentora, jeszcze bez kranika, tylko więcej roboty i mycia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seikcoo 1 Posted April 13, 2019 (edited) A czy coś się stanie jak temperatura zacieru spadnie do temperatury pokojowej? No bo jeżeli ma przez to nie wyjść to mogę poświęcić 1 dzień chmielenia na zimno i szybko zabutelkować jeden z fermentorów Edited April 13, 2019 by Seikcoo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted April 13, 2019 A ile dni juz chmielisz na zimno? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seikcoo 1 Posted April 13, 2019 Przedwczoraj i wczoraj wrzuciłem chmiel na cichą Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted April 13, 2019 Duzo zalezy tez od ilosci jaka wrzuciles. Mi osobiscie podchodzi chmielenie na zimno gdzies na 3-4 dzien z tym ze wrzucam z reguly ok. 2 gramy na litr. No musisz sam zdecydowac, ja osobiscie wolalbym "dokonczyc dzielo", czyli dluzej chmielony fermentor zabutelkowac i skonczyc warzenie ktore juz dzis zaczales. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 13, 2019 (edited) Spokojnie możesz butelkować już to, gdzie chmiel wrzuciłeś przedwczoraj. Z zostawieniem zacieru na dobe może różnie być, jest małe ryzyko, że zacznie się zakwaszać. Edited April 13, 2019 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites