Jump to content
Sign in to follow this  
aos

ile mam dodać ekstraktu słodowego do brew kita?

Recommended Posts

mam wielka watpliwosc czy dobrze mysle ...

 

w instrukcji mojego brew-kita jest napisane: zawartośc puszki 1,8 kg na 23 l wody. pytanie brzmi :

 

ile mam dodać do zawartości ekstraktu słodowego w proszku ?

 

mam konkretnie ten produkt :

 

Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 1 kg

 

Ekstrakt słodowy w proszku - wersja Light - Jasny. Produkt Muntons PLC (Anglia).

 

Zastosowanie:

- szlachetny zamiennik 1 kg cukru podczas warzenia piwa z wszelkich brew-kitów,

- uniwersalny składnik brzeczki piwnej, polecany do wszelkich piw, w szególności do pilsnerów

(przy 20 litrach piwa uzyskanie 1°Blg wymaga użycia ok. 0,25 kg ekstraktu w proszku),

- surowiec do przygotowania startera drożdżowego (100 g na 1 litr startera),

- surowiec do refermentacji (przeciętnie 200 g na 20 litrów piwa).

 

Opakowanie zawiera 1 kg ekstraktu słodowego w proszku.

Kolor: max 12 EBC. Wilgotność: max 5%. Białko: max 7,5%. pH: 5,6.

 

 

podaje link:

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ? =6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183072&sortuj=kod

 

 

Z góry dziekuje

Edited by aos

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy każdym brewkicie w wymienionym przez Ciebie Browamatorze jest opisane, wystarczy trochę poczytać

 

"Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 4 opcji do wyboru) :

- 1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe - nie polecamy),

- 1 kg BA brew-kit PLUS (najlepszy stosunek jakości do ceny !),

- 1 kg ekstrakt słodowy Muntons Spraymalt Light - w proszku (pełny smak bez cukru czy glukozy),

- 1,5 kg ekstrakt słodowy Muntons Light - w syropie (najwyższa jakość piwa - lepiej się już nie da !)."

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zależy jaką ekstraktywność chcesz uzyskać. Z reguly do brewkita dodaje się kilogram cukru (wedlug przepisu), a z opisu który zamieścileś wynika informacja że to zamiennik kilograma cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jest tez informacja :

 

(przy 20 litrach piwa uzyskanie 1°Blg wymaga użycia ok. 0,25 kg ekstraktu w proszku)

 

wiec zupełnie juz nie wiem ile tego mam zastosowac

Share this post


Link to post
Share on other sites
ile mam dodać do zawartości ekstraktu słodowego w proszku ?

 

mam konkretnie ten produkt :

 

Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 1 kg

Jeśli masz 1kg ekstraktu to nie masz się nad czym zastanawiać tylko dać całość. Jeśli masz więcej to dodając 1,5 czy 2 kg będziesz miał treściwsze piwo, więcej % ale też lepsze w smaku. A jaki brewkit będziesz warzył?

Share this post


Link to post
Share on other sites

uzyskując zgodnie z opisem przy 1,5kg czyli 500g więcej niż w przepisie o 2 blg więcej (jak sądzę przepis jest na 12, więc 14) a przy kilogramie więcej o 4 blg.

Dla pewności sprawdź po przestudzeniu do 20°C aerometrem

 

Patrz na wpis kolegi Sziszi, a przede wszystkim na opisy na stronie browamatora, a także wiki tu http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

ojoj to klapa po całości :D

 

mam ten brew-kit:

 

Muntons --- Canadian Style --- Klasa Premium 1,5 kg

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Canadian_Style_---_Klasa_Premium_15_kg&przedm=1700449&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095%2F1594695&sortuj=kod

 

 

niestety posłuchałem rad szwagra który coś nie za bardzo doczytał i w poniedziałek podczas przygotowania pierwszej warki dodałem 0,25 kg tego ekstraktu.

 

Czy mogę coś jeszcze naprawić ? zamiast glukozy dodać ekstraktu przed butelkowaniem czy jeszcze teraz mogę go dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dodałeś wody tyle ile masz podane w instrukcji to wyjdzie ci bardziej "rozwodnione" piwo. Jeżeli mierzyłeś gęstość i starałeś się otrzymać zalecaną to wyjdzie mocniej chmielone. I tak je wypijesz ze smakiem. W tej chwili nic bym już z nim nie robił. A ekstrakt, który ci został wykorzystaj do innego piwa.

 

Edit: Ja do butelek dodaję glukozy - a suchy ekstrakt używam do robienia starterów.

 

ale jest tez informacja :

 

(przy 20 litrach piwa uzyskanie 1°Blg wymaga użycia ok. 0,25 kg ekstraktu w proszku)

 

wiec zupełnie juz nie wiem ile tego mam zastosowac

Z tymi Blg jest całkiem prosto - otrzymujesz roztwór 10Blg kiedy do 1 litra wody dodasz ok. 110g ekstraktu (roztwór 10%). Z powyższego zapisu wynika, że w 20l piwa aby uzyskać 10Blg potrzebujesz ok 2,5kg ekstraktu. Więc jeśli masz 1,5kg ekstraktu chmielonego to potrzebujesz dodać jeszcze 1 kg czystego ekstraktu.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli piwo już fermentuje (zadałeś drożdże) to już nic nie rób, będziesz miał po prostu cieniutkie piwko i nauczkę na przyszłość :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D dzięki wielkie teraz wyjaśniliście mi wszystko bardzo dokładnie .

 

bardzo się tym nie zmartwiłem gdyż i tak planuje zacierać sam a te puchy dostałem w prezencie . Musze tylko uprzedzić szwagra bo on takim sposobem już kilka warek sobie zrobił i teraz czeka aż mu dojrzeją ...

 

nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko czy piwko po fermentacji burzliwej i cichej ( ale przed dodaniem glukozy i butelkowaniem) ma już % ??

 

bo szkoda mi butelek marnować a już w poniedziałek zacierał bym pszeniczniaka...

Share this post


Link to post
Share on other sites
bardzo się tym nie zmartwiłem gdyż i tak planuje zacierać sam a te puchy dostałem w prezencie . Musze tylko uprzedzić szwagra bo on takim sposobem już kilka warek sobie zrobił i teraz czeka aż mu dojrzeją ...

 

nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko czy piwko po fermentacji burzliwej i cichej ( ale przed dodaniem glukozy i butelkowaniem) ma już % ??

Zacieraj, to nie jest trudne. A alkohol w piwie (bo o to Ci pewnie chodzi pisząc %) powstaje w wyniku fermentacji. Czyli jeżeli zaczęła się fermentacja (drożdże "pracują") to już jest alkohol i jego stężenie rośnie z każdym dniem (do końca fermentacji). Gdy dodajesz glukozę do refermentacji to drożdże wznawiają swoją działalność przerabiając ją na CO2 i znowu alkohol. Gdzieś widziałem, że refermentacja dodaje ok 0,4% alkoholu.

 

Edit: Uprzedzając pytanie: zawartość alkoholu oblicza się (w przybliżeniu) znając gęstość roztworu przed i po fermentacji.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie chodzi mi oto czy moje piwko po tygodniu burzliwej i tygodniu cihcej już ma w sobie alkohol ?

 

bo jeśli tak to w weekend obalimy cała warkę z butli po winie(w której trzymam aktualnie piwko) żeby nie blokować butelek skoro piwo i tak już sknociłem ( chodzi o walory smakowe) a buteleczki zostawię sobie i od razu zabieram się za zacieranie :D na szczęście babcia ma dużo oo garów emaliowanych.

 

jeszcze raz dzięki za informacje!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodawszy o 750g mniej będzie też o 3 blg mniej, powstanie lekka i delikatna "dziewiątka" w sam raz na lato :D

Można także rozprowadzić ekstrakt w małej ilości wody (lub spuszczając nieco pracującej brzeczki) zagotować, przestudzić do 30°C (jeśli nieduża ilość może być i więcej) i dodać do reszty, acz moim zdaniem szkoda zachodu- lepiej mieć lekkie piwo, które szybciej skończy pracować i dojrzewać.

 

PS nie jest sknocone, to może być bardzo dobre tyle że lekkie piwo.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już pisałem - ja bym nic nie dodawał, poczekał bym aż przefermentuje, zabutelkował i cieszył się latem z pysznego piwa (na pewno będzie Ci smakować). Własne piwo zawsze jest dobre (no prawie zawsze).

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to super :D w takim razie zrobię dokładnie tak jak radzicie :D

 

zabutelkuje i poczekam aż dojrzeje w buteleczkach, muszę szybko doprowadzić swoja kapslownice do porządku :D

 

pozdrowionka dla all forumowiczów !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha i jeszcze jedno - piwo po chociaż 2 tygodniowym pobycie w butelkach zmienia się dość mocno w porównaniu z młodym piwem zaraz po fermentacji. Nie chodzi mi tylko o zawartość CO2 ale również o jego smak, więc nie sugeruj się jego smakiem przy rozlewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aos nigdzie nie podajesz pomiarów Blg, podejrzewam, że nie robiłeś pomiarów zawartości cukrów. Pomiary Blg bezwzględnie należy robić, jak nie masz areometru to kup nawet najtańszy w hipermarkecie na stoisku z artykułami winiarskimi (ok.5zł). Jeżeli w przyszłości jeszcze będziesz robił piwo z brewkita nie sugeruj się ilością litrów jakie masz otrzymać, ale pomiarem Blg, zrób np. 15 litrów i dodawaj po trochu przegotowanej wody aby rozcieńczyć, standard to 12 Blg. Piwo które zrobiłeś będzie "cieniutkie", ale takie piwa szybko dochodzą do docelowego smaku po butelkowaniu, jak nie chcesz na nie blokować butelek, możesz zlać do plastykowych butelek pet po napojach (gazowanych) i przetrzymywać bez dostępu światła np. w czrnych workach na śmieci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie nie mam sprzętu do pomiaru Blg ale skoro koszty są tak niewielkie to jutro przejdę się po marketach i coś na pewno znajdę .

 

nie zamierzam już robić piwka z brew kitów , sugerowałem się radami szwagra który takimi sposobami uwarzył kilkanaście warek ale po zagłębieniu się w forum znalazłem wiele nieścisłości .

 

czy butelki od wody niegazowanej są słabsze ( gorszej jakości) i można stosować tylko te od gazowanej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy butelki od wody niegazowanej są słabsze ( gorszej jakości) i można stosować tylko te od gazowanej ?

Tak z marszu nie jestem w stanie podać źródła, ale czytałem, że butelki pet mają różną wytrzymałość w zależności od tego czy są do napoju gazowanego lub niegazowanego. Na potrzyby piwa należy użyć butelek po napojach gazowanych, podobno mają podwyższoną wytrzymałość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na wszelki wypadek lepiej zastosuje te od gazowanej bo jak ma mi się piwko zmarnować i gdzieś w piwnicy porozlewać to dopiero by było ...

 

dzięki za info

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.