Jump to content
Roy_Batty

Chmiel Lubelski, chmielenie na goryczkę i na zimno.

Recommended Posts

Witam
Czy chmielenie na zimno chmielem Lubelskim przełoży się na przyjemny chmielowy aromat w piwie (jak dla mnie może być ziołowy). Bo opinie w tej kwestii to Wańka-Wstańka, zapach od "nic" po siano i murawę z boiska i ogólnie "gościu" daruj sobie ten chmiel... . Może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym chmielem i doradzi ile gramów na litr piwa? (na zimno). Piwo to SMaSH (pilzneński i lubelski) blonde ale do 13blg.
Czy przy chmieleniu na goryczkę jest jakaś granica IBU dla tego chmielu, której lepiej nie przekraczać bo robi się nieprzyjemnie w smaku?.
Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiele nim witbier od jakis czterech warek i goryczka zawsze była odpowiednia. Może to przypadłość stylu że przykrywa chmiel ale wad z zastosowania jego żadnych nie odkryłem. Do IPA lub APA warto jednak wrzucić coś lepszego, stylowego. 

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w chmieleniu ale jeśli nie celujesz w duże wybicie to przekonałbym się na własnej skórze co ten chmiel wnosi do piwa jako singiel hop. Ja mam w planach (składniki już kupione) singiel sMash na Zuli - a kto bogatemu zabroni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Jancewicz napisał:

Ja z lubelskiego miałem smak truskawek z kompotu ale być może była to przypadłość konkretnego rocznika. 

No cóż, może być i truskawkowo byle coś było. Chmiel Lubelski naprawdę super aromatyczny ;), co komu w duszy gra, czytałem o zapachu bergamotki... :).
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Nie chmiel tym na goryczkę, bo możesz doświadczyć łykowatości i nieprzyjemnej goryczki w smaku.

Na zimno dał mi coś między truskawką, a poziomką.

Celowałem w około 25-30 max ibu, zobaczę jak będzie z odrobiną Lubelskiego, ma być SMaSH, bez ściemy.
Jeśli Lubelski nie zrobi roboty to następnym razem dam innego chmielu na goryczkę, życie :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, zegancio napisał:

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w chmieleniu ale jeśli nie celujesz w duże wybicie to przekonałbym się na własnej skórze co ten chmiel wnosi do piwa jako singiel hop. Ja mam w planach (składniki już kupione) singiel sMash na Zuli - a kto bogatemu zabroni :)

Fajnie, że bogaci są wśród nas :), Zula potrzebuje odrobinę miłości :).
Szkoda, że tylko jeden sklep ma w ofercie ten chmiel. Może dobrze dla sklepu, ale tak sobie dla promowania chmielu.

Moja kolejna warka będzie z Izabelą :). Już nawet nie pytam o aromat (cytrus i sosna, podobno... ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłem na zimno i w piwie dominuje lekkie siano i zielona niedojrzała truskawka. Chmiel z 2018

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, DonBeer napisał:

Chmieliłem na zimno i w piwie dominuje lekkie siano i zielona niedojrzała truskawka. Chmiel z 2018

Lekkie siano, a więc to nie mit i zielona truskawa. Don, jak byś opisał zapach, raczej nieprzyjemny czy może być?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla niewymagających zapach może być,  dla beergeeków nieprzyjemny  ;)

sypałem 50g na 15min hopstand i 50g na zimno.

Efekt wyszedł poniżej oczekiwań,  to był eksperyment. Lepiej sypnąć jakiś amerykański ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z lubelskim się na jakiś czas pożegnałem z uwagi na te truskawki. Ewentualnie chmielę nim pszenicę na goryczkę. Wolę już Sybillę na aromat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, DonBeer napisał:

Dla niewymagających zapach może być,  dla beergeeków nieprzyjemny  ;)

sypałem 50g na 15min hopstand i 50g na zimno.

Efekt wyszedł poniżej oczekiwań,  to był eksperyment. Lepiej sypnąć jakiś amerykański ;)

 

Wielkie dzięki Don, mialem zamiar chmielić w ten sam sposób co Ty, szkoda, że efekt raczej kiepski.

Mój entuzjazm związany z tym chmielem topnieje w zastraszającym tempie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Jancewicz napisał:

Ja z lubelskim się na jakiś czas pożegnałem z uwagi na te truskawki. Ewentualnie chmielę nim pszenicę na goryczkę. Wolę już Sybillę na aromat. 

W zapasach mam jeszcze dziewiątkę przedstawicieli polskich chmieli, mogę zmienic plan i na zimno dać Sybillę lub Marynkę. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Roy_Batty napisał:

W zapasach mam jeszcze dziewiątkę przedstawicieli polskich chmieli, mogę zmienic plan i na zimno dać Sybillę lub Marynkę. Dzięki.

Nie wiem dlaczego ale chmielenie na zimno europejskimi odmianami nie zawsze mi wychodzi. 10 minutowe gotowanie i jest miło. ☺️ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.