Jump to content
daniol88

Niskoalkoholowy Sweet Stout

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć dla żony niskoalkohowy sweet stout. Przeglądając receptury i wzorując się na nich stworzyłem własną. Czy ma ona sens?

Założenia to:

- około 2% alkoholu

- w miarę słodke piwo

 

Planuję warkę na 12l. Moja wydajność 75%. Szacowane blg 8.5.

Zacieranie bardziej na słodko 68C.

 

Pale Ale                                0.8 kg (39.6%)

Monachijski                         0.6 kg (29.7%)

Carafa III special                 0.2 kg (9.9%)

Crystal II                               0.12 kg 5.9%

Fawcett - Pale Chocolate  0.1 kg (5%)

Laktoza                                 0.2 kg (9.9%)

 

Na 60 min Kent Goldings13g, co da około 15 IBU.

 

Drożdże słabo odfermentujące np. S 04.

 

Proszę o uwagi i sugestię. A może ktoś posiada sprawdzoną recepturę na 

Niskoalkoholowy Sweet Stout?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną,  fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Bogi napisał:

U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną,  fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym.

 

Tak z ciekawości, czemu dawałeś cukier do piwa niskoalkoholowego? Przecież to raczej zmniejsza ciało, a zwiększa ilość alkoholu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Bogi napisał:

Właśnie od cukru było bardziej gęste

 

Może przed fermantacją, ale na pewno nie po.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Bogi napisał:

Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol.

 

Hmm, 4% alkoholu z 9,5Blg to, jak dla mnie, nie tak mało, ale co kto lubi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Bogi za swoją wersję. Przyda się na przyszłość, ale obecnie 4% to trochę za dużo. Na razie chcę uwarzyć niskoalkohowe około 2%.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Bogi napisał:

A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni...

A ty skąd wiesz, nawet wypiwszy? Zrobiłeś drugie takie samo piwo, tylko bez cukru, żeby porównać?

Nie wiesz po 77 warkach że cukier jest zjadany przez drożdże czy trollujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może już starczy tego offtop'u?

 

Proszę o rady czy mój zasyp ma sens? 

Nie chcę, aby piwo nie wyszło zbyt wodniste lub wytrawne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.