daniol88 10 Posted April 9, 2019 Chciałbym uwarzyć dla żony niskoalkohowy sweet stout. Przeglądając receptury i wzorując się na nich stworzyłem własną. Czy ma ona sens? Założenia to: - około 2% alkoholu - w miarę słodke piwo Planuję warkę na 12l. Moja wydajność 75%. Szacowane blg 8.5. Zacieranie bardziej na słodko 68C. Pale Ale 0.8 kg (39.6%) Monachijski 0.6 kg (29.7%) Carafa III special 0.2 kg (9.9%) Crystal II 0.12 kg 5.9% Fawcett - Pale Chocolate 0.1 kg (5%) Laktoza 0.2 kg (9.9%) Na 60 min Kent Goldings13g, co da około 15 IBU. Drożdże słabo odfermentujące np. S 04. Proszę o uwagi i sugestię. A może ktoś posiada sprawdzoną recepturę na Niskoalkoholowy Sweet Stout? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hobbysta 35 1 Items Posted April 9, 2019 Mozesz sprobowac nowe drozdze od fermentum mobileWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted April 9, 2019 U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną, fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym. 1 daniol88 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 258 1 Items Posted April 9, 2019 4 godziny temu, Bogi napisał: U mnie to się nazywało Kinder porter, normalnie jak na najprostszy stout, do gotowania chmielu na 30 IBU albo mniej-wówczas nie liczyłem goryczki, 500g cukru trzcinowego na 15 litrów, tak na 9,5blg, ewentualnie korekta trzciną, fermentacja najsłabszymi drożdżami, żeby choć zjechały do 2, na każde 500ml piwa łyżeczka ksylitolu, i słodkie, i bezalkoholowe i dla Żony:) Trzy w jednym. Tak z ciekawości, czemu dawałeś cukier do piwa niskoalkoholowego? Przecież to raczej zmniejsza ciało, a zwiększa ilość alkoholu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted April 10, 2019 Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted April 10, 2019 Godzinę temu, Bogi napisał: Właśnie od cukru było bardziej gęste Może przed fermantacją, ale na pewno nie po. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted April 10, 2019 A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni... Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 258 1 Items Posted April 10, 2019 2 godziny temu, Bogi napisał: Właśnie od cukru było bardziej gęste, a alkoholu niewiele wyszło, raptem jakieś 4%. Największą rolę odegrał jednak ksylitol. Hmm, 4% alkoholu z 9,5Blg to, jak dla mnie, nie tak mało, ale co kto lubi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted April 10, 2019 Dzięki Bogi za swoją wersję. Przyda się na przyszłość, ale obecnie 4% to trochę za dużo. Na razie chcę uwarzyć niskoalkohowe około 2%. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted April 10, 2019 5 godzin temu, Bogi napisał: A skąd wiesz jak go nie piłeś, ani tym bardziej nie warzyłeś? Nie przypominam sobie, żeby mi się obcy kręcił po kuchni... A ty skąd wiesz, nawet wypiwszy? Zrobiłeś drugie takie samo piwo, tylko bez cukru, żeby porównać? Nie wiesz po 77 warkach że cukier jest zjadany przez drożdże czy trollujesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted April 11, 2019 Może już starczy tego offtop'u? Proszę o rady czy mój zasyp ma sens? Nie chcę, aby piwo nie wyszło zbyt wodniste lub wytrawne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ramnic 11 Posted April 11, 2019 Dodałbym płatków owsianych, dadzą sporo ciała i gładkości. 1 daniol88 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites