Jump to content
Sign in to follow this  
Glowa

White Labs - WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai

Recommended Posts

The vrai (“true” in French) Brettanomyces bruxellensis Trois. This infamous strain should be used for primary fermentations due to its ability to highly attenuate. It has a robust, complex sour character with aromas of pear. 

 

Attenuation: 85%

Floculation: Low

Alcohol tolerance: Medium - high (8%-12%)

Optimum fermentation temperature: 70 - 85 °F

 

The vroi("prawdziwe" po francusku) Brettanomyces bruxellensis Trois. Ten owiany złą sławą szczep powinien być używany do fermentacji głównej ze względu na jego zdolność do wysokiego odfermentowania. Nadaje piwu bogaty, złożony, kwaśny charakter z aromatami gruszki.

 

Odfermentowanie: 85%

Flokulacja: Niska

Tolerancja na alkohol: średniowysoka (8-12%)

Optymalna temperatura fermentacji: 21-29 °C

 

 

W internetach często polecany szczep do fermentacji 100% brett. Dałem się namówić i 2 warki już fermentują, brett apa i sour brett. W obu przypadkach w temperaturze ok 23 stopni mimo słabego napowietrzenia brzeczki drożdże wyszły z wiadra (23 litry brzeczki w 30 litrowym fermentorze), więc nie zgadzam się z opiniami, że wytwarzają małą pianę. Więcej na temat tych drożdży jeszcze nic nie napiszę, ale chętnie poczytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój ulubiony szczep brettów, zdecydowanie trzeba wydłużyć fermentację do miesiąca :)

I  krótka nauka dla innych na moim błędzie - starter z fiolki zdecydowanie powinien być 2 stopniowy, np 300ml ->1000ml, bo drożdzy jest bardzo mało w fiolce, szczególnie przy tym jak nasze sklepy drożdże przechowują.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.05.2019 o 20:17, sasuke5055 napisał:

I  krótka nauka dla innych na moim błędzie - starter z fiolki zdecydowanie powinien być 2 stopniowy, np 300ml ->1000ml, bo drożdzy jest bardzo mało w fiolce, szczególnie przy tym jak nasze sklepy drożdże przechowują.

potwierdzam, mi jedna warke zlapala plesn zanim te bretty sie bujnely

 

W dniu 24.09.2019 o 13:28, dziedzicpruski napisał:

A jak z derkami, końmi, gnojem,dają takie aromaty ?

 

duzo owocow tropikalnych,  z czasem pojawia sie coraz wiecej 'funky' ale imo np. mniej niz w amalgamation (używając skali pspd dałbym 2/5, po czasie 3/5 )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje piwa 100% brett na tych drożdżach kojarzą mi się z przejrzałymi owocami (brzoskwinia, jabłko) i wsią, dla mnie to jest zapach takiego wiejskiego podwórka, nie gnój, nie koń ze stajni (może nutka w tle), nawet nie owoce tropikalne, tylko wieś.

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.09.2019 o 13:28, dziedzicpruski napisał:

A jak z derkami, końmi, gnojem,dają takie aromaty ?

Otworzyłem ostatnio butelke 4 miesięcznej apy, bretty wychodza z czasem, ale nie powiedzialbym ze jakos bardzo, raczej owocowo, stajnia dla mnie majaczy w tle. Ja np lubie lekko utlenic piwa przed rozlewem, czy przy rozlewie, bo lekki ocet dla mnie dopełnia bukiet owocowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...