Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czekam właśnie na swoja pierwszą warkę. Fermentacja trwa już 11 dni, dzisiaj mierzony poziom BLG wskazał 2,5 i tutaj moje pytania :

- jedni radza przelać na cicha fermentacje inni mówią, ze nie ma sensu. Co robic , butelkowac, niech postoi jeszcze czy na cichą ?
- w smaku jest całkiem dobre, czuć goryczkę ale pojawia sie też nuta kwaśności - o czym to może świadczyć ?

Na opakowaniu drożdży "Hybrydowe drożdże górnej fermentacji"


Z góry dzięki za rady dla świeżaka :D 

EDIT: Temperatura fermentacji max 20 stopni, min 17

Edytowane przez Gasprino
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przelewaj. Zrób tak jak kolega wyżej radzi. To jakiś brewkit? Smaków na tym etapie raczej nie interpretuj, za wcześnie. Piwo postoi trochę w butelkach, wtedy możesz degustować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 tygodnie w fermentatorze, 4 tygodnie w butelkach. Najlepiej nic nie rób przez czas fermentacji. Pozostaw nastaw w spokoju i nie podglądaj.

Jak przefermentuje wcześniej i postoi 2-3 tygodnie z drożdżami nic złego się nie stanie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.