Jump to content

Recommended Posts

Cześć, czekam właśnie na swoja pierwszą warkę. Fermentacja trwa już 11 dni, dzisiaj mierzony poziom BLG wskazał 2,5 i tutaj moje pytania :

- jedni radza przelać na cicha fermentacje inni mówią, ze nie ma sensu. Co robic , butelkowac, niech postoi jeszcze czy na cichą ?
- w smaku jest całkiem dobre, czuć goryczkę ale pojawia sie też nuta kwaśności - o czym to może świadczyć ?

Na opakowaniu drożdży "Hybrydowe drożdże górnej fermentacji"


Z góry dzięki za rady dla świeżaka :D 

EDIT: Temperatura fermentacji max 20 stopni, min 17

Edited by Gasprino

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli to twoja pierwsza warka to nie przelewaj na cicha. Daj temu postac jeszcze z 10 dni i wtedy dopiero butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przelewaj. Zrób tak jak kolega wyżej radzi. To jakiś brewkit? Smaków na tym etapie raczej nie interpretuj, za wcześnie. Piwo postoi trochę w butelkach, wtedy możesz degustować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 tygodnie w fermentatorze, 4 tygodnie w butelkach. Najlepiej nic nie rób przez czas fermentacji. Pozostaw nastaw w spokoju i nie podglądaj.

Jak przefermentuje wcześniej i postoi 2-3 tygodnie z drożdżami nic złego się nie stanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.