Jump to content

zatrzymana fermentacja


goldi_WRO
 Share

Recommended Posts

Cześć, 

pierwszy raz mam taką sytuacje, drożdże dziobnęły tylko troszkę i się zatrzymały. Czytałem że mogą być takie sytuacje, ale nie wiem jak długo to może trwać. No i chyba US05 nie mają takich przerw w naturze. 

 

https://app.ubidots.com/ubi/getchart/page/eSHEPV1XYeJZpTptAHFWExKqxvU

 

 

Zasyp to głównie PaleAle 55%, słód pszeniczny 18% płatki owsiane i pszeniczne też 18% plus kilogram laktozy. Bez laktozy wyszło mi 11BLG z  laktozą podbiło do 14-14.5BLG.

Drożdże prosto z torebki, ale rehydratowane przez dwa dni bo czekałem aż temperatura brzeczki zejdzie. 

Nie wiem czy ich nie przymroziłem bo żeby utrzymać niską temperature stawiałem pojemniki z lodem od spodu fermentora. 

Temperatura wahała się trochę  i wyglądała tak: 

 

https://thingspeak.com/channels/641788/charts/1?bgcolor=%23ffffff&color=%23d62020&dynamic=true&results=600&title=Temperatura+piwa&type=line&yaxismax=25&yaxismin=15

 

Macie jakieś sugestie ? Ja bym poczekał jeszcze z dwa dni i jak nie ruszy to dosypał jeszcze jedną saszetkę. 

 

Edited by goldi_WRO
Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, goldi_WRO napisał:

rehydratowane przez dwa dni 

Jeśli drożdże uwodniłeś i dwa dni tak trzymałeś to wszystkie padły z głodu.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, goldi_WRO napisał:

rehydratowane przez dwa dni

 

to pomyłka w tekście???

jeśli nie to uwadniaj max. pół godziny

 

poza tym chłodzenie brzeczki przez 2 dni to poważne ryzyko infekcji

Link to comment
Share on other sites

"Pokaz mi pan zdrowego chlopa, co dwa dni o samej wodzie wytrzyma" - ze tak bezwstydnie Balcerka sparafrazuje.

 

Tak jak napisali koledzy powyzej - tu pewnie lezy pies pogrzebany. O ile nie masz tam jeszcze pieknej infekcji (po kilku dniach ryzyko duze, moim zdaniem), to zawsze mozesz na szybkiego probowac zapodac nowe drozdze. Czy to ma na dzien dzisiejszy wiekszy sens - to juz niech madrzejsi ode mnie ocenia...

Link to comment
Share on other sites

Miałem na myśli że drugiego dnia zadałem drożdże. Stały w wodzie przez noc. Chyba źle to napisałem. :)

Ale tak czy siak za długo.  Z tym że fajnie wystartowały i trochę się zdziwiłem że stanęły. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, msto napisał:

@goldi_WRO Poczytaj tutaj o rehydratacji, polecam głównie punkt 4 w uwagach - wszystko ci się wyjaśni 😉

http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/

 

masz na myśli ten fragment ? 
Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony.

 

Ich żywotność może spaść i start może być opóźniony. Ja opóźnienia nie miałem. 

 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, goldi_WRO napisał:

 

masz na myśli ten fragment ? 
Uwodnione drożdże najlepiej dodać w przeciągu pół godziny do brzeczki. Jeśli przetrzymamy je dłużnej to ich żywotność może spaść. Każda komórka przed suszeniem ma pewien zapas glikogenu i trehalozy, czyli substancji energetycznych, ich zapas dość szybko się wyczerpuje i później start drożdży w brzeczce może być opóźniony.

 

Ich żywotność może spaść i start może być opóźniony. Ja opóźnienia nie miałem. 

 

 

Jeśli zadałeś je w wysokiej temperaturze (20 i więcej) to mogły szybko wystartować. Nie zmienia to jednak faktu, że większość drożdży zdążyła się "utopić" i zdrowych było duuużo za mało. 

Edited by msto
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.