Jump to content
leonzn

Brettanomyces problem z fermentacja i refermentacja

Recommended Posts

Witam,

założyłem nowy temat bo nie do końca pasuje do podpięcia pod saccharomyces i łatwiej będzie wyszukać na przyszłość.

 

Chciałem ostatnio zabutelkować WLP 648 po półtora miesiąca fermentacji 100% brett a tu 5 blg. Dalem im wiec kolejne 3 tyg fermentacji i zobaczę czy jeszcze cos dojedzą. Założyłem ze bede butelkował przy 2-3blg.  I tu moje pytanie - czy jest możliwe ze bretty staną na 5blg?   Jakiego odfermentowania można sie spodziewać? Czy do refermentacji dodawać jeszcze gęstwy z saccharomyces ? na jaki poziom gazować tak zeby nie bylo granatów ?

 

fermentacja w 20-21C

blg początkowe 13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mierzyłeś blg końcowe? Refraktometrem?

Ja mierzyłem refraktometrem i okazało się, że są przekłamania ze względu na zawartość alkoholu w piwie i taki wynik trzeba sprawdzić z kalkulatorem lub tabelką na stronie portalu piwo.org. Wtedy pokaże Ci wynik prawidłowy, tak jakbyś mierzył ballingometrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, markus383 napisał:

Czy mierzyłeś blg końcowe? Refraktometrem?

Ja mierzyłem refraktometrem i okazało się, że są przekłamania ze względu na zawartość alkoholu w piwie i taki wynik trzeba sprawdzić z kalkulatorem lub tabelką na stronie portalu piwo.org. Wtedy pokaże Ci wynik prawidłowy, tak jakbyś mierzył ballingometrem.

 

liczylem najpierw reflaktometrem wpisałem w kalkulator i wyszlo 5 bgl. Dla pewności sprawdziłem spławikiem i również wyskoczyło 5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam bym czekał jeszcze. Mój Dziki Ale fermentuje, o ile dobrze pamiętam, od października i dalej czasem coś tam bulknie. Piwo ma ok. 3 blg. Z tego co do tej pory wyczytałem i wysłuchałem to z dzikimi drożdżami trzeba na spokojnie i bardzo powoli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, markus383 napisał:

Ja tam bym czekał jeszcze. Mój Dziki Ale fermentuje, o ile dobrze pamiętam, od października i dalej czasem coś tam bulknie. Piwo ma ok. 3 blg. Z tego co do tej pory wyczytałem i wysłuchałem to z dzikimi drożdżami trzeba na spokojnie i bardzo powoli.

Z tego co zanotowałem z podcastu alchemii wtórna minimum 3 miesiące i tego  sie trzymam. 100% brett ok miesiąca - stad moje pytanie bo niedlugo dobije do 2go, a blg wysokie.

 

Twoj Dziki Ale to 100% brett ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest 100%. Najpierw były drożdże do belgów, później dałem dzikusy. Na dzikich, właśnie od października(nie mam teraz przed sobą notatek), zeszło 2brixy (mierzone refraktometrem), więc nie spieszą się. Fermentuję w domu, więc temperatura waha się od 18 do 23 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, markus383 napisał:

Nie jest 100%. Najpierw były drożdże do belgów, później dałem dzikusy. Na dzikich, właśnie od października(nie mam teraz przed sobą notatek), zeszło 2brixy (mierzone refraktometrem), więc nie spieszą się. Fermentuję w domu, więc temperatura waha się od 18 do 23 °C.

 

100% brett i wtórna na brett to dwie zupełnie rożne fermentacje ktore powinny trwać inny okres czasu. Jeśli jestem w błędzie proszę o info. Moje pytanie dotyczy 100% brett.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, leonzn napisał:

 

100% brett i wtórna na brett to dwie zupełnie rożne fermentacje ktore powinny trwać inny okres czasu. Jeśli jestem w błędzie proszę o info. Moje pytanie dotyczy 100% brett.

Nie jesteś w błędzie.

 

Zrobiłeś porządny starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Oskaliber napisał:

Zrobiłeś porządny starter?

 

Nie, starter byl beznadziejny (1 starter na brett , zasugerowałem sie info na fiolce) - starter mial 48h , metny, z minimalna piana. Fermentacja ruszyla jednak na tyle szybko ze nie ma plesni i nic sie nie zaległo.

 

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to może być kwestia tego. 100% brett kończy się w około miesiąc jak zadasz prawidłową (czyli mniej więcej lagerową) ilość brettów. Jak zadałeś za mało to fermentacja może się ślimaczyć. Ja bym zostawił na kolejny miesiąc i sprawdził wtedy czy coś dojadają. Teraz tempo fermentacji mogło na tyle spaść, że po paru dniach nie zauważysz różnicy we wskazaniach. Jak masz możliwość to możesz im podnieść temperaturę jeszcze trochę. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Oskaliber napisał:

Jak masz możliwość to możesz im podnieść temperaturę jeszcze trochę. 

 

Niestety nie mam takiej możliwości ida caly czas w 20-21C. Tak czy inaczej zostawię na kolejny miesiąc.

Prosze jeszcze o info czy do refermentacji dodawać jeszcze gęstwy z saccharomyces i czy zakładane przeze mnie końcowe 2-3 blg jest prawidłowe.

Dzieki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem co miałoby na celu dodanie gęstwy z Saccharomyces do refermentacji.

 

2-3blg ekstraktu końcowego to realna wartość, ale równie dobrze może to być 1, 1.5 albo 3.5. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Oskaliber napisał:

Nie rozumiem co miałoby na celu dodanie gęstwy z Saccharomyces do refermentacji.

 

Wydaje mi sie ze na podcast alchemii padlo stwierdzenie ze mozna dodac sach do refermentacji , zeby brety nie naprodukowaly thp o ile dobrze pamiętam (tetrcostam - mysi mocz).

Chciałem sie dowiedzieć czy również dodajecie sach do refermentacji, czy nie przejmowac sie tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też słuchałem tego podcastu. Sacharomyces do refermentacji dodaje się, jeśli brettanomyces są zmęczone długimi miesiącami/latami fermentacji, olej to. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zlewałem Saisona z Lochistri na cichej po 5 miesiącach w baniaku. Piwo idealnie klarowne nagazowało się w 2 tygodnie idealnie. Więc z tą kondycją brettów bywa różnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.04.2019 o 12:47, leonzn napisał:

Chciałem ostatnio zabutelkować WLP 648 po półtora miesiąca fermentacji 100% brett a tu 5 blg.

Czekać, nieraz mi 100% Brett się ślimaczyły, że i po pół roku (i więcej) trzymałem w balonie.

 

Co do kondycji Brettów to lambik po 3 latach w balonie (na dregsach odzyskanych z butelki!) nagazował mi się w 4 tygodnie ;)

Z mojego doświadczenia przy Brettach i alk. poniżej 11-12% refermentacja bez najmniejszego problemu pójdzie i po wielu miesiącach w balonie.

 

 

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.