leonzn 32 Posted April 3, 2019 Witam, założyłem nowy temat bo nie do końca pasuje do podpięcia pod saccharomyces i łatwiej będzie wyszukać na przyszłość. Chciałem ostatnio zabutelkować WLP 648 po półtora miesiąca fermentacji 100% brett a tu 5 blg. Dalem im wiec kolejne 3 tyg fermentacji i zobaczę czy jeszcze cos dojedzą. Założyłem ze bede butelkował przy 2-3blg. I tu moje pytanie - czy jest możliwe ze bretty staną na 5blg? Jakiego odfermentowania można sie spodziewać? Czy do refermentacji dodawać jeszcze gęstwy z saccharomyces ? na jaki poziom gazować tak zeby nie bylo granatów ? fermentacja w 20-21C blg początkowe 13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
markus383 7 Posted April 3, 2019 Czy mierzyłeś blg końcowe? Refraktometrem? Ja mierzyłem refraktometrem i okazało się, że są przekłamania ze względu na zawartość alkoholu w piwie i taki wynik trzeba sprawdzić z kalkulatorem lub tabelką na stronie portalu piwo.org. Wtedy pokaże Ci wynik prawidłowy, tak jakbyś mierzył ballingometrem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 3 minuty temu, markus383 napisał: Czy mierzyłeś blg końcowe? Refraktometrem? Ja mierzyłem refraktometrem i okazało się, że są przekłamania ze względu na zawartość alkoholu w piwie i taki wynik trzeba sprawdzić z kalkulatorem lub tabelką na stronie portalu piwo.org. Wtedy pokaże Ci wynik prawidłowy, tak jakbyś mierzył ballingometrem. liczylem najpierw reflaktometrem wpisałem w kalkulator i wyszlo 5 bgl. Dla pewności sprawdziłem spławikiem i również wyskoczyło 5 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
markus383 7 Posted April 3, 2019 Ja tam bym czekał jeszcze. Mój Dziki Ale fermentuje, o ile dobrze pamiętam, od października i dalej czasem coś tam bulknie. Piwo ma ok. 3 blg. Z tego co do tej pory wyczytałem i wysłuchałem to z dzikimi drożdżami trzeba na spokojnie i bardzo powoli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 7 minut temu, markus383 napisał: Ja tam bym czekał jeszcze. Mój Dziki Ale fermentuje, o ile dobrze pamiętam, od października i dalej czasem coś tam bulknie. Piwo ma ok. 3 blg. Z tego co do tej pory wyczytałem i wysłuchałem to z dzikimi drożdżami trzeba na spokojnie i bardzo powoli. Z tego co zanotowałem z podcastu alchemii wtórna minimum 3 miesiące i tego sie trzymam. 100% brett ok miesiąca - stad moje pytanie bo niedlugo dobije do 2go, a blg wysokie. Twoj Dziki Ale to 100% brett ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
markus383 7 Posted April 3, 2019 Nie jest 100%. Najpierw były drożdże do belgów, później dałem dzikusy. Na dzikich, właśnie od października(nie mam teraz przed sobą notatek), zeszło 2brixy (mierzone refraktometrem), więc nie spieszą się. Fermentuję w domu, więc temperatura waha się od 18 do 23 °C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 2 minuty temu, markus383 napisał: Nie jest 100%. Najpierw były drożdże do belgów, później dałem dzikusy. Na dzikich, właśnie od października(nie mam teraz przed sobą notatek), zeszło 2brixy (mierzone refraktometrem), więc nie spieszą się. Fermentuję w domu, więc temperatura waha się od 18 do 23 °C. 100% brett i wtórna na brett to dwie zupełnie rożne fermentacje ktore powinny trwać inny okres czasu. Jeśli jestem w błędzie proszę o info. Moje pytanie dotyczy 100% brett. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 1 godzinę temu, leonzn napisał: 100% brett i wtórna na brett to dwie zupełnie rożne fermentacje ktore powinny trwać inny okres czasu. Jeśli jestem w błędzie proszę o info. Moje pytanie dotyczy 100% brett. Nie jesteś w błędzie. Zrobiłeś porządny starter? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 (edited) 4 minuty temu, Oskaliber napisał: Zrobiłeś porządny starter? Nie, starter byl beznadziejny (1 starter na brett , zasugerowałem sie info na fiolce) - starter mial 48h , metny, z minimalna piana. Fermentacja ruszyla jednak na tyle szybko ze nie ma plesni i nic sie nie zaległo. Edited April 3, 2019 by leonzn Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 (edited) No to może być kwestia tego. 100% brett kończy się w około miesiąc jak zadasz prawidłową (czyli mniej więcej lagerową) ilość brettów. Jak zadałeś za mało to fermentacja może się ślimaczyć. Ja bym zostawił na kolejny miesiąc i sprawdził wtedy czy coś dojadają. Teraz tempo fermentacji mogło na tyle spaść, że po paru dniach nie zauważysz różnicy we wskazaniach. Jak masz możliwość to możesz im podnieść temperaturę jeszcze trochę. Edited April 3, 2019 by Oskaliber 1 leonzn reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Jak masz możliwość to możesz im podnieść temperaturę jeszcze trochę. Niestety nie mam takiej możliwości ida caly czas w 20-21C. Tak czy inaczej zostawię na kolejny miesiąc. Prosze jeszcze o info czy do refermentacji dodawać jeszcze gęstwy z saccharomyces i czy zakładane przeze mnie końcowe 2-3 blg jest prawidłowe. Dzieki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 Nie rozumiem co miałoby na celu dodanie gęstwy z Saccharomyces do refermentacji. 2-3blg ekstraktu końcowego to realna wartość, ale równie dobrze może to być 1, 1.5 albo 3.5. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted April 3, 2019 Teraz, Oskaliber napisał: Nie rozumiem co miałoby na celu dodanie gęstwy z Saccharomyces do refermentacji. Wydaje mi sie ze na podcast alchemii padlo stwierdzenie ze mozna dodac sach do refermentacji , zeby brety nie naprodukowaly thp o ile dobrze pamiętam (tetrcostam - mysi mocz). Chciałem sie dowiedzieć czy również dodajecie sach do refermentacji, czy nie przejmowac sie tym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted April 3, 2019 Też słuchałem tego podcastu. Sacharomyces do refermentacji dodaje się, jeśli brettanomyces są zmęczone długimi miesiącami/latami fermentacji, olej to. 1 leonzn reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 Bretty powinny same rozłożyć THP, o ile go w ogóle najpierw naprodukują. Nie jest to jakieś nagminnie częste zjawisko. Ja bym nie dodawał. 1 leonzn reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted April 4, 2019 Ostatnio zlewałem Saisona z Lochistri na cichej po 5 miesiącach w baniaku. Piwo idealnie klarowne nagazowało się w 2 tygodnie idealnie. Więc z tą kondycją brettów bywa różnie 1 1 leonzn and Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted April 4, 2019 (edited) W dniu 3.04.2019 o 12:47, leonzn napisał: Chciałem ostatnio zabutelkować WLP 648 po półtora miesiąca fermentacji 100% brett a tu 5 blg. Czekać, nieraz mi 100% Brett się ślimaczyły, że i po pół roku (i więcej) trzymałem w balonie. Co do kondycji Brettów to lambik po 3 latach w balonie (na dregsach odzyskanych z butelki!) nagazował mi się w 4 tygodnie Z mojego doświadczenia przy Brettach i alk. poniżej 11-12% refermentacja bez najmniejszego problemu pójdzie i po wielu miesiącach w balonie. Edited April 6, 2019 by kantor 1 leonzn reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites