Jump to content
smaky78

Jak długo trzymać pilsa?

Recommended Posts

Sprawa ma się tak, że trzymam pilsa w piwnicy przez cały czas w temp. 13 st. po trzech tygodniach zlałem go na cichą do pojemnika bez rurki i łącznie po 44 dniach fermentacji dekiel robi się cały czas napięty, a jest to fermentor z browamatora, więc upuszczam gaz co dzień i wychodzi na to że cały czas drożdże pracują.

Czy to jest czas żeby sprawdzić balling i po dwóch dniach znowu? Nie chcę za często mieszać w fermentorze. A może przenieść go z piwnicy do mieszkania żeby dofermentował. Drożdżę to W34/70 i to jest mój pierwszy pils.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dekiel napina się nie tylko od pracy drożdży. Skoro fermentuje 44 dni spokojnie możesz sprawdzić. A czemu bez rurki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Robert87 napisał:

Na burzliwej można niedomknac pokrywy ale na cichej już z rurka

Ale po co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo poprostu calkowicie domknac pokrywe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja tez sie podnosila, ale jak zostawilem to ani nie wystrzeliła w sufit, ani nie napuchła mocniej. blg było 2.5 przed zlaniem, przed rozlewem też.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.