Toskafka 0 Posted April 1, 2019 Cześć wszystkim, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem by zacząć zacierać metodą BIAB. ciekawi mnie czy takie rozwiązanie zdałoby egzamin i czy byłoby pod jakimś względem lepsze od zastosowanie zwykłego worka "Brew Bag" do zacierania. zamawiał ktoś może takie cudo z podobnych aukcji? 👀https://pl.aliexpress.com/item/Nowy-piwo-wino-dom-Home-Brew-kosz-filtruj-cy-durszlak-ze-stali-nierdzewnej-Hip-paj-k/32993157433.html?spm=a2g17.search0104.3.135.72617d18ZNAuZe&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_3_10065_10068_10890_319_10546_317_10548_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_537_536_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_56%2CppcSwitch_0&algo_pvid=2f93bbc8-7682-488b-98c6-ff0c015d75e0&algo_expid=2f93bbc8-7682-488b-98c6-ff0c015d75e0-20 Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi! 😎 Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted April 1, 2019 Udane zacieranie zależy przede wszystkim od śrutowania i temperatury. W czym to robisz raczej nie ma większego znaczenia. Ja używam worka do filtracji i wysładzania i jedyne co zauważyłem to fakt, że zawsze mam ~2 litry przełomu w Warce 20l. w moim wyobrażeniu to szczerze żadnych plusów nie widzę w takim koszu vs worek a minusów kilka: Kolejny grat do przechowywania Gorsza wydajność przy BIAB Jak chcesz robić BIAB to podobno trzeba więcej słodu planować ale ja nigdzie nie znalazłem kalkulatora, który ogarnąłby to. Na YouTube jest mnóstwo relacji i receptur z USA ale jakbyś chciał to powtarzać to wtedy dodatkowy kłopot z konwersją miar. Jak kolega wyżej zasugerował koszt wysyłki jest zaporowy. Za te pieniądze to ktoś na miejscu zrobi taki kosz. Quote Share this post Link to post Share on other sites