Jump to content

FM54 vs US-05 do West Coast


sasuke5055
 Share

Recommended Posts

10 godzin temu, sasuke5055 napisał:

Hej, planuję uwarzyć West Coasta i mam do wyboru us-05 albo Fm54, ma ktoś z was doświadczenia z nimi? Ponoć w FMkach lubią latać farfocle w piwie...

@sasuke5055 uważam, że FM54 jest to jeden z lepszych szczepów w ofercie FM. Wg mnie będzie lepszym wyborem do West Coast. Jest bardzo podobny do WLP090, szybka praca, głębokie odfermentowanie, czysty profil o ile utrzymasz fermentujące piwo w okolicach 18-19 stopni. Są to szybkie drożdże i mocno flokulujące. Jeżeli nie upilnujesz temperatury, to zapomnij o czystym profilu. W przypadku lekkich piw, jak już ruszą to 2-3 dni i ekstrakt zjedzony, w przypadku mocniejszych piw lodówka mi się włączała bardzo często, sama fermentacja była również bardzo szybka. Farfocli nie zauważyłem żadnych. Piwa wychodzą klarowne.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi :D Jeszcze co do temperatury - mam obecnie pomieszczenie gdzie temp waha się w granicach 14.5-15.5, czy styknie i czy nie bedzie im za zimno? Jesli za zimno to podepnę pas grzewczy ze sterownikiem najwyżej, ale pytanie czy poniżej sugerowanego zakresu działają ładnie?

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, sasuke5055 napisał:

Dzięki za odpowiedzi :D Jeszcze co do temperatury - mam obecnie pomieszczenie gdzie temp waha się w granicach 14.5-15.5, czy styknie i czy nie bedzie im za zimno? Jesli za zimno to podepnę pas grzewczy ze sterownikiem najwyżej, ale pytanie czy poniżej sugerowanego zakresu działają ładnie?

Nigdy nie sprawdzałem poniżej, skoro czysty profil miałem w 18 sropniach, to nie miałem potrzeby kombinować. Za to raz uciekła mi temperatura i nie było to najlepsze piwo. 

Te drożdże biorą się szybko do pracy. I szybko podnoszą temperaturę w fermentorze. Zatem wszystko zależy od ekstraktu. Przy ekstrakcie 12-14 śmiało Ci podniosą temperaturę ze 2-3 stopnie w 24h od momentu ruszenia. Przy większym ekstrakcie zapewne więcej. 

Zawsze możesz zaszczepić około 17 stopni, wtedy powinno Ci utrzymać się przez najważniejszy czas fermentacji około 18-19 stopni w wiadrze. O ile nie robisz zbyt dużego ekstraktu. 

Link to comment
Share on other sites

Tak jak koledzy pisali. Fajne drożdże, wytrawniejsze piwo, ale mają okropną tendencję do osiadania na ściankach butelki.

Link to comment
Share on other sites

Ja miałem z nimi inna przygodę - pierwsze pokolenie flokulacja większa niz w weizenach - 0 wyklarowania. Drugie wyklarowane idealnie. Poza tym tak jak pisano wyżej - mocne odfermentowanie, czysty profil. Fermentowałem w 15C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.