Jump to content
whitek92

Refermentacja piwa z pulpą mango

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję uwarzyć piwo pszeniczne z pulpą z mango. Pulpę zamierzam dodać na cichą na 3 dni. Pulpa rzekomo nie posiada cukru stąd moje pytanie czy z racji tego że jest bez cukru muszę wprowadzać korektę do ilości glukozy dodawanej do refermentacji podczas butelkowania? Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn w składzie nie ma cukru tak? Zobacz na tabeli ile jest tam naturalnie występujących cukrów. Pulpa moim zdaniem też musi odfermentowac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie fermentować i musi skończyć ale to nie jest najważniejsza trudność z pulpą z mango.

Najważniejsze to tak to odfiltrować żeby nie mieć z jednej strony gigantycznych strat a z drugiej żeby się dało butelki otwierać.

Jak tego dobrze nie przemyślisz to będziesz miał pszeniczne gaśnice pianowe 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pulpę najlepiej dodać jak burzliwa zacznie zwalniać (po 5-6 dniach), cicha moim zdaniem jest tu zbędna.

A w 100 gramach pulpy jest około 20 gramów cukrów fermentowalnych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Praktycznie każde piwo. Oczywiście niska temperatura wskazana :)

Ale co kto lubi, ja tego typu piwa nigdy bym nie klarował. 

Edited by Henx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według producenta w 100g pulpy którą chce zamówić jest 14g cukru. Planuje użyć 1 kg pulpy na 20l. W takim razie ile dodać glukozy do refermentacji jeśli pulpę dodam pod koniec fermentacji burzliwej tak jak radzi Henx?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle ile dodałbyś normalnie bo cały cukier z pulpy zostanie przerobiony przez drożdże. Jeśli chcesz uzyskać coś na podobieństwo mango z Radugi to polecam zatrzeć lekko na słodko. Ja zacierałem w 67°C przy zasypie 94% pszenicznego i 6% carabelge. Na 20 litrów brzeczki dałem 2,7 kg pulpy. 

I ważne - koniecznie kup odmianę Alphonso - jest najbardziej aromatyczna. Raz zrobiłem z jakąś zwykłą tanią pulpą i aromatu miało prawie zero. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zadam pytanie z troche innej beczki.

Probowal ktos juz robic samemu przeciery do piwa z egzotycznych owocow, czy jest to zbyt pracochlonne?

Bo wszedzie widze wpisy o tej pulpie z mango a w sumie kiedys napewno cos zrobie z dodatkiem owocow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, PazdziochTom napisał:

To ja się podepnę do tematu. Jakie później pomysły, że dobrze oddzielić resztki pulpy po fermentacji??

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka
 

 

U mnie pomógł cold crash, plus zdekantowanie bez ostatnich kilku litrów (przestałem zlewać, jak została część ze sporą ilością zawiesiny), gushingu nie stwierdziłem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l.
No zobaczę bo zazwyczaj dawałem owoce, akurat o straty się nie boje bo z doświadczenia wiem, że spinanie się o litr zazwyczaj się źle kończy. Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu.

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, PazdziochTom napisał:

Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu.

 

Butelkowałem ostatnio kwasa z pulpą z mango i wszystko opadło na dno bez cold crasha, więc nie powinno być większych problemów ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Butelkowałem ostatnio kwasa z pulpą z mango i wszystko opadło na dno bez cold crasha, więc nie powinno być większych problemów ;).
I co potem przez wężyk zlewałeś??

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Starałem się nie wzruszyć osadu stawiając na blat, a potem pończocha na wężyk i znad osadu zlewałem :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpinam się do tematu.Za mną już apa z dodatkiem mango .Teraz zamierzam uważyć z pulpą z marakuji.Znalazłem taką z pestkami i bez (droższa). Pytanie w jaki sposób pestki mogą wpływać na smak piwa

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.