Jump to content

Refermentacja piwa z pulpą mango


whitek92
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję uwarzyć piwo pszeniczne z pulpą z mango. Pulpę zamierzam dodać na cichą na 3 dni. Pulpa rzekomo nie posiada cukru stąd moje pytanie czy z racji tego że jest bez cukru muszę wprowadzać korektę do ilości glukozy dodawanej do refermentacji podczas butelkowania? Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Będzie fermentować i musi skończyć ale to nie jest najważniejsza trudność z pulpą z mango.

Najważniejsze to tak to odfiltrować żeby nie mieć z jednej strony gigantycznych strat a z drugiej żeby się dało butelki otwierać.

Jak tego dobrze nie przemyślisz to będziesz miał pszeniczne gaśnice pianowe 

Link to comment
Share on other sites

Tak. Praktycznie każde piwo. Oczywiście niska temperatura wskazana :)

Ale co kto lubi, ja tego typu piwa nigdy bym nie klarował. 

Edited by Henx
Link to comment
Share on other sites

Tyle ile dodałbyś normalnie bo cały cukier z pulpy zostanie przerobiony przez drożdże. Jeśli chcesz uzyskać coś na podobieństwo mango z Radugi to polecam zatrzeć lekko na słodko. Ja zacierałem w 67°C przy zasypie 94% pszenicznego i 6% carabelge. Na 20 litrów brzeczki dałem 2,7 kg pulpy. 

I ważne - koniecznie kup odmianę Alphonso - jest najbardziej aromatyczna. Raz zrobiłem z jakąś zwykłą tanią pulpą i aromatu miało prawie zero. 

Link to comment
Share on other sites

A zadam pytanie z troche innej beczki.

Probowal ktos juz robic samemu przeciery do piwa z egzotycznych owocow, czy jest to zbyt pracochlonne?

Bo wszedzie widze wpisy o tej pulpie z mango a w sumie kiedys napewno cos zrobie z dodatkiem owocow.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l.

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, PazdziochTom napisał:

To ja się podepnę do tematu. Jakie później pomysły, że dobrze oddzielić resztki pulpy po fermentacji??

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka
 

 

U mnie pomógł cold crash, plus zdekantowanie bez ostatnich kilku litrów (przestałem zlewać, jak została część ze sporą ilością zawiesiny), gushingu nie stwierdziłem :)

Link to comment
Share on other sites

Można zrobić cold crash (chociaż mi i bez tego pulpa zwykle opada na dno) i potem rurką przez pończochę. Zlać znad osadu i nie wyciskać pończochy, bo wtedy przedostają się drobinki - zdarzało mi się wyciskać i potem miałem gushing w butelkach. Niestety ja przy pulpie zwykle liczę się ze stratą około 3l.
No zobaczę bo zazwyczaj dawałem owoce, akurat o straty się nie boje bo z doświadczenia wiem, że spinanie się o litr zazwyczaj się źle kończy. Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu.

Wysłane z mojego MI 5X przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, PazdziochTom napisał:

Nie bardzo mam jak zrobić cold crasha, więc pomyśle o dobrym oddzieleniu.

 

Butelkowałem ostatnio kwasa z pulpą z mango i wszystko opadło na dno bez cold crasha, więc nie powinno być większych problemów ;).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.