Roy_Batty 1 Posted March 28, 2019 Witam Czy ktoś z forumowiczów pozyskiwał gęstwę z suchych drożdży Mangrove Jack's?. Niby producent nie zaleca, ale jak mus to mus... drogie te "suchary", MJ French Saison. Chciałem w sezonie letnim trochę zaoszczędzić na drożdżach (wiem sknera ). Czy ktoś z sukcesem pozyskiwał gęstwę, a jak tak, to ile razy można gęstwę pozyskiwać? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted March 28, 2019 można, wszystkie suchary można normalnie odzyskiwać bez problemu. ile razy to Ci każdy powie inaczej - ja używałem gęstwy z reguły do 3 przebiegów i nie było problemów. ps pamiętaj że nie wolno używać suchych drożdży do seząnów bo będą niedobre 1 Roy_Batty reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 28, 2019 Suche i płynne używam do trzeciego pokolenia. Czasami z jednego pokolenia można gęstwę rozdzielić na 2/3 warki. Warunkiem jest nastaw do 14 stopni Plato. Drożdże po mocniejszych piwach szybko się degradują. Też słyszałem kiepskie opinie o suchych drożdżach do saisona. Suchych nie testowałem, ale płynne wymiatają 1 Roy_Batty reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 29, 2019 Wiadomo ze producent woli zebys za kazdym razem kupil "nowy" produkt Ale gestwe po sucharach mozesz smialo zebrac, nigdy nie mialem z takowa problemow. Osobiscie uzywam rowniez jak kolega do 3 razy. Plynny "Reinzucht" mozesz uzywac smialo nawet dluzej do 8-9 razy spokojnie, pod warunkiem ze wszystko odbywa sie czysto i bez infekcji. W domu nie posiadasz niestety laboratorium w ktorym mozesz na biezaco sprawdzac kondycje drozdzy, wiec lepiej nie przesadzac z uzywaniem tych samych drozdzy. 1 Roy_Batty reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 30, 2019 Ja suchary (us-05) używam nawet do 10 razy. Nie jest to regułą ale zdarza mi się. Robią robotę. 1 Roy_Batty reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 30, 2019 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Robią robotę. Pewnie ze tak i to nawet lepsza robote robia niz za pierwszym razem. Mysle ze duzym wyznacznikiem tego ile razy kto uzywa danej gestwy jest tez ilosc piwa ktora jednorazowo wytwarza. Osoby robiace warki rzedu 100-200 litrow to jednak sa bardziej ostrozne i wola czesciej kupic "swieze" drozdze bo straty surowcow i energi przy takiej ilosci piwa w razie wpadki sa jednak dotkliwe. 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Ja suchary (us-05) używam nawet do 10 razy. Nie jest to regułą ale zdarza mi się. Mysle ze sam bym tak robil jesli dane drozdze podchodzily by mi pod cala serie piw. Z reguly czesto eksperymetuje i sila rzeczy zmieniam drozdze. 1 Roy_Batty reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites