Skocz do zawartości

Pierwsze pszeniczne ze słodów


Hex

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nastawiłem tydzień temu pierwszą warkę pszeniczniaka, mam już na koncie 2 warki jedną z kita druga z gotowego zestawu.

Chciałbym zaczerpnąć opinii bardziej  doświadczonych piwowarów.

Poniżej receptura jaką zastosowałem:

Surowce:

Słód pszeniczny Heidelberg 2-2,9 EBC 1kg

Słód pilzneński Bestmalz 3-4,9 EBC1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 50g

 

Zacieranie:

44°C - Pszeniczny 30min

62°C - Pilzneński + płatki 20 min

72* - 40 min

 

Chmiel:

Marynka (60min) 7g

 

Drożdże:

Bavarien wheat M20

 

Start 21.03.2019 - 10 Blg

Fermentacja w temperaturze 19* (+/-1)

po 6 dniach przestawiłem do 21* (+/-1)

Pojemność warki  - 11l

Dzisiaj piwo nie bulgocze, 5 Blg myślicie że mogę  butelkować czy jeszcze powinno postać?

Niestety muszę wyjechać na tydzień, czy nie będzie problemu jak postoi ten czas?

Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości

 

Edytowane przez Hex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.