Jump to content

Pierwsze pszeniczne ze słodów


Hex
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Nastawiłem tydzień temu pierwszą warkę pszeniczniaka, mam już na koncie 2 warki jedną z kita druga z gotowego zestawu.

Chciałbym zaczerpnąć opinii bardziej  doświadczonych piwowarów.

Poniżej receptura jaką zastosowałem:

Surowce:

Słód pszeniczny Heidelberg 2-2,9 EBC 1kg

Słód pilzneński Bestmalz 3-4,9 EBC1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 50g

 

Zacieranie:

44°C - Pszeniczny 30min

62°C - Pilzneński + płatki 20 min

72* - 40 min

 

Chmiel:

Marynka (60min) 7g

 

Drożdże:

Bavarien wheat M20

 

Start 21.03.2019 - 10 Blg

Fermentacja w temperaturze 19* (+/-1)

po 6 dniach przestawiłem do 21* (+/-1)

Pojemność warki  - 11l

Dzisiaj piwo nie bulgocze, 5 Blg myślicie że mogę  butelkować czy jeszcze powinno postać?

Niestety muszę wyjechać na tydzień, czy nie będzie problemu jak postoi ten czas?

Mógłby mi ktoś pokazać jakąś sprawdzoną metodę do liczenia IBU? Sprawdzałem na kalkulatorach ale wychodzą różne wartości

 

Edited by Hex
Link to comment
Share on other sites

Trochę mało zeszły nawet jak na te drożdże. M20 słabo ale też długo fermentują. Jak możesz to jeszcze podnieś temperaturę i zostaw na tydzień. Na forum jest wątek o M20. Warto poczytać

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.