Jump to content
Gallson

Typ filtratora w kadzi zacierno filtracyjnej grzanej od spodu.

Recommended Posts

Witam
Posiadam garnek 71l z mieszadłem oraz kranem spustowym 1 cal ogrzewanym na taborecie gazowym. Chce w nim filtrować oraz wysładzać. Pytanie do osób które posiadają kadź zacierno filtracyjną grzaną od spodu na palniku gazowym. Jaki typ filtratora stosujecie/polecacie? Myślę nad zastosowaniem ciężkiej sprężyny z piwoszarnii lub miedzianej rurki. 

Pozdrawiam.

post-244-0-30553300-1334006957.jpg

filtrator_spiralny_maly_1001.jpg

Edited by Gallson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam wersję dokładnie taką jak na zdjęciu z rurek miedzianych (tylko trochę mniej tych rurek) oraz podgrzewanie taboretem  . Jeżeli wybierzesz taką wersję sugeruję aby taki zestaw rurek był rozbieralny , aby było lepiej umyć ( na zdjęciu masz zlutowane ) . Przy mieszadle wydaje mi się ,że filtrator ze sprężyny  lub sraczweżyki może podrywać wraz z młótem podczas mieszania . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście używam garnka z grzaniem elektrycznym - czyli grzany jest środek gara. Dlatego filtrator puściłem po zewnętrznym obwodzie dna - na max szerokość gara. Z plusów:
- mieszadło mi go omija, więc łopaty mogą być stosunkowo nisko
- przy wysładzaniu mogę beztrosko lać wodę na środek młóta, wzburzam co najwyżej młóto na środku, a boki pozostają niewzruszone

Działa całkiem ok, choć przy Imperialnym Bałtyku 24,5Blg trochę mi się przytkał - przydałaby się cieńsza tarcza do flexa podczas nacinania szczelin.
Wydajność też bardzo ok - ostatnio Hazy APA z 4,4kg ziarna po gotowaniu 20L 15,0 Blg (i trzeba było wody dolewać), ale zacieranie mi się trochę wydłużyło (w sumie 1h40m z mashoutem). Tyle że eksperymentowałem wtedy też z wodą butelkową źródlaną - może trafiłem lepiej z pH (z przyzwyczajenia nie mierzę). Generalnie nie ma problemów większych z wysładzaniem czy wydajnością :)

IMG_20171214_194416.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz garnek z kranem to uderz do lewatywy i zamów hop stopper, będziesz miał załatwione filtrowanie

brzeczki i chmielin po gotowaniu.Mniej roboty i nerwów.Mam gar z mieszadłem i hop stopper stąd moja 

sugestia.

AA nie doczytałem że tylko zacierasz w garku.

Edited by viko

Share this post


Link to post
Share on other sites

rob7320 Dzięki za sugestie, na pewno dobrze jest rozebrać taki filtrator i dokładnie umyć. Jeśli chodzi o sprężynę  z piwoszarnii to miałem z nią styczność i nie wydaje mi się żeby mieszadło podrywało ją do góry (jest masywna i ciężka).

ThoriN Taki kształt filtratora wydaje mi się bardzo dobrym rozwiązaniem ze względu na to iż właśnie mieszadło omija go i drugim ważnym powodem jest duża powierzchnia grzania na  paniku gazowym (brak przypaleń)

viko Hop Stopper służy do filtrowania chmielin, przełomu, białek. Przy filtrowaniu młóta z użyciem mieszadła nie zda to raczej egzaminu ze względu na dbrobne oczka w siatce oraz duże zasypy 10-14kg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam hopstopera  przy wysładzaniu

, spisuje się dobrze. Gar 70l z mieszadłem.Zasyp jak na razie max 12kg.  Nastepna Warkę będę filtrował z zastosowaniem sprężyny.Robiłem próby  . Gar zalany wodą , mieszadło obroty na max i sprężyna ani drgnęła .

Edited by jaedge

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaedge Koniecznie daj znać jak Ci poszło ze sprężyną czy warto w nią inwestować czy lepiej wybrać filtrator z rurki miedzianej. Myślałem, że hop stopper nie nadaje sie do filtrowania młóta, a tu proszę.... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Gallson napisał:

jaedge Koniecznie daj znać jak Ci poszło ze sprężyną czy warto w nią inwestować czy lepiej wybrać filtrator z rurki miedzianej. Myślałem, że hop stopper nie nadaje sie do filtrowania młóta, a tu proszę.... ;)

 

Ja pod mieszadłem zrobiłem sobie z nierdzewnej rury karbowanej do chłodnicy takiego ślimaka:

 

20190320_095107.thumb.jpg.26ca6d17a98c26bf8fcddc11309afc5a.jpg

 

Polecam śmiga jak złoto - a jak narośnie kamieniem piwnym, wrzucasz w NaOH i z głowy. Miedziany pewnie też się sprawdzi ale upierdliwe jest jego mycie i widziałem takiego po 20-30 warkach gdzie warstwa kamienia się już zaczęła odkładać i mechanicznie można było go zrywać XD Tutaj wrzucam razem z hopstopperem i mniejszymi elementami co 15-20 warek i wyciągam jak nowy. Jeżeli nie masz chłodnicy to domówić 1,5 metra węża więcej - szlifierka 20 minut roboty i masz świetny filtrator nie do zajechania.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otwory robione punktakiem około 0,5 mm. Tarcza 0,8 mm do szlifierki więc przyjmijmy, że takie są szczeliny. Na początek wygiąć w odpowiedni kształt trzeba - dopasować do garnka, potem otwory, a na koniec szczeliny. Szczeliny nie są duże pomiędzy 1/3, a 1/4 wysokości rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Undeath Kolego, mega świetne rozwiązanie ! Chyba najlepsze z tych wszystkich które były wymienione wyżej (bez lutowania, składania, łatwe mycie i prosta konstrukcja) Wielkie dzięki za ten  pomysł!

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Gallson napisał:

Undeath Kolego, mega świetne rozwiązanie ! Chyba najlepsze z tych wszystkich które były wymienione wyżej (bez lutowania, składania, łatwe mycie i prosta konstrukcja) Wielkie dzięki za ten  pomysł!

 

Sam szukałem prostego rozwiązania i przerobiłem zresztą chyba każde możliwe oprócz FD. To jest najwydajniejsze i najłatwiejsze w budowie. Jeszcze nie testowałem go na gęstych zacierach i z dodatkami pszenicy/żyta, ale myślę, że sobie dobrze poradzi. Do sprężyny mam jakąś awersję bo wydaje mi się, że wkręci to się w mieszadło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 29.03.2019 o 09:25, Undeath napisał:

 

Sam szukałem prostego rozwiązania i przerobiłem zresztą chyba każde możliwe oprócz FD. To jest najwydajniejsze i najłatwiejsze w budowie. Jeszcze nie testowałem go na gęstych zacierach i z dodatkami pszenicy/żyta, ale myślę, że sobie dobrze poradzi. Do sprężyny mam jakąś awersję bo wydaje mi się, że wkręci to się w mieszadło.

I jak po czasie sprawdza się ta rurka karbowana? Nacięcia mają być do dołu (od strony dna) czy od góry? Ile cm nad dnem może chodzić mieszadło? I ostatnie pytanie do garnka 100 litrów lepiej dać calowa rurkę czy starczy 3/4?

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolus 

Taki typ filtratora  u mnie sprawdza się super . Nacięcia są od strony dna garnka . Mieszadło jest tak ustawione , że ruch wykonuje nad rurą filtrująca. 

Myślę, że 3/4 w zupełności Ci wystarczy. Ja pracuję na kadzi o pojemności 71L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.