Jump to content
PawelW

Sprzęt piwowarski z aliexpress - przegląd

Recommended Posts

Godzinę temu, mrmrooz napisał:

... Na nim leży półka druciana a na niej stoi fermentator. Przez brak bezpośredniego kontaktu kabel bardziej grzeje powietrze dookoła ...

I to jest bardzo racjonalne, bo nie ma styku, a półka druciana działa jak rozpraszacz. Tak dygresyjnie. Kolega, który zanim kupił kabel grzewczy, to zrobił sobie grzałkę z oprawki i żarówki żarnikowej 25W i puszki po farbie. Przewiercił korek od farby, zamontował oprawkę. Żarówka świeciła w puszcze. Stawiał to na fermentorze.

 

25 minut temu, cen16 napisał:

Postanowiłem podnieść temperaturę do 18,5 C ale żeby nie było za szybko, na sterowniku dodawałem 0.5 C co 12 godzin.

Wszystko było ok, dopóki nie ustawiłem 18.5 C

Wtedy cały osad ze spodu się oderwał i porobiły się straszne kluchy wielkość około 2-3 cm

Właśnie o tym mówiłem. Drożdże jak dostają ciepła to nabierają ochotę na wycieczki. Lepiej zrobić tak jak @mrmrooz i nie stawiać bezpośrednio na kablu/macie.

 

27 minut temu, cen16 napisał:

Pytanie czy ta gęstwa będzie się nadawać do ponownego użycia?

Wg mnie jak najbardziej. Jeżeli nie jesteś pewien, daj pół łyżki więcej jak zaleca kalkulator. Mały overpitching nie jest czymś złym. Zresztą przy używaniu gęstwy i tym co wyliczają kalkulatory jest spore machnięcie i prawie zawsze overpitching większy lub mniejszy, mówię na podstawie mojego browaru domowego, u każdego może być inaczej. Wg mnie kalkulatory są zachowawcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A moze trzeba zrobic cos co stosuje hodowcy w terrariach, tski kabel grzewczy nagrzewa sie dosc mocno ale punktowo, zeby zwierze sie nie poparzylo robia cos wstylu ogrzewania podlogowego, taka wylewke na kablu, w takim pudelku styropianowym to nie wiele potrzeba, zalac kabel 2cm wylewki i wtedy cala podloga grzeje, lepiej sie cieplo rozchodzi, i na wylewke dac kratke to bedzie sie rownomiernie cieplo rozchodzilo

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mrmrooz napisał:


... Mam kabel w lodówce. Na nim leży półka druciana a na niej stoi fermentator. Przez brak bezpośredniego kontaktu kabel bardziej grzeje powietrze dookoła.
 

O tym na początku nie pomyślałem.

Pytanie jeszcze do kolegi czy kabel nie przypala się?

Taki kabel jest zaprojektowany do pracy w piasku, który odbiera ciepło lepiej niż powietrze.

Jak na początku próbowałem owijać nim fermentor (było to bardzo uciążliwe) to zauważyłem że w niektórych miejscach zaczął brązowieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel nie przypala się, ułożony mam w ślimaka, więc nie dotyka się sam siebie nigdzie. Jest dość krótki, ok 2.5m jak dobrze pamiętam, ale robię małe warki, 10 - 15 l.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzę u siebie przy następnej warce.

Ja mam kabel 7m i jak dobrze pamiętam 120 W.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, :beer:  :drinks: mam nadzieje że następne piwo ruszy na tych drożdżach 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.05.2019 o 11:40, Marchelli napisał:

Mam ta rurke od dluzszego czasu i jest spoko, nie mam zadnych problemow

@Marchelli, czy nadal używanie tej nierdzewnej różdżki  nie sprawia problemów?

@wariat, jak czas zweryfikował Twoje doswiadczenia?

"Wchodzę" własnie za chwilę ponownie do browaru i zastanawiam sie, czy zamawiać, aby za powiedzmy miesiac doszło, czy nie zamawiać.

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie widzę że już nadszedł czas ze będę musiał dogrzewac górniaki. W lodówce temp wacha sie 16—17°C teraz nie jest źle ale zaraz bedzi jeszcze chłodniej.

Nad czym warto się zatonowic? Kabel czy mata? Jaka moc na fermetor 30l? Na co zworoc uwagę? Na Ali jest tego mnóstwo, u nas na portalach też nie brakuje. Jak macie swoje sprawdzone produkty to podzielcie się wiedzą.

Mam stc 1000 więc mogę podpiąć pod niego

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś grzałem kablem 150 W, teraz mam matę 14W z allegro i jest ok.
Przyklejam plastrem z boku fermentora. https://allegro.pl/oferta/mata-grzewcza-pod-terrarium-z-termostatem-14w-8592472605
Kurde te wszystkie 14W pomijałem bo aż się nie chcę wierzyć że to da radę ogrzać ok 30l piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UWAGA NA TEN BADZIEW!!! https://pl.aliexpress.com/item/32814443322.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.12103396i3LJP6

Zamówiłem ostatnio drugi taki kabel grzewczy, poprzedni z przed roku spisuje się bardzo dobrze.

Ale ten co teraz dostałem to kompletny badziew, niema nawet tych blaszek na końcach do zamocowania.

Kabel grzewczy zerwał się po założeniu na fermentor i delikatnym naciągnięci, BARDZO DELIKATNYM naciągnięciu.

Masakra, nie polecam i ostrzegam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U siebie zakupiłem koc grzewczy w polskim serwisie aukcyjnym. Niewiele drożej, jak pasy grzewcze z Aliexpress. W razie czego, to można wyprać i użytkować w celach do jakich został stworzony.

Bez problemu przy mrozach -7 w skrzyni na tarasie utrzymywał 9 stopni (na tyle miałem termostat na sterowniku ustawiony)

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, co sądzicie o tym refraktometrze? 11 listopada będzie za 30zl. Opłaca się?

37,36 zł  56%OFF | Beer Wort Refractometer Dual Scale - Specific Gravity 1.000-1.300 and Brix 0-32%, Replaces Homebrew Hydrometer 56%off
https://s.click.aliexpress.com/e/rHY5NCpa

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, BrowarPAPI napisał:

A jakie macie doświadczenia z przesyłką refraktometru z Chin, jeżeli kupuje się go bez pudełka? Majfrend dobrze go zabezpiecza? 

 

Mam praktycznie taki sam, przyszedł bez pudełka, zabezpieczony standardowo jakąś folią bąbelkową i doszedł w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zamawiałem 2 szt. (jeden dla kolegi) i też przyszły porzadnie owinięte bąbelkami. Były praktycznie skalibrowane. Jeden wymagał nieznacznej korekty.

Nie wiem jak ten co poszedł do kolegi, ale mój porównywałem z kalibrowanymi roztworami cukru i bardzo dobrze trzymał wskazania.

Gdyby nie było instrukcji po angielsku, to nakładasz kilka kropel wody demineralizowanej, żeby nie bylo babelkow powietrza pod przykrywką i kręcisz śrubką, aż linia między białym i niebieskim pokryje się z 0 na skali.

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem refraktometr z chin za 24 zł (żona miała jakiś kupon) bez pudełka tylko pipeta i szmatka.  Skalibrowałem i byłem zadowolony z działania. W poźniejszym czasie zdziwiło mnie że blg przy fermentacji nie spada poniżej 8 (pomyślałem że coś źle zrobiłem). W między czasie zrobiłem drugie piwo i zwolniło na 7,5. Sprawdziłem na spławikowym i było około 3. Stwierdziłem że ile kosztował tyle jest wart i wrzuciłem do kosza. Po pewnym czasie znalazłem na forum informacje że alkohol zmienia wynik i należy użyć kalkulatora. Kupiłem drugi za 38 zł i wszystko działa jak należy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 6.11.2019 o 22:00, BrowarPAPI napisał:

Cześć, co sądzicie o tym refraktometrze? 11 listopada będzie za 30zl.

Zamówiłem za 31,56 zł. i czekam na przesyłkę. Dzięki za linka. chyba nie było taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...