Jump to content

Recommended Posts

#49 Brett Berliner
 


Data: 21.06
Litry: 16
Blg: 8

Surowce piwa:

  • MepAle 1.4kg
  • Płatki owsiane 0.25kg
  • Kasza manna 0.5kg
  • Carahell 0.1kg
  • Łuska ryżowa 50g

Drożdże: gęstwa po poprzednim berlinerze

Zacieranie :

  • 68-66°C -65'
  • 78°C -5'

 

Gotowanie 5 minuta:

  • 1' -  Ekstrakt citra, 5 kropelek

 

Dodatki na cichą:

  • 0.2 kg Marakuja
  • 0.35 kg Guawa
  •  

Uwagi:

  • Owoce dodane 01.07
  •  
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites
  • Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Browar Domowy Sesquialtera powstał na początku 2018 roku, po kilkunastomiesięcznej zabawie z "winami" i innymi nastawami na cukrze z biedronki. Inspiracją do całej zabawy było to, że winogrona nie obr

Im gęstsza brzeczka, tym słabiej opadają białka i mam problem z odflitrowaniem osadów .

#50 Belgian Pale Ale + Marakuja
 


Data: 27.06
Litry: 12
Blg: 14

Surowce piwa:

  • MepAle 2,6 kg
  • Abbey 0.2kg
  • Carabelge 0.1kg

 

Drożdże: Wyeast Belgian Ardennes 3522

Zacieranie :

  • 64°C - 40
  • 72°C -25'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' -  Sybilla 15g
  • 10' - Huell Melon 15g

 

Dodatki na cichą:

  • Marakuja 0.35kg
  • Guawa 0.1kg

 

Uwagi:

  • Pulpy dodane 01.07
  •  
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites
W dniu 6.04.2019 o 10:48, sasuke5055 napisał:

#36 NEIPA 
 


Data: ??
Litry: 12
Blg: 16,5

Surowce piwa:

  • Pils 3kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Płatki owsiane 0.4kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg
  • Płatki pszenne 0.4kg
  • cukier 0.1kg

Drożdże: s-33

Zacieranie :

  • 66°C - 55'

 

Gotowanie 90 minut:

  • Whirpool 25minut, Simcoe, Sabro po 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Simcoe 30g na burzliwą
  • Sabro 30g, simcoe 50g, equinox 10g na cichą

 

Uwagi:

  • Piwo zeszło do 6blg, s-33 dały ciała, dodana amylaza,
  • Dodatkowo uciekła temperatura i piwo jest mega alkoholowe + za wysoki ekstrakt, zdecydowanie na minus
  • Piwo w kegu, ale w planach zaraz druga neipa na wlp644 i wtedy wywale tamto, chyba ze sie cudownie ułoży,  to zdobędę butelki
  • Kanał!

Bądź cierpliwy. Brut IPY potrzebują nieco kondycjonowania, dojrzeją i będziesz jeszcze Pan zadowolony. U mnie po 3-4 tygodniach dojrzewania rozeszły się wśród znajomych jak świeże bułeczki  

Link to post
Share on other sites
W dniu 21.06.2019 o 16:55, Browar Prezbiterium napisał:

Bądź cierpliwy. Brut IPY potrzebują nieco kondycjonowania, dojrzeją i będziesz jeszcze Pan zadowolony. U mnie po 3-4 tygodniach dojrzewania rozeszły się wśród znajomych jak świeże bułeczki  

U mnie problemem były chyba estry od s-33 które już przyjemne nie są :/

Link to post
Share on other sites

#51 Brett IPA
 


Data: 3.07
Litry: 12.5
Blg: 14.9

Surowce piwa:

  • MepAle 2,4 kg
  • Abbey 0.5kg
  • Monach II 0.2kg
  • Crystal 160 0.05kg
  • Płatki owsiane 0.3kg
  • Pszeniczny 0.2kg

Drożdże: wlp 648 od Profesji

Zacieranie :

  • 67°C - 50'
  • 77°C -5'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' -  Columbus 15g
  • 5' - Chinook 30g
  • HopStand - Cascade, Citra, po 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno, na 3 dni - Hellertau Blanc 30g, Cascade Citra po 25g

 

Uwagi:

  • Szybko sprawnie, pachnie ładnie, hopstand około pol godziny, potem do wanny, mam nadzieje z bedzie super
  • 1.08 rozlane do butelek, do połowy dodany  kwas mlekowy w ilości 2.65 ml/l piwa, na przyszłość można nawet 3ml/l

 

Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#52 Belgian Blonde
 


Data: 08.07.19
Litry: 14
Blg: 16,5

Surowce piwa:

  • MepAle 2.9kg
  • Monach I 0.2kg
  • Pszeniczny 0.3kg
  • Abbey 0.15kg
  • Cukier 0.2kg

Drożdże: Belgian Ardennes Wyeast

Zacieranie :

  • 64°C -40
  • 72°C -20

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Sybilla 15g
  • 5' - Hallertau Blanc 15g, 10 kropli Citra

 

Uwagi:

  • Szybko sprawnie, słody wrzucone do wody w 52 stopniach, podgrzewane dalej, wygrzew z 77 stopniach
  •  
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#53 Belgian Quad
 


Data: 08.07.19
Litry: 11,5
Blg: 22

Surowce piwa:

  • MepAle 3.75kg
  • Cara Blonde 0.2kg
  • Special B 0.2kg
  • Caramunich II 0.25kg
  • Monach I 0.5kg
  • Cukier (Kandyzowany 400ebc) 0.3kg

Drożdże: Belgian Ardennes Wyeast

Zacieranie :

  • 64°C -40
  • 72°C -20

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Sybilla 30g

 

 

Uwagi:

  • Warzone jednocześnie z warką 52, poszło o dziwo sprawnie.
  • W planach napowietrzenie w pierwszym dniu fermentacji
  • Piwo uciekało w trakcie fermentacji - rozdzielone na 2 wiadra, duuuża piana
  • 3.08 zaniesione do piwnicy, poleży z 2/3 tygodnie, albo zleję na cichą i troche dłużej
  • 9.10 - no wyszło chyba brett edition, wiadro pójdzie do dezynfekcji po rozlaniu do baniaczków 5l, musze sie zdecydowanie za to zabrać. NaOH + StarSan ponownie...
  • 17.10 - dodane bertty wlp 648 i wędrówka do balona 10l
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#54 BPA +

#55 Lambic 3.0
 


Data: 18.07
Litry: 11;  17
Blg: 13; 11,5

Surowce piwa:

  • MepAle 4.2kg
  • Pszenica 1.6kg
  • Płatki owsiane 0.4kg
  • Płatki jęczmienne 0.4kg

Drożdże: Belgian Aldennes
Zacieranie :

  • 71°C -> 67°C- 60'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 15g Sybilla
  • 5' - 20 kropli Citra

Lambic nie gotowany w ogóle

 

 

 

Uwagi:

  • Odebrana brzeczka 7.5 litra 16blg, rozcieńczona i gotowana jako BPA, reszta odebrana i chłodzona jako lambic
  • Drożdże to gęstwa z Lambic 2.0 czyli 

    -S-33

    -Wyeast Lambic Blend

    -WLP 648

    -TYB Melange sour blend

    -Lactobacillus Plantarum

  • 27.06.2020 - odlane 9l na koncentrat wisniowy
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#56 Belgian Dubbel
 


Data: 29.07
Litry: 13
Blg: 17

Surowce piwa:

  • MepAle 2.1kg
  • Pszeniczny 0.2kg
  • Monach I 0.6kg
  • Abbey 0.3kg
  • Special B 0.15kg
  • Caramunich II 0.1kg
  • Carafa II special 0.05kg
  • Cukier kandyzowany ciemny 0.2kg
  • Cukier trzcinowy 0.2kg

Drożdże: Belgian Ardennes Wyast 3522

Zacieranie :

  • 63°C - 45'
  • 72°C - 15'

 

Gotowanie minut:

  • 60' - 15g sybilla
  • 20' - 10g sybilla
  • 10' - 15g Huell Melon

 

 

Uwagi:

  • Schłodzona do 20 stopni, napowietrzona, dodane 450 ml gęstwy
  • Fermentacja 2 dni w 19 stopniach otoczenia, potem do domu, stopniowo podnoszona do 26 stopni
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#57 MILKSHAKE RASPBERRY APA


Data: 31.08
Litry: 21
Blg: 14 

Surowce piwa:

  • MepAle 3,2kg
  • Pszeniczny 0.6kg
  • CaraBlonde 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.8kg
  • laktoza 0.65kg

 

Drożdże: US-05 11,5g


Zacieranie :

  • 67°C - 60'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Columbus 15g
  • 5' - Enigma 25g
  • 0' - Enigma 25g

 

Dodatki na cichą: 

  • Maliny 1,2kg

 

 

Uwagi:

  • 9 litrów do butelek, 11 litrów do kega
  • Smak i zapach bardzo obiecujący :D
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#58 AMERICAN WHEAT

Data: 8.08
Litry: 18,5
Blg: 11,

Surowce piwa:

  • MepAle 2kg
  • Pszeniczny 2kg
  • Zakwaszający 0,15kg
  • Cukier 0.2kg

 

Drożdże: Fm 52??


Zacieranie :

  • 66°C - 60'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 5' - Amarillo 100g

 

Dodatki na cichą: 

  • Do 9 litrów dodam sok z mandarynek, litr albo 2

Uwagi:

  • 04.09 do 9 litrów dodane 2 litry soku z mandarynek, 9.5 litra w kegu
  • Smak dobry, w aromacie troche siary, liczę że zejdzie
  • Dodana resztka koncentratu citry, piwo bardzo dobre mimo, że temperatura troszke uciekła w środkowej fazie
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#59 Weizen
 


Data: 05.09.2019
Litry: 14
Blg: 11,8 

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 1.6kg
  • MepAle 1.15 kg
  • Zakwaszający 0.1kg
  • CaraHell 0.1kg
  • Łuska ryżowa 0.1kg

Drożdże: FM 41 Gwoździe i Banany

Zacieranie :

  • 44°C - 19'
  • 64°C - 45'
  • 72°C - 15'
  • 78°C  - 1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - odrobina Huell Melon
  • 20' - 20g Huell Melon

 

Dodatki na cichą:

  • Do połowy dodane 2 litry soku jabłkowego

 

Uwagi:

  • Zadane drożdże z fiolki wieczorem 5.09, po 24 godzinach (6.09 wieczór) pierwsze oznaki fermentacji.
  • Brzeczka pachniala slodkim melonem, czy to chmiel czy sila sugestii? Ciekawe :)
  • Fermentuje w piwnicy w temp otoczenia 18°
  • 11.09 wyniesione do domu do 21 stopni
  • Zabutelkowamy 18.09, siara zeszla do zera
  • 23.09 ledwo nagazowany i od razu urywa!
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#60 Red Sour Kveik AIPA
 


Data: 11.09
Litry: 13
Blg: 15,1

Surowce piwa:

  • Mep Ale 2.7kg
  • Monachijski I 0.3kg
  • Crystal 160 0.17kg
  • Carafa II Special 0.1kg
  • Cukier 0.18kg

Drożdże: Ebbegarden Kveik

Zacieranie :

  • 66°C -55'

Gotowanie 45 minut:

  • 45' - 5g Centennial
  • 10' -40g Cascade
  • 5' - 40g Centennial

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno po 25g Cascade i Centennial na 3 dni

 

Uwagi:

  • Drożdże zadane do 28 stopni, planowana temperatura to 35 stopni
  • Gęstwa zadana o 13:00 (20ml?)
  • Chmielenie na zimno (18.09)
  • 26.09 - piwo prawie nagazowane, smak super, centennial dał super liczi w aromacie, goryczka troszkę za niska
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#61 Desitka
 


Data: 26.09
Litry:11,5
Blg: 10,5

Surowce piwa:

  • Pale Ale 1,8kg
  • Monachijski typ I 0.1kg
  • Carapils 0.1kg
  • Melanoidynowy jasny 50g

 

 

Drożdże: NMJ M84 Bohemian Lager 10g

Zacieranie :

  • 64°C -40'
  • 72°C -15'

 

Gotowanie 60 minut: 

  • 10' - Oktawia 40g (150g mokrej szyszki)

 

 

Uwagi:

  • Schłodzone do 12, napowietrzone, zadane drożdże i chłodzone dalej docelowo do 8-10 stopni
  • 4.10 i 6.10 zmierzone 6brix (2,7blg po przeliczeniu), spławik pokazuje około 4 (??). Sprawdzę za 2 dni i najwyżej zleję na cichą po cold crushu
  • 8.10 blg stoi wiec clod crush
  • 9.10 zlane na cichą i do lodówki na 3°C, gęstwa w słoiczku, czeka na pilsa sh zula
  • 27.12, piwo zdecydowanie urywa mimo średnio przeprowadzonej fermentacji, pije sie cudnie, aromaty owocowe, lekko ziołowe, wydają się słodkie, w smaku jednak mniej słodkie niz się człowiek spodziewa.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#62 Weizen 
 


Data: 26.09
Litry: 10
Blg: 11,5

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 1.1kg
  • Pale Ale 0.9kg
  • Carahell 75g
  • Melanoidynowy jasny 75g
  • Łuska ryżowa 0.05kg

Drożdże: Fm41 gęstwa

Zacieranie :

  • 44°C -20'
  • 63°C -45'
  • 72°C -15'
  • 78°C -1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 12' - Huell Melon 15g

 

 

 

Uwagi:

  • Schłodzone do 21 stopni, napowietrzone, zadane drożdże, schłodzone do 20
  • Fermentacja od 18 stopni
  • Po 3 dniach właściwie skończyło fermentować - przeniesione do domu do 20 stopni
  • 7.10 butelkowanie
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#63 Pils Izabella
 


Data: 14.10.19
Litry: 21
Blg: 12.5 (może nawet 13)

Surowce piwa:

  • Mep Pilzneński 3,9kg
  • Monachijski I 0,3kg
  • Carapils 0.1kg

Drożdże: Mj Bohemian Lager gęstwa

Zacieranie :

  • 50°C-1'
  • 63°C -35'
  • 72°C -20'

 

Gotowanie minut:

  • 60' - Iunga 10g
  • 15' - Izabella 50g
  • 5' - Izabella 50g

 

Dodatki na cichą:

 

Uwagi:

  • 15.10. Schłodzone do 10°C, zadana gęstwa cała po 10l desitki, napowietrzone
  • W planach napowietrzanie 16.10 i 17.10
  • W lodówce temperatura 5°C mam nadzieję ze uciągną.
  • Po 4 dniach temperatura powoli podnoszona do 9,5
  • Po 10 dniach temperatura do 11, wyszła siarka, wrzucony kawalek miedzi
  • po 12 dniach temperatura do 13 - tak potrzymam jeszcze z 4/5 dni
  • Po 18 dniach zlane, 3blg koncowe
  • 10.12 masło, ale to nic, do kega dodane 60g galaxy, potrzymam tydzień.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#64 APA


Data: 21.10.19
Litry: 12
Blg:  12.7

Surowce piwa:

  • Mep Pilzneński 1,7kg
  • Mep Pale Ale 0.5kg
  • Carapils 0.15kg
  • Abbey 0.15kg
  • Płatki owsiane 0.2kg

Drożdże: US-05

Zacieranie :

  • 68°C -58'
  • 72°C -1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 5g
  • 5' - Centennial 25g, Galaxy 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Galaxy 15g, Cascade 35g - 3 dni

 

Fermentacja:

  • 15 stopni otoczenia w piwnicy, na koniec do domu do 19 st
  • Zlane po 10 dniach, chmiel na zimno

 

Uwagi:

  • Piwo na preeliminacje do Bitew Piwnych, może da radę ^_^
  • Warzenie szybkie, bez zbędnego przełomu, Galaxy 2019 z TB po otwarciu walił skarpetą, potem już okej, ale i tak, nigdy wiecej chmielu z tego SUPER sklepu :)
  • Napowietrzone o 1:00 22:10
  • po 20 godzinach nic nie rusza (?)
  • Po 30h ruszyło, pachnie ładnie
  • Po 6 dniach przeniesione do 20 stopni (do domu) w celu dojedzenia i posprzątania. Utrzymuje się warstwa drożdży na górze, napowietrzanie mikserem daje jednak duże różnice :)
  • Sklarowane żelatyną, rozlane do butelek, nagazowane ładnie już w tydzień.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

#65 American Lager

Data: 07.11.19
Litry: 10
Blg: 12

 


Surowce piwa:

  • Mep Pilzneński 1,6kg
  • Carapils 0.2kg
  • Ryż (płatki) 0.25kg
  • Kukurydza (Płatki) 0.25kg

Drożdże: Mj M84, gęstwa 0.25l

Zacieranie :

  • 50°C -5'
  • 63°C-35'
  • 72°C -15'
  • 78°C-1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 5g Lubelski (PolishHops)
  • 10' - 25g Lubelski (PH), 25g Hallertau hersbrucker

 

Fermentacja

  • Drożdze zadane do 7°C brzeczki, napowietrzone
  • Po dobie napowietrzenie jeszcze raz i temperatura do 8°C,
  • 7 dni 8°C
  • 1 dzien 8.5°C
  • 1 dzień 9°C
  • 1 dzień 9,5°C
  • na 4 dni do 14 °C
  •  

 

 

 

Uwagi:

  • Wysładzanie trochę się cięło, ale nieźle, jak na drobne śrutowanie. 
  • 16.11 - Zmierzone brix 7,0 (refrakto), po przeliczniu 3,5blg, co daje odfermentowanie 72% i 4,7% ABV
  • 16.11 - puszczam luzem do 14 stopni na diacetylową (4 dni łącznie)
  • 10.12 - masło masło masło, nigdy wiecej MJ, bo z tego co mowi lud, proces nie wskazuje na taka jego produkcje :/ następne lagery tylko na w34/70
  • 20.01 - wnioski takie, że chmielu za mało, goryczka za niska, drożdże nie takie, fermentacja za nisko i tyle.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#66 SMaSH APA

Data: 09.11
Litry: 11
Blg: 13

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński 2.75kg

Drożdże: HotHead

Zacieranie :

  • 68->66°C -60'
  • Po 30 minutach odebrane 3 litry zacieru i gotowane 20 minut (niby dekokt), zwrócone do całości
  • 78°C - 1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Oktawia 10g
  • 10' - Oktawia 40g (szyszka 2019)

 

Fermentacja

  • 22°C temp zadania, planuje trzymac w domu w tym zakresie temeratur

 

Dodatki na cichą:

  • 60g Oktawii na cichą 17.11

 

Uwagi:

  • Drożdże zadane ok 12:00, zaczęły pracę po 5 godzinach
  • 16.11 - Zmierzone brix 6,9 (refrakto), po przeliczniu 2,5blg, co daje odfermentowanie 81% i 5,7% ABV, (muszę przy rozlewie wlać do menzurki i zmierzyć spławikiem, bo piwo wydaje sie dosc słodkie, acz finisz wytrawny)
  • 22.11 - rozlane piwo, blg nie zmierzone oczywiście, do ostatnich 5l dolane 12ml kwasu mlekowego. Piwo dość obiecująco się zapowiada.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

#67 Porter Bałtycki

Data: 25.11
Litry: 23
Blg: 20

 


Surowce piwa:

  • Bestmalz Monach I - 7kg
  • Mep Pils - 0,5kg
  • Crystal 150 - 0,25kg
  • Caraaroma (400) - 0,55kg
  • Carafa II special - 0,25kg
  • Płatki owsiane - 0.2kg
  • Cukier - 0.2kg

 

Drożdże: MJ84 Gęstwa 0,5 litra

Zacieranie :

  • 55°C -10'
  • 63°C -35'
  • 72°C -40'
  • 78°C - 1'

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - 30g Iunga
  • 25' - 20g Lubelski 

 

Fermentacja

  • 9 stopni przez dobę po zadaniu
  • 10 stopni przez 6 dni
  • 11 stopni przez 6 dni
  • 11.5 przez dobę
  • 12 stopni przez 3 dni
  • 13 stopni przez 3 dni
  • 13,5 stopnia przez 7 dni
  • 11 stopni otoczenia miesiąc
  • 18 stopni 7 dni
  • CC

 

Dodatki na cichą:

 

 

Uwagi:

  • Fermentacja ruszyła po dobie,
  • Napowietrzone przy zadaniu, dobę po, i 2 doby po
  • 23.01 Przenosze piwo do temperatury pokojowej na tydzień, potem cc i rozlew
  • Rozlane 15l, 7l lezy z dodatkiem suski mrozonej
  • Zacierać chyba troche niżej
  • 8.05.20 lekko zbyt karmelowe, troche za mało palone.
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

#68 Imperial NEIPA

Data: 20.12
Litry: 14
Blg: 17

 


Surowce piwa:

  • MepPils 2,4kg
  • Owsiany Steinbach 1kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Abbey 0.2kg
  • Carapils 0,2kg
  • Płatki pszeniczne 0,4kg
  • Płatki owsiane 0,2kg
  • Laktoza 0,2kg

Drożdże: HazyDaze 150ml

Zacieranie :

  • 69°C -55'
  • 78°C -1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • Hopstand - 40g Vic Secret - 25'

 

Fermentacja

  • 18°C - 1 dzień
  • 18,5°C - 2 dzień
  • 19°C - 3 dzień + 30g Nelson
  • 19°C+ w domu (luzem)

 

Dodatki na cichą:

  • Vic Secret - 60g - 5 dni
  • Nelson Savuin - 70g - 5 dni

 

Uwagi:

  • Gęstwa z browaru devins, zadana cała, piwo napowietrzone, fermentacja w lodówce
  • 28.12 chmielenie na zimno
  • 1.01 cold crush
  • 2.01 rozlew
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#69 American Wheat

Data: 27.12.19
Litry: 14
Blg: ~11,5-12

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński 1,9kg
  • CaraPils 0.25kg
  • Pszeniczny 1,6kg

Drożdże: US-05 Paczka 11g

Zacieranie :

  • 66°C -55'
  • 72°C -5

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 10g Iunga
  • Hopstand (25') - Amarillo 50g, Wai-iti 50g

 

Fermentacja

  • 2 dni 18°C
  • 1 dzień 18,5°C
  • 1 dzień 19°C
  • 1 dziem 19,5°C
  • 7 dni w domu

 

 

Uwagi:

  • Uwarzone na piwowarzone eliminacje.
  • Piwo moim zdaniem nachmielone bardziej niż wskazuje styl, ale ma byc poprawne i bez wad, mimo 30 dni na fermentacje.
  • Warzenie równolegle z robieniem sera :)
  • Filtracja się srała, mało powiedziane, dużo więcej łuski się przyda nastepnym razem, nie oszczędzać przy takiej ilosci pszenicy...
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

#70 Mango Hazy PA

Data: 02.01.2020
Litry: 19
Blg: 13,5

 


Surowce piwa:

  • Mep Ale 3kg
  • Pszeniczny 0,4kg
  • Płatki owsiane 0.8kg

 

Drożdże: Hazy Daze gęstwa

Zacieranie :

  • 67°C - 60'
  • 72°C -2'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 15g
  • Hopstand (25 minut) - Zula 80g

 

Fermentacja

  • 1 dzień 17,5°C
  • 1 dzień 18°C
  • 1 dzień 19°C
  • 1 dzień 20°C
  • Przeniesione i puszczone luzem w domu

 

Dodatki na cichą:

  • Mango pulpa 1,7kg (na cichą)
  • Sok brzoskwiniowy 1l (na burzliwą)

 

Uwagi:

  • Wyszło 19 litrów nastawne 11,25 blg po zadaniu drożdży i dolaniu litra soku brzoskwiniowego
  • Drożdże zadane o 15, pierwsze oznaki fermentacji okolo 22
  • 07.02 - piwo lekko zbrecone, ale pachnie dobrze, zobaczymy
  • 06.03 - 50g citry na cichą w piwnicy
Edited by sasuke5055
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.