Jump to content

Browar Sesquialtera


 Share

Recommended Posts

 

Browar Domowy Sesquialtera powstał na początku 2018 roku, po kilkunastomiesięcznej zabawie z "winami" i innymi nastawami na cukrze z biedronki. Inspiracją do całej zabawy było to, że winogrona nie obrodziły na jesień zbyt dobrze, mimo rocznych wysiłków i starań z mojej strony, więc postanowiłem chwycić się czegoś bardziej powtarzalnego - Wiadra już były, rurki też, resztę sprzętu szybko skompletowałem więc machina ruszyła.  

 

Krótkie streszczenia co było warzone:

 

 

2018:

 

#1-#4 Warki z ekstraktów, nic nadzwyczajnego, choć nr 4. - Aipa, wyszła dość przyzwoicie
#5 Lambik

#6 Mango IPA

#7 Session Saison

#8 Sweet Stout
#9 Chocolate Stout
#10 RIS
#11 PIPA
#12 Dry Stout (wysłodziny po RISie)

#13 Weizen

#14 Brett IPA

#15 West Coast IPA

#16 ??? Just evaporated 
#17 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse
#18 Xmas Ale
#19 Porzeczkowy Imperialny Berliner Weisse (Powtórka warki #17)
#20 American Wheat
#21 Mango IIPA

#21.5 Ratowanie #5 Lambik
#22 SH Oktawia PA
#23 Wędzony Scottish Ale 

#23,5 Wymrażanka z #23
#24 American Wheat (powtórka z #20)

#25 Grapefruit Imperial Berliner

#26 SH Enigma

#27 ABW
#28 "Kompot" Berliner Weisse

 

 

2019:

 

#29 Stout owsiany
#30 Light American Ale (2% Abv)
#31 Belgian Dubbel (koop. z browarem Lichtus)
#32 Pils Czeski
#33 Weizen
#34 Porter Bałtycki
#35 Turbo Kriek
#36 (Brut) NEIPA
#37 Grodziskie
#38 Lambic 2.0
#39 Pale Ale
#40 Belgian Blond Ale
#41 NEIPA 2.0
#42 West Coast IPA
#43 Flanders Red
#44 RIS + Bretty
#45 Stout z marakują
#46 Brett APA
#47 Brett Berliner Weisse

#48 RIS

#49 Brett Berliner Weisse 2

#50 Belgian Pale Ale

#51 Brett IPA

#52 Belgian Blonde

#53 Belgian Quadrupel

#54/55 Lambic 3.0 + Belgian Pale Ale

#56 Belgian Dubbel

#57 Milkshake Raspberry APA 

#58 American Wheat 

#59 Weizen

#60 Red Sour Kveik IPA

#61 Desitka

#62 Weizen

#63 Pils Izabella

#64 APA

#65 American Lager

#66 SMaSH Apa (oktawia/pils)

#67 Porter Bałtycki

#68 Imperia NEIPA

#69 American Wheat

 

 

2020:

 

#70 Mango Hazy PA

#71 Jedenáctka (Czech pils)

#72 Double IPA

#73 Marakuja Hazy PA

#74 Hoppy Pils

#75 Sahti

#76 Juicy Sour

#77 Brett Sweet Stout

#78 Belgian blonde

#79 Hoppy Sour

#80 RIS

#81 Witbier

#82 Marcowe

#83 Lambik 4.0

#84 Kveik APA

#85 Oslo Pils

#86 Oatmeal Stout

#87 Hazy IPA

#88 Pils jedenastka

#89 APA/NEPA

#90 Juicy Sour z marakują

#91 Juicy Sour z marakują znów

 

2021:

 

#92 Dry Stout

Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

//Wzór

# Nazwa

Data: 
Litry: 
Blg: 

 


Surowce piwa:

  • Słód 6kg
  •  

Drożdże: XX

Zacieranie :

  • 63°C -
  • 72°C -

 

Gotowanie XX minut:

  • 60' - 

 

Fermentacja

  •  

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  •  
Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

#5 Lambik



Data:  ~04.2018
Litry: 22
Blg: 12,9

Surowce piwa:

  • Strzegom Pale Ale - 3.1k g
  • Strzegom Monachijski typ I - 0.5 kg
  • Diastatyczny - 0.4 kg
  • Pszenica - 1.5 kg

Drożdże: s-33, Wyeast Belgian Lambic Blend, Wlp 648, Lactobacillus Plantarum

Zacieranie :

  • 50°C - 8'
  • 67°C - 20'
  • 71°C - 15'
  • 78°C - 10'

 

Gotowanie :

  • 80' - Zwietrzały chmiel z TB - 80g

Dodatki na cichą:

  • 6.5 litra - 1,8 kg wiśni
  • 3 litry - winogrona białe (??kg)
  • 2.5 litra - maliny 0,4 kg
  • 6 litrów - pozostało i do tego dolane zostało 16 litrów świeżej brzeczki - warka #38

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Chmiel z TB to ściema, przed czym ostrzegam wszystkich - dużo za dużo alfa kwasów, brzeczka nie chciała się zakwasić, więc wykonałem program naprawczy (#21.5), połowa lambika odlana do drugiego balona, do 10 litrów dolany zestaw naprawczy, brzeczka zaczęła się dopiero kwasić. Dodane WLP 648 gęstwa po #14
  • Aromat po 11 miesiącach mega ciekawy - choć nie specjalnie dziki/konny. Kojarzy się z wytrawnym winem, w smaku lekko octowe, poza tym bardzo dobre, żałuję teraz, że nie odlałem sobie 2 litrów przynajmniej do wypicia czystej wersji
  • Piwo podzielone na mniejsze balony, postoją przynajmniej 2 miesiące, chociaż winogrona chyba wcześniej wyciągnę, żeby się sklarowało i dojrzało bez nich.
  • Warka przypał - pierwsza z zacieraniem świadomie, bo nie bałem się, że coś się źle zatrze itp - byle nie za wytrawnie i brety wszystko przejedzą ;)
  • s-33 zadane przy 25°C i ku mojemu zaskoczeniu ruszyły w 3 godziny chyba, więc paniczne zbijanie temperatury
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#6 Mango IPA



Data: ~04.2018
Litry: 10
Blg: 18

Surowce piwa:

  • Pale Ale - 1.9kg
  • Monachijski typ I - 0.5 kg
  • Płatki ryżowe - 0.4 kg
  • Diastatyczny - 0.1 kg
  • Płatki owsiane - 0.6 kg
  • Pulpa Mango - 1.7 kg

Drożdże: Us-05


Zacieranie :

  • 66°C -60
  • 78°C -10

 

Gotowanie:

  • 60' - Sybilla - 20g
  • 10' - Chinook - 30g (chyba, w notatkach jest mosaic, ale takowego nie kupowałem wtedy na pewno)

Dodatki na cichą:

  • Pulpa mango 1.7 kg ( 2 puszki)

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Dobre piwo, owies robi robotę, mega gęste, oleiste, zdecydowanie do powtórzenia, trochę mniej mango/l piwa
  • Warka wyparowała w mgnieniu oka
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#7 Session Saison



Data: ??
Litry: 14
Blg: 7,5

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1kg
  • Pszenica 0.4kg
  • Płatki owsiane 0.15kg
  • Karmel 30 - 0.3kg
  • Jęczmień palony 0.05kg

Drożdże: Mangrove Jack's M29 French Saison

Zacieranie liczba ?L:

  • 65°C -60'
  • 76°C -10'

 

Gotowanie :

  • 40' - Summit 11g

Dodatki na cichą:

  • Kwas mlekowy - obstawiam 3ml na litr

Wydajność: ??%
 

Uwagi:

  • Piwo zakwaszone kwasem 80% - baaaardzo pijalne, po to też powstało
  • Co ciekawe, to już druga przygoda z drożdzami MJ - przed tym, była warka nr 3 - weizen na ekstraktach, fermentowany MJ do pszenicy
  • Obie przygody jak narazie bez przypałów - ruszyły znośnie, bez większych problemów
  • Butelkowane w plastikowe pety, po 11 miesiącach mega utlenienie, pachnie miodem, trochę rzeżuchą  
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#8 Sweet Stout



Data: ??
Litry: 6
Blg: 14 (12.6 bez laktozy)

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1kg
  • Strzegom czekoladowy jasny 0.2kg
  • Jęczmień palony 0.15kg
  • Płatki owsiane 0.2kg
  • Carahell 0.1kg
  • Laktoza 0.1

Drożdże: s-04

Zacieranie liczba ?L:

  • 64°C - 30'
  • 72°C -30'

 

Gotowanieminut:

  • 60' - Mandarina Bavaria

 

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Piwo zrobione z myślą o Wrocławskim KPD, oczywiście nie poszło xD
  • W smaku nwm czemu wodniste, za kwaśne, mało treściwe, bardziej jak dry stout
  • Z ciekawostek jedna butelka się zakaziła i pachniała apteką, reszta w normie 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#9 Chocolate Stout



Data: ??
Litry: 14
Blg: 14

Surowce piwa:

  • Dużo zbędnych słodów, w tym 15% karmelów, od 20 przez 300 do 600

Drożdże: S-04
 

Gotowanie :

  • 60' - Summit 15g
  • 10' - Mandarina bavaria 10g
  • Whirpool -  Mandarina bavaria 25g

Dodatki na cichą:

  • Mandarina bavaria 15g
  • Kakao, wczesniej zaparzone 

Wydajność: ??%
 

 

Uwagi:

  • Pomyłka a nie piwo, kakao zabiło pianę, zrobiło kupę osadu w butelkach
  • Mandarina bavaria jest totalną pomyłką, odradzam szczerze, zalegająca gorycz itp
  • Źle oddzieliłem chmieliny przez co piwo wylatało z butelek
  • Wylana prawie cała warka na przydomowy trawnik 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#10 RIS

 

 

Data: ??
Litry: 12
Blg: 23,5

Surowce piwa:

  • Pale ale 4.4kg
  • Monach typ I 1.7kg
  • Karmel 600 0.2kg
  • Czekoladowy jasny 0.4kg
  • Melanoidynowy 0.3kg
  • Czekoladowy ciemny 0.35kg
  • Jęczmień palony 0.25kg
  • Bisuit 0.5kg

Drożdże: S-04 Us-05

Zacieranie :

  • 65°C -80

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Challenger 70g
  • 20' - First Gold 20g

 

Dodatki na cichą:

  • Płatki Bourbon 50g

 

Uwagi:

  • Mocno alkoholowe, lekki rozpuszczalnik, źle poprowadzona fermentacja - bywa
  • Zestaw z TB wzbogacony o biscuit i chmiel
  • Przegazowało się, bo sypałem pierwszy (i ostatni) raz glukozę do butelek, zamiast rozpuszczać ją, czy coś 
  • Duża nauczka na zaś, no i te zdziwienie, że wydajność mniejsza niż 70%
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#11 PIPA


Data: ??
Litry: ??
Blg: ??

Surowce piwa:

  • Znów trochę karmelków, nie wiem na co liczyłem...

Drożdże: Mauribrew Ale
 

 

Gotowanie :

  • 60' - Poszły fantastyczne chmiele jak Chinook Pl czy Cascade Pl co spowodowało niemożliwą zalegającą goryczkę

 

 

Uwagi:

  • Piwo wylane - przegazowało się niesamowicie bardzo, chyba robota drożdzy, które mimo 2 tygodni nie dojadły wszystkiego
  • Nie szkoda mi, bo goryczka była tak paskudna, że szkoda gadać 

 

Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#12 Wysłodziny po RISie


Data: ??
Litry: 11
Blg: 12
 

Drożdże: S-04 US-05

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - 25g Challenger

Uwagi:

  • Przyjemny stout - jeden z lepszych, chociaż mógłby być bardziej palony
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#13 Weizen
 


Data: ??
Litry: 18
Blg: 12

Surowce piwa:

  • Pilzneński 1,5kg
  • Pszeniczny 2,5kg
  • Karmel 30 0.2kg

Drożdże: FM Gwoździe i banany

Zacieranie :

 

  • 46°C -12'
  • 63°C -25'
  • 72°C -40'
  • 78°C -10'

 

Gotowanie minut:

  • 60' - Lubelski 20g
  • 5' - Oktawia 15g

 

 

Uwagi:

  • Piwo smaczne, zadana fiolka bez starteru
  • Mało goździka, wtedy pasowało mi to
  • Zatarte za słodko - zeszło do ~4 jak pamiętam, brakowało wytrawności 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#14 Brett AIPA


Data: ??
Litry:11
Blg: 14,7

Surowce piwa:

  • Pale ale - 2.22kg
  • Pszeniczny -0.2kg
  • Płatki owsiane -0.3kg
  • Abbey - 0.5kg
  • Karmel 300 -0.1kg

Drożdże: WLP 648

Zacieranie :

  • 67°C - 50
  • 76°C - 10

 

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Summit 10g
  • 5' - Summit Citra Cascade po 10g
  • 0'- Summit Citra Cascade po 10g (hopstand 30 min)

 

Dodatki na cichą:

  • 4 dni - Summit Citra Cascade po 20g

 

Uwagi:

  • Drozdze odzyskane z Alchemika z Profesji - jeszcze nie pasteryzowali
  • Sztos alert, piwo mega dobre, mega pijalne, troche za czesto otwierana pokrywa, poza tym genialne 
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#15 West Coast IPA
 


Data: ??
Litry: 21
Blg: 14,5

Surowce piwa:

  • Pale Ale 2,5kg
  • Pilzneński 3,5kg
  • Pszeniczny 0.3kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Płatki ryżowe 0.2kg
  • Płatki owsiane 0.1kg

Drożdże: Mangrove Jacks's M44 US West Coast

Dodatki: Gips 5g, Kwas mlekowy 8ml do zaciernia, środek do klarowania

Zacieranie :

  • 67°C -90
  • 74°C -20

 

Gotowanie minut:

  • 60' - Chinook 13g
  • 20' - Summit 8g, cascade 10g
  • 10' - Mosaic 50g
  • 5' - Citra 70g
  • Na zimno - Mosaic 40g, citra 40g, cascade 10g (4 dni)

 

 

 

Uwagi:

  • Fajne piwo, tylko za dużo - zostało sporo i się utleniło - kolor się zrobił ciemny
  • Aromat i smak przyjemny, nawet po kilku miesiącach
  • Fermentowało bardzo długo - burzliwa około 12 dni - ciągle pracowały, po 14 dniach zlałem
  •  Nagazowanie 2.7 vol, ale było więcej - możliwe że lekko dofermentowało w butelkach
  • Odfermentowanie na poziomie 80%
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#17 Porzeczkowy Imperial Berliner Weisse
 


Data: ??
Litry: 14
Blg: 11

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 1kg
  • Pale ale 0.7 kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Koncentrat porzeczkowy z TB 1kg

Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (Sanprobi IBS, 5 kapsułek)

Zacieranie :

  • 67°C -60'

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - Challenger 7g

 

 

Uwagi:

  • Piwo generalnie genialne i pijalne
  • Bakterie rozsypane ja brzeczkę, i od razu z nimi s-33
  • Poziom kwaśności trochę zostawia do życzenia - ale do przeżycia, porzeczki też wniosły swojej kwaśności
  • Nie do końca zgodne z duchem kraftu, ale co tam
  •  Do warki dolana została warka #19
  • Pierwsze piwo w kegu :)
Link to comment
Share on other sites

#18 Xmas ale
 


Data:  09.2018
Litry: 14
Blg: 20

Surowce piwa:

  • Pilzneński 2kg
  • Grodziski 1kg
  • Monach typ II 1.5 kg
  • CastleMalting Kawowy 0.5kg
  • Biscuit 0.5
  • Special X 0.5kg
  • Płatki owsiane 0.3kg
  • Carapils 0.1kg

Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki

Zacieranie :

  • 65°C -70

 

Gotowanie 60 minut:

  • 15' - Goździki 5g, Przyprawa do piernika 40g
  • 10' - Chinook 40g
  • 5' - Mandarina Bavaria 30g

 

Dodatki na cichą:

  • Śliwki suszone 0.5kg
  • Płatki bourbon 30g
  • Przyprawa do piernika 15g

Uwagi:

  • Za dużo palonych słodów, ogólnie ulep, smaczne na swój sposób, trochę mało drożdży zadanych z tego co pamiętam
  • Piwo dostało piękne etykiety, na przyszłość troche mniej paloności i słodów specjalnych - ten grodziski tam ani troche nie pasuje.
  • Mniej chmielu!!!! zdecydowanie mniej.
  • Następne piwo świąteczne zdecydowanie bardziej przemyślę, nie żeby to było złe ;) 
Link to comment
Share on other sites

#19 Porzeczkowy Imperialny Berliner
 


Data: ??
Litry:11
Blg:10

Surowce piwa:

  • Pale ale- 0.5kg
  • Pszeniczny 0.8kg
  • Płatki orkiszowe 0.2kg
  • Koncentrat porzeczkowy 1kg

Drożdże: ---

Zacieranie :

  • 67°C - 60'

 

Gotowanie 15 minut:

  • 15' - challenger 6g

 

 

Uwagi:

  • Piwo dolane do #17, fermentowało w tym piwie. 
Link to comment
Share on other sites

#20 American Wheat
 


Data: ??
Litry:8
Blg:12

Surowce piwa:

  • Pale ale 0.9kg
  • Pszeniczny 1.1kg

Drożdże: Us-05

Zacieranie :

  • 67°C -50'

 

Gotowanie 30 minut:

  • 10' - Amarillo 30g

 

 

Uwagi:

  • Piwo bardzo przyjemne, do powtórzenia, schodzi jak świeże bułeczki - nie za gorzkie, dośc aromatyczne no i gładkie od pszenicy, a co najważniejsze - bardzo proste  
Link to comment
Share on other sites

21 Mango IIPA
 


Data: ??
Litry:14,5
Blg:18,4

Surowce piwa:

  • Pale ale 3.5kg
  • Monach typ II 0.5kg
  • Pszeniczny 0.2
  • Płatki owsiane 0.5kg
  • Carapils 0.2kg
  • Płatki ryżowe 0.3kg
  • Mango pulpa 1,7kg

 

Drożdże: us-05


Zacieranie :

  • 65°C -50'
  • 72°C -10

Gotowanie 60 minut:

  • 50' - Chinook 10g
  • 15' - Centennial 30g
  • 5' - Amarillo 10g, Centennial 30g
  • 0' Centennial 30g, Chinook 5g

 

Dodatki na cichą:

  • Na zimno, summit 50g szyszka, 7 dni

 

Uwagi:

  • Piwo trochę alkoholowe, nie ułożyło się, dziwnie się zaczęło klarować, młode było dobre - tylko zbyt goryczkowe od ilości chmielu - zdecydowanie mniej mniej mniej chmilu!
  •  Niezbyt zgrabna próba powtórzenia pierwszej mango IPY
  • Zacierać wytrawniej
Link to comment
Share on other sites

#21,5 Lambik - program naprawczy
 


Data: ??
Litry:13
Blg: 6

Surowce piwa:

  • Pale ale 1.3kg
  • Płatki orkiszowe 0.4kg



Zacieranie :

  • 67°C -60'

 

Gotowanie 1 minuta

 

 

 

Uwagi:

  • Wszystko jak w #5, wszystko po to, żeby odchmielić tamtego lambika i po to, żeby się zakwasił
  • Piwo stało 1.5 doby w wiadrze, rozsypałem nań 5 kapsułek Sanprobi, kwaśność przyzwoita
Link to comment
Share on other sites

#22 SH Oktawia PA
 


Data: ??
Litry:11
Blg: 12

Surowce piwa:

  • Pale ale 2.3kg
  • Pszeniczny ciemny 0.2kg
  • Carapils 0.15
  • Jęczmień palony 0.03kg

Drożdże: us-05

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 75°C -10'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 25' - 15g
  • 10' - 25g
  • 5' - 25g, whirlflock 1/3 tab, gips 2g
  • 0' - 25g

 

Dodatki na cichą:

  • Oktawia 60g na 3 dni

 

Uwagi:

  • Piwo bardzo dobre, lekki diacetyl
  • Zbędny jęczmień palony - smak ok, fajna baza pod apki, raczej zacierać w 68 stopniach
  • Chmielu trochę za dużo, dałbym po 5 gram mniej na gotowanie i 40g na cichą max. 
  • Goryczkę to raczej na przyszłość czymś innym niż oktawia, bo zalega trochę...
Link to comment
Share on other sites

#23 Wędzony Scottish Ale
 


Data: ??
Litry:19,5
Blg: 11

Surowce piwa:

  • Simpsons Golden Promise 3.1kg
  • Crystal 150 0.5kg
  • Brown 180 0.1kg
  • Casle Malting Whisky 0,5kg
  • Pszeniczny ciemny 0,1kg
  • Strzegom karmel 600 0,05kg

Drożdże: Us-05

Zacieranie :

  • 70°C -70'

 

Gotowanie 90 minut:

  • 30' - EKG 30g, Challenger 10g

 

 

Uwagi:

  • Miało być słodko, nie gorzko, lekko wędzono, karmelowo
  • Wyszło wodniście, gorzko, wędzono bardzo i troche karmelowo xD
  • Wędzonke symbolicznie, taka ilosc jest za duża, mniej chmielu
  • Odfermentowało do 3.8% alko
Edited by Maciej Lewandowicz
Link to comment
Share on other sites

#23.5 Wymrażanka z warki 23
 


Litry: 10->4

 

Uwagi:

  • 10 litrów piwa przelane do kega i wystawione na dwor, na około 8 st. mrozu, została gdzieś połowa z tego co było
  • Dodane płatki dębowe z whisky szkocką
  • Na przyszłość, wymrażać coś raczej mocniejszego
  • GRANATY! Coś zaczęło dojadać :/
  •  
Edited by sasuke5055
Link to comment
Share on other sites

#24 American Wheat
 

 


Data: ??
Litry: 21
Blg: 12

 


Surowce piwa:

  • Pale ale 2.5kg
  • Pszeniczny 2kg
  • Pszenica 0.2kg
  • Pszeniczny ciemny 0.1kg
  • glukoza 0.1kg
  •  

Drożdże: us-05

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 78°C -2'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 8' - Amarillo 70g

 

 

Uwagi:

  • Piwo dobre, chociaż dałbym ze 2g więcej chmielu, bardzo pijalne, na przyszłość nieco więcej goryczki
  • Wchodzi jak woda, ale zatarł bym w 66 stopniach, żeby zeszło może troszkę niżej
Link to comment
Share on other sites

 

#25 Grapefruit Imp Berliner Weisse
 


Data: ??
Litry: 11
Blg:  10

Surowce piwa:

  • Pszeniczny 0.45kg
  • Pale ale 0.7kg
  • Pszenica 0.3kg
  • Koncentrat Grapefruit 1kg

Drożdże: s-33, lactobacillus plantarum (5 kapsułek sanprobi ibs)

Zacieranie :

  • 67°C -60

Gotowanie 15 minut

 

 

Uwagi:

  • Drożdże dodane dobre po lacto - mocna kwasowość, idelanie zgrywa się z dość sztucznym aromatem grapefruita, który to zaraz uchodzi ;)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.