Jump to content
Pablov

Brewkit a regulacja mocy%

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie regulacji stężenia alkoholu w gotowym piwie. 

Mianowicie chciałem zrobić porter z gozdavy i jest napisane że maksymalna moc w zależności od dodanego cukru to 5.2% zamiast cukru dodam ekstrakt i tu pojawia się moje pytanie: czy jedynym (dobrym?) wyjściem jest zmniejszenie ilości wody aby zwiększyć moc do około 6-7% i czy to ma sens? 

Z góry dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Tak, jeśli zwiększasz ekstrakt brzeczki ekstraktem słodowym to ma sens. Zazwyczaj zwiększy Ci się też % alkoholu. 

Jeśli dodasz tyle ekstraktu ile jest w przepisie to musisz dodać mniej wody, aby zrobić mocniejsze piwo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo gdzieś wyczytałem że jest 2 opcja tzn ilość wody co w przepisie a zwiększenie samego cukru/słodu/glukozy ale efektem może być mocno alkoholowy/spirytusowy posmak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze, nie kupuj tego brewkitu. Porter marki Gozdawa jest złym brewkitem. Po drugie, możesz zmniejszyć ilość wody albo zwiększyć ilość ekstraktów zachowując pierwotną objętość wody. Dodaj jeden ekstrakt 1,7kg jasny (nie z Gozdawy) oraz 1kg cukru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A możecie polecić mi jakiś brewkit w stylu portera czy odpuścić sobie brewkit w tym stylu? Dziękuję za opinie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio piłem rewelacyjnego portera z ekstraktów oraz dodatkiem słodu barwiącego. Najlepiej porzuć brewkity i przejdź na własną produkcję z ekstraktów. Jest bardzo dużo gotowych receptur na piwa robione tą metodą

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru 😎 no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Pablov said:

Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru 😎 no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku

Pamiętaj też,  że drożdże z paczki mogą nie uciagnac mocnego piwa. Albo musiałbyś dać 2 paczki,  albo gęstwe z lżejszych warek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak sobie mówię że 3 brekwity na koncie i wtedy ruszę na podbój przecieru no i dokupię niezbędny sprzęt do sporządzania własnego trunku
Yghm. ZACIERU. xD Chyba że się przenosisz do Pudliszek.

Osobiście zacząłem od zacierania i nie żałuje. Jesli już jakieś polsrodki to raczej ekstrakty i samodzielne chmielenie bym polecał, bo samym brewkitem za wiele się raczej nie nauczysz.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi się zryło, tak tak zacieru no nic skoro wszyscy mi tak radzicie to muszę tylko dokupić garnek zrobić filtr i chyba tyle na początek wystarczy? Później jeszcze chłodnica.

 

 

 

Ps. Dzięki za zwrócenie uwagi 😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.