Jump to content
Jagr

2x IPA (mandarynka + melon)

Recommended Posts

Witajcie, 
sezon letni coraz bliżej i chciałem uwarzyć swoją pierwszą IPĘ, a nawet dwie, mandarynkową i melonową.

Zatem do dzieła, składniki które posiadam to:

1. drożdże US05

2. słody: Pale Ale Zero , Pszeniczny, Karmel 30, Karmel 600

3. chmiele: 100g Huelle Melon, 100g Mandarina Bavaria + po ok 50-100g Smaragd, Motueka, Lublin, Cascade, Cennential, Chonook PL, Citra, Mosaic, Willamette

 

Wiem, że nasza piwowarska brać jak robi IPĘ to pewnie ma ona z 80-120 IBU, u mnie to nie przejdzie bo nie lubię bardzo gorzkich piw, albo nie do końca IBU oddaje gorzkość bo piłem już wiele piw typu IPA ( i w PL, i zagranicą), i każda mi smakowała.

Jeśli chodzi o swoje doświadczenia to ostatnio kupiłem sobie Żywca IPA, ale to jakoś mało gorzkawe było, chociaż aromat  i smak całkiem spoko.

Tak czy siak, poniżej mój własny przepis, poproszę o radę i ewentualną modyfikację. Jestem skłonny zrobić nawet test jeśli chodzi o IBU do max 60, więcej niż to raczej nie przejdzie.

 

Mój testowy przepis na IPA mandarynkowa: 14-15 blg, 25 L, 40 IBU

IPA Mandarina.bsmx

 

 

 

IPA Mandarina [33]

English IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 0* (OG 1)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: -1.3%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 6kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 92.3%)
  2. 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 3.8%)
  3. 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 3.8%)
  4. 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (17.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Centennial 10AA (9.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Mandarina Bavaria 8.5AA (9.6IBU) granulat - Gotowanie 20min
  7. 30g Mandarina Bavaria 8.5AA (4.7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  8. 50g Mandarina Bavaria 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 68°C 90min
  2. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc,

 

jesli chodzi o Mandarine Bavarie to nie spodziewaj sie cytrusowej eksplozji jak w Amerykanskich chmielach, ale jest to jak najbardziej udany chmiel - moim zdaniem fajnie, lekko uzupelnia piwa na niemieckich szlachetnych chmielach.

Hüll Melon to ciekawy ale bardzo trudny chmiel. Sam jeszcze nie znalazlem dla siebie jego odpowiedniego zastosowania. Robilem na nim IPE SH i IPE z Cascade i Melonem efekty byly dosyc srednie, mocno slodkie.

Kolega dziedzicpruski pisal w temacie o Melonie ze fajnie komponuje sie z piwami kwasnymi wiec moze jakas Sour IPA byla by dobrym pomyslem?

Jesli chcesz chmielic nim na zimno to dorzuc jeszcze jakiegos chmielu dla kontry, albo sprawdz go samego - moze Tobie ten smak podpasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmieliłem kiedyś Mandariną i wyszły mi słodkie, przejrzałe mandarynki... ten chmiel dominował. Użyłem 100g na aromat na 20l warkę 12blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm no moze byc, ja go w sumie tak duzo nie sypalem. Na zimno tez nie wrzucalem wiecej niz 1-2g na litr. Ale jak go polaczylem na zimno z Cascade przy rownych proporcjach to byl calkowicie zdominowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info, w sumie to że chmiel będzie dominował to dobrze, taki jest zamiar aby było cytrusowo + dominacja chmielu głównego. Co myślicie żeby dodać do tego jeszcze Citre? tylko nie wiem ile i w jakiej fazie gotowania?

Oczywiście z powyższego przepisu chce zrobić 2 piwa, jedno z chmieleniem z Mandariną, drugie z chmieleniem Mellonem, reszta chmieli w takiej samej kompozycji.

Edited by Jagr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli chcesz uzyc do tego Citre na zimno to musisz pobawic sie z proporcjami. Melon jest duzo slodszy w odczuciu od Mandariny wiec Citry dla kontry mozesz dac w jego przypadku nieco wiecej.

Ja laczylem Mandarine tylko z Cascade gdzie w rownych proporcjach ameryka byla dominujaca. Jak wyglada to z Citra ciezko mi powiedziec.

Bedziesz musial nieco pokombinowac aby sprawdzic efekty ;) Najlepiej podziel warke na 2-3 wiadra i pokombinuj a z nami podziel sie efektami :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wypiłem IPA mojego brata chmieloną Citrą i Lemondropem na whirlpool i powiem Wam, że aromat jest mega. Na pewno coś podobnego zrobię ale i tak jestem ciekaw powyższych testów.

Za radą kolegi wykonam 4 warki po ok 12-13l różnie chmielone na zimno i zobaczymy efekty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.