Jump to content
ronson

Mętne piwo od startera?

Recommended Posts

Cześć,

Do tej pory warzyłem 2 piwa na płynnych drożdżach i w obydwu przypadkach piwo, do którego zadałem starter było błotniste i nie chciało się sklarować.

Piwa warzone na gęstwie z tych drożdży wychodziły już bardzo fajne, klarowne.

 

Pierwsze piwo: Bitter (drożdże WLP099 Super High Gravity)

Zasyp: Pale Ale 4kg, Crystal 120 1kg, Pszeniczny czekoladowy 0.05kg

Zacieranie: 68 stopni - 60min

Starter 2l, kręcony 4 dni (przez pierwsze 2 dni kręcony litrowy starter, później otrzymałem poradę z forum, żeby go zwiększyć do 2l, ponieważ drożdże były 2 miesiące po terminie, po zwiększeniu do 2l kręcony kolejne 2 dni), 1.5 dnia w lodówce (od czwartku wieczora do soboty rana), podczas warzenia ogrzewał się w pokoju, żeby miał temperaturę pokojową.

Piwo fermentowane w 18 stopniach przez 2 tygodnie.

Bitter był błotnisty, pierwszy raz miałem tak mętne piwo.

Na gęstwie był warzony Old Ale (fermentowany w 18 stopniach przez 17 dni, później przez 11 dni w 20 stopniach), który się pięknie sklarował.

 

Drugie piwo: West Coast IPA (drożdże FM54 Gorączka Kalifornijska)

Zasyp: 6.5kg pilzneński, Carapils 0.35kg

Zacieranie: 66 stopni - 60 minut

Starter 2l, kręcony przez 2 dni, 1.5 dnia w lodówce (czwartek wieczór - sobota rano), podczas warzenia ogrzewał się w pokoju.

Ze startera odlałem około 0.8-1l i resztę zadałem do piwa.

Piwo fermentowany przez 5 dni w 18 stopniach, 1 dzień w 19 stopniach i 12 dni w 20 stopniach.

IPA podobnie jak bitter strasznie błotnista (lekkie piwo przy procentowo podobnym zasypie pilzneńskiego i carapilsa, sklarowało się w tydzień jak pils).

APA warzona na gęstwie jest bardzo klarowna z pięknym zbitym osadem.
 

W przyszły weekend chcę warzyć saisona na płynnych drożdżach i aż się boję tego błota jakie może wyjść.

Co jest nie tak? To, że zadaję cały starter? Miał ktoś podobny problem?

 

@Edit

Startery przygotowuję z suchych ekstraktów słodowych (ze sklepu alepiwo). Do przygotowania 2l startera używam 200 gram ekstraktu, który rozpuszczam w wodzie (przy bitterze była letnia, przy ipie gorąca), gotuję przez 15 minut w kolbie, chłodzę, wlewam drożdże, wrzucam rdzeń i stawiam na mieszadło.

Podczas gotowania w kolbie pływało bardzo dużo farfocli (przy starterze do ipy, przy starterze do bittera nie pamiętam jak było).

 

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to odpowiem.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Edited by ronson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem na FM54 IPA (zasyp 60% pilzneńskiego i 40% żytniego) i przy przelewaniu na cichą piwo było bardzo klarowne, jak dla mnie aż zaskakująco (wcześniej warzyłem na suchych drożdżach) do piwa poszedł litrowy starter. Więc wydaje mi się że to chyba nie tu jest problem. To co jeszcze mogło mi pomóc w tym, że otrzymałem piwo klarowne to to że użyłem mchu irlandzkiego i podczas gotowania chmieliłem w hopspiderach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, hermod said:

Warzyłem na FM54 IPA (zasyp 60% pilzneńskiego i 40% żytniego) i przy przelewaniu na cichą piwo było bardzo klarowne, jak dla mnie aż zaskakująco (wcześniej warzyłem na suchych drożdżach) do piwa poszedł litrowy starter. Więc wydaje mi się że to chyba nie tu jest problem. To co jeszcze mogło mi pomóc w tym, że otrzymałem piwo klarowne to to że użyłem mchu irlandzkiego i podczas gotowania chmieliłem w hopspiderach. 

Właśnie mam tę samą sytuację z apą z gęstwy po ipie - bardzo klarowna, bez mchu i z chmieleniem wprost do brzeczki, więc problem nie leży w drożdżach, a w sposobie jaki przygotowuję starter (tak mi się wydaje).

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 tygodnie temu robiłem jakaś tam ipe na us05. Po 12dniach przy pomiarze blg piwo bardzo metne w kolorze blotnego mleka, więc raczej to nie będzie przez drożdże. Dodałem z ciekawości 1kg słódu pszennego i stawiam na to, ale sam nie wiem 

 

IMG_20190320_104722.jpg

Edited by Buroczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Buroczek to moja ipa i bitter wyglądały dokładnie tak samo. Jak widać w zasypie, IPA miała sam pilzneński + 5% carapilsa

Dla saisona pokręcę starter wcześniej, włożę do lodówki i zleję cały płyn, zadam same drożdże

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.