Jump to content
Roy_Batty

Dopuszczalna różnica temperatur podczas fermentacji burzliwej.

Recommended Posts

Witam
Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji
burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić
fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?.
Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym trzymał w stałej.

A przy takich wahaniach, to raczej coś stabilizującego cieplnie, w stylu np. skrzynki styropianowej pasowałoby zmontować, a i efekt może być różny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne rozwiązanie nie jest w sumie dobre. Wahań drożdże nie lubią, a stała 19-21C trochę za wysoka, przynajmniej na początek. W tych dwóch opcji wybrałbym podobnie jak kolega kantor, stałą 19-21C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka różnica temperatury nie  wyjdziena dobre, a fermentacja w 19-20 otoczenia też jest za wysoka ponieważ w fermentatorze będziesz około 22 st. Tak jak koledzy radzą  zrób sobie box że styropianu, a do obniżenia temperatury możesz zastosować wodę zamrozona w PET, Regularna wymiana Pet pozwoli  zbić Ci temperature o kilka stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Roy_Batty napisał:

Witam
Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji
burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić
fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?.
Pozdrawiam

 

Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia ze czy bedziesz kombinowal z balkonem i wiazacymi sie z tym wahaniami temperatury, czy bedzie stala temperatura ale za wysoka to efekt bedzie podobny - napierdziane w fermentorze.

Dopoki nie zagwarantujesz drozdza odpowiedniej temperatury to piwa beda wychodzic poprostu slabe.

Tak jak juz koledzy wspominali zbuduj sobie komore fermentacyjna, albo zakup mala lodowke co jest jeszcze lepsze bo i dolniaki mozesz fermentowac i lagerowac - niestety troche drozsze rozwiazanie.

Jak masz malo miejsca lub nie jestes "technicznie uzdolniony" zeby sobie komore zrobic to mozesz przy nieco wiekszym nakladzie zainwestowac w specjalne torby izolacyjne z cool brewing czy fast fermenta w zaleznosci jaki rozmiar potrzebujesz - mozna powiedziec ze jesli chodzi o koszty to taki polsrodek miedzy kosztami pudla ze styropianu a kupnem malej lodowki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewien jesteś że nie da się ustawić mniejszej histerezy? Niezależenie czy się da czy nie, takie różnice są wg mnie dopuszczalne i nie masz się czym przejmować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Kamil Grzechulski napisał:

Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ?

 

W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, punix napisał:

 

W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie.

 

Niestety nie w moim. Domyślnie jest 3 stopnie, natomiast minimum jest 1 stopień. Stąd moje pytanie :)

 

podsyłam instrukcje w załączniku.

15908366091611062315082811908524.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Hary86 napisał:

No to jakaś uboga wersja STC-1000 ;) 

Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Kamil Grzechulski napisał:

Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ?

 

Z moich doświadczeń - da się tak zrobić całkiem przyzwoite piwo, ale lepsze są nieco mniejsze wahania.

Osobiście chyba bym używał tego sterownika, a wymienił w przypadku nadmiaru funduszy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, koholet napisał:

Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną.

 

Sonda umieszona jest w 4-5 warstwowej "siatce", która idealnie trzyma ciepło więc temperatura jest maksymalnie możliwa względem tego co się dzieje w fermentorze. Warze w 15 litrowym fermentorze.

 

 

 

 

Edited by Kamil Grzechulski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. 

@punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, anatom napisał:

Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. 

@punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?😀

 

Nie wiem, być może to autosugestia, bo wiem które piwo jest które, ale: piwa fermentują u mnie w lodówce (histereza 0,5°C) i w pudle styropianowym, gdzie czasem zdarzają się skoki temperatury rzędu 2°C. Czyli niby właśnie nieduża różnica, a jakoś zazwyczaj te z lodówki wychodzą lepsze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.