Jump to content
ogoun

Porter, oatmeal stout, RIS - prośba o weryfikację

Recommended Posts

Dzień dobry!

 

Jestem dość świeżym piwowarem, ale się wkręciłem i już mam za sobą 8 rozlanych w butelki warek, głównie amerykańskie i pacyficzne pale/red/brown ale. Chciałem teraz spróbować swoich sił z ciemnymi bardziej brytyjskimi piwkami. Przepisy skalowane na ~20l..

 

Brown porter

 

Zamysł - lekki, wysoce pijalny porter w kierunku chlebowo-czekoladowym.

 

Zasyp (11-12 Blg)

2,2 kg Strzegom Pale Ale 
1,0 kg Strzegom Monachijski typ I  
0,5 kg Fawcett - Brown
0,3 kg Fawcett - Dark Crystal    
0,3 kg Weyermann Special W   
0,1 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy  

 

Zacieranie (chciałbym raczej słodko, ale niech coś tam też odfermentuje)

67 C    30 min

72 C    30 min
78 C    5 min


Gotowanie (21 IBU)
Galena    10 g    60 min    
First Gold    25 g    5 min    
Bramling    25 g    5 min    

łuska kakaowa 50g 5 min

 

Oatmeal Stout

 

Zamysł - chciałbym zbliżyć się pijalnością do dry stouta, ale przy większej gładkości i wytłumieniu nieco palonego kabla.

 

Zasyp (13-14 Blg)

4,0 kg Strzegom Pale Ale
0,2 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy  
0,2 kg Weyermann Carafa I 
0,2 kg Weyermann Special W 
0,7 kg Płatki owsiane  
0,3 kg Jęczmień palony (połowa do zasypu, połowa na mashout?)

 

Zacieranie

65 C    40 min
72 C    20 min
78 C    5 min
  
Gotowanie(32 IBU)
Galena    20 g    60 min   
Centennial    30 g    5 min    
Willamette    30 g    5 min    

 

Russian Imperial Stout

 

Zamysł - jak to RIS, za rok chciałbym się rozsiąść wygodnie i delektować się trunkiem siorbiąc go pół wieczora.

 

Zasyp (24-25 Blg, raczej wyjdzie poniżej 20l, nie spodziewam się rewelacyjnej wydajności)

7,0 kg Strzegom Pale Ale 
1,0 kg Strzegom Monachijski typ I 
0,6 kg Fawcett - Dark Crystal   
0,4 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 
0,3 kg Weyermann Carafa I   
0,4 kg Płatki owsiane   
0,2 kg Jęczmień palony   

 

Zacieranie (raczej wytrawnie)

64 C    60 min
72 C    20 min
78 C    5 min


Gotowanie (80 IBU, wydaje mi się sporo, ale widzę, że browary celują w 80-100)

Wystarczy 60 min czy lepiej dłużej?
Zeus    60 g    60 min    
Galena    20 g    60 min    
Centennial    20 g    5 min   
First Gold    25 g    5 min    
Bramling    25 g    5 min    

 

Proszę uprzejmie o weryfikację. Może macie jakieś uwagi lub pomysły dotyczące powyższych przepisów, w szczególności zasypu i zacierania?

Jakieś szczególnie istotne doświadczenia z powyższymi stylami?

 

Drożdże

Tu mam najwięcej wątpliwości, bo dotychczas używałem wyłącznie sucharów US-05 lub S-04 oraz o niebo lepiej startującej gęstwy z tychże. Idealnie by było uwarzyć wszystkie trzy piwka na jednych drożdżach pobierając gęstwę z lżejszego piwka i zadając ja do kolejnego. Tylko które sprawdziłyby się najlepiej? Wedle opisów skłaniałbym się ku WLP002 English Ale, 1098 British Ale lub Safale S-04. A może jakiś jeszcze inny szczep? Oczywiście musi być dostępny w krajowych sklepach.

 

Edited by ogoun

Share this post


Link to post
Share on other sites

brown porter z 500g słodu brown to będzie przegięcie. dawałem 220g i ten słód fajnie się balansował, z lekkimi tendencjami do dominacji. radziłbym obciąć o połowę. poza tym robiłem zbliżone piwko, tzn z podobnymi proporcjami słodów (tylko ten brown obcięty o połowę). wnioski - daj piwu poleżakować. nie otwieraj butelek przed miesiącem, a najlepiej 2-3. o ile stouty lubię pijać w miarę świeże (4-6 tygodni po butelkowaniu), o tyle brown zmienia swój profil po znacznie dłuższym czasie. zaufaj mi - warto poczekać. aha i wywal w śmietnik tę łuskę kakaową, to piwo będzie tak mocno orzechowo-czekoladowe że szkoda je psuć dodatkami.

 

w stoucie osobiście lubię część podstawowego zasypu zamienić na monachijski - fajnie zaokrągla smak, polecam spróbować jak masz możliwość. wygląda dobrze, nie jestem tylko przekonany do sypania tam ameryki (?), ale jeśli masz taki koncept to śmiało. pewnie będzie dobre

 

z RISem Ci nie pomogę bo nie warzę takich piw

 

jeśli chodzi o drożdże - z sucharów odradzam S4, dla mnie wychodzą na nich zbyt zamulające piwa. US05  to klasyk, wiadomo że zrobią swoje i będzie zadowolony. tych płynnych o których piszesz nie testowałem, ale jestem MEGA zachwycony efektami pracy FM13 Irlandzkie Ciemności. Pędziłem na nich stouty i browny i odbiór smakowy mocno słodowych piw jest nie do opisania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO, dzięki za porady.

 

W kilku recepturach angielskich i szkockich piw widziałem tak duże ilości browna, lecz brak mi jakiegokolwiek własnego punktu odniesienia. Faktycznie, lepiej pewnie będzie go obciąć. 

 

Ameryka w stoucie celowa. O ile nie lubię typowego dla american stoutów połączenia paloności z cytrusami (grejpfrut wytarzany w popielniczce), to dobrze wspominam Stereo Wolfa i chcę uderzyć w tym kierunku, tylko mniej agresywnie.

 

Z S-04 mam mieszane doświadczenia: cienki i prosty w zasypie dry stout wyszedł na nich rewelacyjnie pijalny, ale nieco treściwsze piwo długo dofermentowywało i naprodukowało sporo nieplanowanych posmaków, choć liczę że się jeszcze ułoży. Może faktycznie skierować się w bardziej irlandzkie klimaty, tylko czy nie narobię fenoli, bo nie mam możliwości zejść z temperaturą fermentacji niżej niż w miarę stabilne 17-18°C.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.