Jump to content

PIWO PSZENICZNE ( z dodatkiem skórek pomarańczy i cytryny)


szymon396
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Robiłem piwko z ekstraktów slodowych JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE

 

Skład zestawu:

- ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg
- ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
- chmiel Hallertauer 30g,
- drożdże Safbrew WB-06,

- skorki z cytryny i pomarańczy 

 

początkowe blg 11,5 zeszło do 2,5

 

moje pytanie brzmi jak mocno i czy powinno wyjść piwo kwaśne, podejrzewam że tak ale jest dosyć mocno kwaśne, dopiero tydzień po butelkowaniu  chyba że się jeszcze dosyć ułoży...

 

ta kwasowos  była już przed butelkowaniem, przed fermentacja przy sprawdzaniu początkowego blg kosztowalem więc myślę że to nie infekcja?  😞 czy tak powinno być? Mial ktoś podobny problem ?albo to nie problem tylko tak ma byc...

Link to comment
Share on other sites

Nie opisałeś jak dużo tych skórek wrzuciłeś. U mnie przy wsadzie 20-30g suszonej skórki kwasowość się ułożyła. Uważam, że przy większej ilości byłoby zbyt kwaśne. Jest to uzależnione od wody. 

Jeżeli piwo jest bardzo kwaśne, to nie liczyłbym na to, że się ułoży. Prawdopodobnie musiałbyś przed butelkowaniem podnieść pH.

Odlej małą próbkę i dodawaj metodą prób i błędów po trochu sody oczyszczonej. Jak stwierdzisz, że taka ilość wystarczy, to przemnóż przez objętość warki.

Teraz jak jest zabutelkowane, to co najwyżej przed piciem możesz sodą próbować pH korygować 

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie już nie pamiętam ile g  skórek z cytryny i pomarańczy 

 

Bardziej mi chodzi o to jak mocno może być to piwo kwaśne czy wplyw skorek ma az tak duze znaczenie na kwasowosc, czy da się to odróżnić od infekcji podczas fermentacji żadnego korzucha  żadnej pleśni itd Poprostu od początku brzeczki  było kwaśne 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno było by to podejrzane jeśli piwo, brzczeka by inaczej smakowała przed fermentacja, przed butelkowaniem jeśli by nie była wyczuwalna  kwasowośc, ale była wyczuwalna po gotowaniu kiedy potem mierzylem  blg oraz przed butelkowaniem kiedy też mierzylem blg  kwasowośc była taka sama więc może tak powinno być choć mi się wydaje że za mocno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.