Jump to content
Rampowy

Piwna Strona Mocy - Browar Domowy

Recommended Posts

Około dwuletni okres warzenia piwa w domu za mną, a dopiero teraz zakładam wątek swojego browaru domowego na tym forum.

Moje warzenie nie jest jakoś specjalnie intensywne, na koncie mam 22 warki. Staram się jednak rozwijać i wyciągać wnioski z każdej z nich.

 

Ten wątek ma być taką elektroniczną wersją notatnika piwowara, który prowadzę w formie tradycyjnej w zeszycie.

Będę tu zamieszczał informacje na temat piw, które warzę oraz planów co do samego browaru.

 

Poza tym, liczę bardzo na wszelkie opinie i sugestie co do moich receptur od doświadczonych piwowarów, których na tym forum jest wielu.

Edited by Rampowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczynam zapiski od mojej przedostatniej warki.

 

Warka # 21 - American Pale Ale (APA)

 

SŁODY

1.       48,8%: PALE ALE (STRZEGOM) – 2 KG

2.       41,5%: PILZNEŃSKI (BESTNALTZ) – 1,7 KG

3.       4,9%: PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,2 KG

4.       4,9%: CARAPILS (BESTMALTZ) – 0,2 KG

 

ZACIERANIE:

4,1 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3)

Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru.

 

1 Krok:   67 stopni – 60 minut

2 Krok:   76 stopni – 10 minut (MASHOUT)

 

GOTOWANIE (70 MINUT)

Chmielenie:

IUNGA (PL) – 12 gram na 50 minut

AMARILLO (USA) –  15 gram na 5 minut

MOSAIC (USA) – 15 gram na 5 minut

Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC.

 

CHŁODZENIE

Chmielenie podczas chłodzenia / Hopstand:

MOSAIC 20 gram + AMARILLO 20 gram wrzucone na 30 minut w temperaturze około 75 stopni (przerwane chłodzenie na ten  czas.

 

FERMENTACJA

Drożdże płynne FM52 - AMERYKAŃSKI SEN z drożdżowni FERMENTUM MOBILE

Jedna fiolka: starter 1,5 litra rozkręcony na mieszadle magnetycznym.

Schemat fermentacji:

17 stopni - około 1 dnia

18 – 19 stopni - około 2 dni

19 – 20 stopni - około 2 dni

20 stopni – do momentu pełnego odfermentowania

 

Chmielenie na zimno (2-3 dni): AMARILLO 12 gram + MOSAIC 48 gram.

 

Ostatecznie wyszło 16 litrów o ekstrakcie 12,5 BLG.

Edited by Rampowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 22 - Earl Grey APA

 

SŁODY

 

1.      PALE ALE (STRZEGOM) – 2,3 KG

2.      PILZNEŃSKI (STRZEGOM) - 1,3 KG

3.      PSZENICZNY (BESTMALTZ) – 0,3 KG

4.      CARAPILS (WEYERMANN) – 0,3 KG

 

ZACIERANIE:

 

4,2 kg słodów na 12,5 litra wody (stosunek zasypu do wody 1:3)

Dodano 3 mililitry kwasu fosforowego dla obniżenia Ph zacieru.

 

1 Krok:   67 - 65 stopni – 60 minut

2 Krok:   76 stopni – 10 minut (MASHOUT)

 

GOTOWANIE (60 MINUT)

 

Chmielenie:

IUNGA (PL) – 7 gram na 50 minut

CENTENNIAL (USA) –  24 gram na 5 minut

MOSAIC (USA) – 16 gram na 5 minut

 

Na ostatnie 10 minut dodałem 0,5 tabletki WHIRLFLOC.

 

Dodatkowo przez ostatnie 4 minuty gotowania zaparzałem w woreczku 40 gram herbaty Earl Grey.

 

Ostatecznie wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 13 Blg.

 

FERMENTACJA

 

 

Drożdże suche US-05 (1 saszetka uwodniona)

 

Schemat fermentacji:

17 stopni - około 1 dnia

18 – 19 stopni - około 5 dni

19 – 20 stopni - około 3 dni

21 – 22 stopni – do momentu pełnego odfermentowania.

 

Chmielenie na zimno (2-3 dni): Cascade PL 25 gram + CENTENNIAL 36 gram.

 

Na ostatnie 24 godziny fermentacji cichej do wiadra wrzuciłem 40 gram herbaty Earl Grey.

Herbata wcześniej została podpieczona w piekarniku przez 10 minut.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.