Jump to content

zbyt dużo gęstwy po burzliwej


Recommended Posts

Witam, jest to moja druga warka z zacieraniem i zarówno przy pierwszej i drugiej(koelsh z s-05 i hefeweizen z safbrew s33) problem się powtórzył. Z obydwu warek wyszło mi około 3-4,5 litra gęstwy co przy 22 litrach piwa jest dosyć sporą ilością. Rozmawiałem z bardziej doświadczonym kolegą piwowarem i mówił, że u niego gęstwa to około 1-2 litry i nie umie mi doradzić co jest przyczyną. Obydwa piwa na około 12blg temperatura fermentacji burzliwej około 14-15 stopni(piwnica w bloku). Wcześniej robiłem 3 warki z brewkitów i nie było tego problemu gęstwa około 2 litry. Co może być przyczyną?

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak samo filtruję. Spróbuj może jedną warkę zrobić na wodzie butelkowanej. Może woda zawiera duże ilości cynku. Nie używasz czasem gara ocynkowanego? Poza nadmiarem cynku nie mam innego wytłumaczenia. Może Daniel miałby jeszcze inne wytłumaczenie

Link to comment
Share on other sites

Czy odfiltrowałeś dobrze chmieliny? Ja przy pierwszej warce o tym całkowicie zapomniałem sic!. Powstało dużo klusek

EDIT: Przeoczyłem, że napisałeś:

 

W dniu 16.03.2019 o 19:28, Marcin Smoktunowicz napisał:

natomiast chmieliny oddzielam gęstym sitkiem

 

Więc to raczej nie to.

Edited by lixe
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.