nogmot 8 Posted March 16, 2019 (edited) Cześć! Uwarzyłem porter bałtycki. Od 2 tygodni stoi w lodówce na burzliwej. Dziś druga próbka Blg i z 24 jest 10 (tydzień temu było 13). Jest bardzo palony. Głównie to czuć. Śliwka na 2 planie. 2 sprawy: - czy dodać jeszcze drożdży? - czy paloność spadnie po leżakowaniu? Przepis i sposób zacierania: https://brewness.com/pl/recipe/porterland-balteus/view Z góry dzięki! Edited March 16, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted March 16, 2019 Cześć. Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 16, 2019 9 minut temu, Pindin napisał: Cześć. Drożdży już nie dodawaj. Tak mocne piwo potrzebuje czasu. Szczególnie dolnej fermentacji. Zapomnij o nim jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie. Palność się ułoży z czasem, nie wiem czy spadnie, ale na pewno będzie delikatniejsza w odbiorze. Chciałem podkręcić kolor i chyba przesadziłem z palonymi. Carafa III? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted March 16, 2019 Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku ) może już będzie w miarę okej. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 16, 2019 (edited) 1 minutę temu, Pindin napisał: Carafa Specjal idze w stronę kawy i gorzkiej czekolady bardziej niż paloności. 8% ciemnych słodów to znów nie jest dużo, żeby było zbyt palone. Najważniejsze to daj temu piwu czas na ułożenie się. Na jesień (przyszłego roku ) może już będzie w miarę okej. Też tak myślę! Tzn. z czasem 🙂 Edited March 16, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites