Jump to content
markus383

Wybór garnka - 36 l lub 50 l

Recommended Posts

Witajcie.

Prawdopodobnie dostanę od żony garnek do zacierania piwa. Zwykle robię warki maksymalnie 20 litrowe (zwykle są ok. 10 litrowe). Waham się co do wyboru pojemności garnka - myślę nad garnkiem 36 lub 50 litrowym. Który z nich wybralibyście dla takich warek? Na pewno garnek będzie stalowy z wmontowanym kranem.

 

W przyszłości chciałbym go także przerobić na coś na wzór Klarsteina, czyli zautomatyzować go poprzez dodanie grzałki oraz pompki do automatycznego wysładzania. Czy grzałka jak z poniższego linku będzie dobra na dno? 

W garnku chciałbym zamontować w przyszłości drugi garnek, np. 15 litrowy, do którego będę wrzucał słód. Ten garnek miałby siatkę od spodu, aby brzeczka przepływając przez niego docierała do pompki i wracała od góry. Powinno dobrze to wpłynąć na wymywanie cukrów z młóta.  

 

Grzałka: https://www.egrzalki.pl/pl/p/GRZALKA-DO-KEGA-3%2C5kW-2kW-1%2C5kW-230V%2C-G-1-14-L370/462

Garnek typu: https://www.olx.pl/oferta/garnek-50-l-z-kranem-kranikiem-stal-nierdzewna-CID628-IDeslDx.html#ae3989770c

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Edited by markus383

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim wypadku wolałbym zainwestować w 50l. Do takiego zmieścisz wszystkie sprzęty i ewentualny kosz na słód. A kto wie czy z czasem nie będziesz chciał uwarzyć 20, 35, 45 litrów? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, markus383 napisał:

Witajcie.

Prawdopodobnie dostanę od żony garnek do zacierania piwa. Zwykle robię warki maksymalnie 20 litrowe (zwykle są ok. 10 litrowe). Waham się co do wyboru pojemności garnka - myślę nad garnkiem 36 lub 50 litrowym. Który z nich wybralibyście dla takich warek? Na pewno garnek będzie stalowy z wmontowanym kranem.

 

W przyszłości chciałbym go także przerobić na coś na wzór Klarsteina, czyli zautomatyzować go poprzez dodanie grzałki oraz pompki do automatycznego wysładzania. Czy grzałka jak z poniższego linku będzie dobra na dno? 

W garnku chciałbym zamontować w przyszłości drugi garnek, np. 15 litrowy, do którego będę wrzucał słód. Ten garnek miałby siatkę od spodu, aby brzeczka przepływając przez niego docierała do pompki i wracała od góry. Powinno dobrze to wpłynąć na wymywanie cukrów z młóta.  

 

Grzałka: https://www.egrzalki.pl/pl/p/GRZALKA-DO-KEGA-3%2C5kW-2kW-1%2C5kW-230V%2C-G-1-14-L370/462

Garnek typu: https://www.olx.pl/oferta/garnek-50-l-z-kranem-kranikiem-stal-nierdzewna-CID628-IDeslDx.html#ae3989770c

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

@markus383 jeżeli chcesz przerabiać na kociołek automatyczny to zdecydowanie lepiej kupić 50 litrów. Nie żałuj pieniędzy na garnek, bo zostanie na długie lata, a w przypadku wspawywania elementów warto aby ścianka była dość gruba. Garnek 50 litrowy będzie miał większą powierzchnie wymiany i cyrkulacja idzie po prostu lepiej. Żeby Ciebie nie zniechęcać, przerobienie garnka na kociołek cyrkulacyjny wcale taniej nie kosztuje jak zakup gotowego kociołka. Za to można przeróbki robić iteracyjnie. Zacząć od zaworu, potem dodać grzałkę, kapilarę na sondę temperatury, powrót do recyrkulacji i whirlpool.

Garnek, który polecił mi spawacz to ten: http://piwoszarnia.pl/garnek-50l-stal-nierdzewna-obs-p-1203.html, w ofercie tego sklepu są już garnki z wspawanym zaworem. Nie jest to żadna reklama. Ścianka garnka który kupiłem, mierzona mikrometrem wykazała grubość 1 mm, garnek jest ciężki i wg spawacza dobrze się go obrabia.

 

Korzystając z okazji, mam do sprzedania gar Stalgast 36,6 litra. Przerobiony na kadź zacierno-warzenlną. Ma wspawany kranik, mieszadło, hop-stopper , filtrator ze spręzyny (działa również jako hop-stopper), mały kosz do chmielenia, termometrem z długą sondą wpinanym przez pokrywkę, przykrywka, zasilacz regulowany do mieszadła. Wszystko jako komplet. Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem to proszę o PW, do obejrzenia w Warszawie. Wszystko stal nierdzewna. Pewnie za kilka dni jak znajdę czas to wystawię ogłoszenie, chyba, że do tego czasu znajdzie się ktoś chętny z 'podwórka' :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W garnek 50l  cienkoscienny za 350 zlotych tez sie wspawuje. Tyle ze wymaga to umiejetnosci. Tylko nie popelnij dwoch podstawowych bledow:

-kupno garnka z satynowaną czy inną niegladką powerzchnią wnętrza. Ma byc gladka, wrecz polerowana

-wiercenie otworow przed oddaniem do spawacza. Pozorna oszczednosc, ktora moze sie skonczyc napawaniem - kosztowną i czasochlonną czynnoscią, w dodatku zawsze się cienkoscienny lekko pokrzywi przy tym. Spawacz ma swoje otwornice i sam wie najlepiej jak przygotowac otwor pod krociec

 

W cenie gara 50l kupisz keg wraz z odcieciem gory. Keg ma o wiele grubsza scianke, lekko stozkowe dno i jest swietnym materialem na pozniejsze rzezby. Nie ma tez problemu z osadzeniem w dnie króćca, osi mieszadla itd. Kapsułowe (warstwowe) dno gara musi pozostac nienaruszone. W keg mozna tak wspawac spust, ze ani kropla brzeczki nie zostaje. Mam tak w kadzi zaciernej, a warzelną mam z gara i zostają 2 litry bo blizej dna sie nie dalo wspawac zeby sie nie rozeszło.

-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.