Jump to content
Fab Parznice

Fermentacja i leżakowanie lagerów

Recommended Posts

Witam.

 

Wybierając ten temat liczę się z tym że większość odpowiedzi będzie w stylu : " to już było na forum wiele razy" ale jako że przejrzałem setki stron artykułów wszędzie są odpowiedzi mało konkretne. 

Moje pytanie to: W jakich temp. fermentować i leżakować lagery na przykładzie marcowego. Proszę o konkrety w kolejnych etapach czyli Jak długo na burzliwej ile na cichej i ile leżakować.

                              Czy leżakowanie przeprowadza się w fermentorze po cichej czy już w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duzo zalezy od drozdzy ktore wybierzesz i ich specyfiki. Ogolnie w lagerach i w marcowym mozesz przyjac czysto ogolnie - 10-14 dni burzliwej w 8-10 stopniach, nastepnie cicha ktora jest jednoczesnie lagerowaniem w temp. 0-3 stopni minimum przez 3 tygodnie optymalnie nawet i 5-6 tygodni i dopiero potem w butelki. A wiec przy obecnych temperaturach nie obedziesz sie bez lodowki ktora Ci na takie niskie temperatury zejdzie (0-3 stopni).

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Pan Łyżwa napisał:

Do faz fermentacyjnych wystarczy przeprowadzić dyspute na ten temat z drożdzami, wynegocjować jakieś sensowne warunki i można zaczynać.

No i po co ten bzdet ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.