NicksNac 3 Posted March 10, 2019 Nie wiem czy odpowiednie podforum wybrałem także w razie czego prosiłbym o przeniesienie czy coś, za wszelkie inne błędy przepraszam. Od początku, stwierdziłem że 4 warka to będzie IPA, tylko trochę "podkręcona" no i ubzdurałem sobie takie "wymagania" - Zawartość alk mało istotna, choć wolę raczej piwa mocniejsze - IBU w okolicach +- 70 - Dodatki: Herbata + jakiś owoc - Około 10l piwa, bardziej wytrawne niż słodkie Więc w mojej głowie urodził się taki zalążek receptury : Słody - 3 kg Pale Ale - 0.15 kg Płatki pszeniczne/owsiane Chmiele: - Chinook 30g (10g na 60', 10 na 20'' i kolejne 10 na 0') - Simcoe (10g na 60', 10 na 20'' i kolejne 10 na 0') Drożdże: - Safale US-05 Dodatki: - herbata zielona Pi Lo Chun (podobno lekko słodkawa w smaku, z owocowym <truskawkowym> aromatem) - Ananas (?) (raczej owoc aniżeli sok, ale jestem otwarty na wszystkie sugestie) To dopiero moja 4 warka, więc trochę wcześnie na projektowanie własnych "receptur", więc nasuwa mi się kilka pytań: 1) Czy ta receptura ma jakikolwiek sens? Jeżeli nie to na dalsze pytania nawet nie ma co patrzeć. 2) Czy ananas wniesie słodycz czy raczej kwaśność do piwa? 3) Na jak długo i w którym momencie dorzucić te dodatki? Zależy mi by były one w aromacie i przede wszystkim w smaku 4) Może ktoś widzi lepszy owoc niż ananas, który będzie tutaj pasował? Z góry wszystkim dziękuję za wszystkie rady Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 11, 2019 1) Ocena wartości IBU nie znając ekstraktu początkowego nie ma sensu. Bez chmielenia na zimno i z takim chmieleniem na aromat nie wyjdzie z tego na pewno IPA. Zasyp i drożdże ok. 2) Bardziej kwaśność, choć raczej mniej niż przy niektórych innych popularnych owocach. 3) Ananasa bym dał na 3-4 tygodnie cichej, herbatę na ostatnie 24-48h cichej. 4) Nie znam smaku tej herbaty więc nie będę strzelał. 1 NicksNac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 11, 2019 (edited) Odnośnie owoców, to ostatnimi czasy popularna jest pulpa mango. Ktoś ostatnio znalazł w cenie 12zł/kg na alledrogo. Chmielenie jest homeopatyczne. IPA jest kosztownym stylem, jeśli chodzi o chmielenie. Ilość chmieli na aromat pomnóż tak conajmniej razy 3-4 oraz kolejne tyle do chmielenia na zimno. Ja do swojej warki sypnąłem na smak+aromat 160g chmieli + 60g na cichej. Teraz trochę żałuję, że pożałowałem. Spokojnie mogłoby być dobre 100g więcej Nie mam dużego doświadczenia w Ameryce. Jednak odnoszę wrażenie, że sama mieszanka chinook + simcoe może trącić samą żywicą i lasem iglastym Edited March 11, 2019 by Grzegorz Żukowski 1 NicksNac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted March 11, 2019 Masz bardzo mało chmielu. Jak ma być ipa, 200g minimum na koniec gotowania i cichą do podziału. Dorzuciłbym jakiegos cytrusa typu citra albo amarillo. Inaczej jw, wyjdzie mocno żywica. 1 NicksNac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted March 11, 2019 To ma być warka 10l, także nie rozpędzajcie się aż tak z tym chmieleniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 11, 2019 To na 10l można przyjąć połowę podawanych tutaj wartości. Można spokojnie te 100g chmielu liczyć. I jak już wcześniej pisałem. Te chmiele dają żywiczne posmaki. Jakieś chmiele typu citra, cascade, amarillo, equanot lub inne podobne by się przydały 1 NicksNac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted March 11, 2019 1 hour ago, punix said: To ma być warka 10l, także nie rozpędzajcie się aż tak z tym chmieleniem Przyjmij spokojnie 10g na litr. Z czego ok 30% na cichą. Dokalkuluj goryczke i masz przepis 1 NicksNac reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
NicksNac 3 Posted March 11, 2019 Super, wielkie dzięki! Zastosuje się do udzielonych mi rad Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted March 15, 2019 Zaczynając przygodę ja bym zaczął od jak najprostszej ipy bez żadnych dodatków. Dodatki zakryją ci częściowo chmiele i co najwyżej zakryją wady. Samo piwo nie stanie się bardziej ciekawe, tylko będzie ciężej stwierdzić co dał konkretny surowiec. Przed bawieniem się w dodatki polecam najpierw uwarzyć piwo które będzie w pełni z twoimi założeniami i dopiero bawić się w dodatki. Na początku układania receptur ciężko zrobić zbalansowane proste piwo nie mówiąc o piwie z dodatkami. Dodatki są fajne, ale wtedy kiedy jesteś w stanie uwarzyć fajną bazę. Chyba że piwo ci nie wyszło i chcesz to zakryć, to co innego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 18, 2019 (edited) Przykrywanie wad przez chmiel to mit. Wystarczy spróbować piw w eliminacjach jakiejkolwiek odmiany IPA na jakimś konkursie Podobnie jeśli chodzi o dodatki. Edited March 18, 2019 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites
oli97 0 Posted April 2, 2019 Moze troche karamelu (5%) do zasypu, zeby skontrowal Chinook i Simcoe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 Chcesz kontrować chmiel w IPA? W tym stylu trzeba raczej pozbyć się wszystkiego, co może wchodzić mu w drogę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted April 3, 2019 2 godziny temu, Oskaliber napisał: Chcesz kontrować chmiel w IPA? W tym stylu trzeba raczej pozbyć się wszystkiego, co może wchodzić mu w drogę. Ale przy mega srogim chmieleniu na goryczke chyba odrobina nie jest zla? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted April 3, 2019 Kwestia gustu. Ja preferuję do bólu jasne, wytrawne IPA na samym słodzie bazowym. Ale zgadza się, lekko słodowe IPA też mieszczą się w stylu, tylko trzeba bardzo uważać, żeby nie przegiąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 30 Posted April 4, 2019 W dniu 2.04.2019 o 21:08, berlin9898 napisał: Moze troche karamelu (5%) do zasypu, zeby skontrowal Chinook i Simcoe Zamiast karmelu syp biscuit, nie jest karmelowy a zaokrągla smak. Quote Share this post Link to post Share on other sites