Jump to content
krzychoo

krzychoo's home brewery

Recommended Posts

Nr warki: 47
Nazwa/opis/styl: Jarrylo IPA
Data warzenia:  01-12-2018

Założenia: AIPA single hop, chęć poznania chmielu Jarrylo

Woda: Woda Saguaro (Lidl) do zacierania z dodatkiem 5 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 3 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pale Ale Zero 5,0 kg

Karmelowy 30 0,3 kg

Zacieranie:
Zacieranie w coolerze
67°C - 60"

Filtracja i wysładzanie:
Przed filtracją infuzja 2l wrzątku celem podniesienia temperatury do 66°C. Pominięty mashout. Wyszło 25,2 l brzeczki 15,4 brix.
Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Jarrylo 14,1% 15 g 60'
Jarrylo 14,1% 20 g 30'
Jarrylo 14,1% 25 g 5'
Wyszło 21,4 l brzeczki gorącej 17,2 brix / 53 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Główna fermentacja w 18°C. Drożdże Gozdawa U.S. West Coast nie rozpoczęły fermentacji. 04-12-2018 brzeczka zaczepiona drożdżami Safale US-05. Pięć dni przed rozlewem 40 g chmielu na zimno. Piwo zeszło do 3 brix / 7,5 % abv.
Rozlew:
04-12-2018 w butelki z dodatkiem 123 g białego cukru

Uwagi i wnioski:
Powstrzymanie się przed kupnem Coobry i przerobienie lodówki turystycznej na kadź zacierno-filtracyjną było "strzałem w dziesiątkę". Przy dobrej organizacji i przygotowaniami przed dniem ważenia, można skrócić proces do 5h.
Awaria Gozdawa U.S. West Coast raczej nie spowodowana przez underpitching - podobna sytuacja zdarzyła się wcześniej przy 12 brix. W obu przypadkach drożdże z tego samego źródła.

Degustacja: Piwo po miesiącu bardzo wodniste i bez ciała - nie smakowało jak 17-tka. Goryczka paskudna, aromatu zero. Po kolejnym miesiącu wodnistość ustąpiła ale w dalszym ciągu nie czuć ekstraktu w smaku. Goryczka cały czas kiepska. Chmiel skreślam. Winowajcom wodnistości pewnie woda Saguaro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 48
Nazwa/opis/styl: Pszeniczne
Data warzenia: 08-12-2018

Założenia/cele: Sprawdzenie jak wyjdzie hefeweizen zacierany po brytyjsku. Celuje w słodką pszenicę podobną do Okocimskiej

Woda: wodociągowa z Chorzów Batory. Do zacierania 12,6 l z dodatkiem 5 ml 30% roztworu chlorku wapnia, do wysładzania 16,4 l z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pszeniczny 2,0 kg
Pilzneński Zero 1,8 kg
Pszeniczny karmelowy 0,2 kg

Zacieranie:

Cooler
65 > 63,5°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Wyszło 25,8 l o ekstrakcie 9,6 brix.

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Lubelski granulat 3,8% 30 g 60'
Wyszło 22 l brzeczki gorącej 12,4 brix / 15 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do wiadra wyszło ok 19,7 l. Główna fermentacja w 18°C drożdżami Gozdowa Bavarian Wheat 11 [09/2019]. Gdy fermentacja zaczęła spowalniać, stopniowo podnosiłem temperaturę do 20°C. Zeszło do 3,5 brix / 4,6 % abv.

Rozlew:
23-12-2018 w butelki.

Uwagi i wnioski:
Filtracja bajka mimo braku mashoutu.

Degustacja: Piwo wyszło całkiem dobrze mimo użycia średnich sucharów. Rozeszło się ekspresowo.

Edited by krzychoo
Dodane pogrubienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 49
Nazwa/opis/styl: APA
Data warzenia: 27-12-2018

Założenia/cele: Zwykła, prosta APA

Woda: wodociągowa z Chorzów Batory. Do zacierania 12,6 l z dodatkiem 5 ml 30% roztworu chlorku wapnia

Zasyp:
Pilzneński Zero 4,0 kg
Monachijski jasny 0,25 kg
Karmelowy 150 0,25 kg

Zacieranie:
Cooler
66 > 63,4°C - 80'
pH 5,5

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26,7 l 10,6 brix

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Chinook USA 11,1 % aa 25 g 60'
Centennial USA 8,5% aa 15 g 10'
Cascade USA 7,6 % aa 15 g 10'
Mech irlandzki 4 g 10'
Chinook USA 11,1 % aa 5 g 0'
Centennial USA 8,5% aa 15 g 0'
Cascade USA 7,6 % aa 15 g 0'
Wyszło 23 l brzeczki gorącej 12,8 brix / 44 ibu

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:

US-05 16°C. Pod koniec stopniowo podnoszona do 18°C. Zeszło do 2,7 brix / 5,2 % abv.

Rozlew:
W butelki z 122 g białego cukru.

Uwagi i wnioski:
Mech spowodował powstanie ogromnej ilości osadu gorącego. Zatykało torpedo w kociołku. Przelewanie do fermentora z przebojami. 

Degustacja:
Wyszła dobra APA (w stylu wschodniego wybrzeża). Rozeszła się szybko.

Edited by krzychoo
Literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 50
Nazwa/opis/styl: Mastne
Data warzenia: 02-02-3019

Założenia/cele: Uzyskanie piwa maksymalnie pełnego, chlebowego oraz poznanie wpływu użytych słodów.

Woda: wodociągowa z Gliwic Sośnicy lub Chorzów batory - pomieszałem kanistry i nie wiem której wody użyłem. Nie modyfikowana.

Zasyp:
Wiedeński 3,0 kg
Pilzneński Zero 1,0 kg
Monachijski ciemny 0,22 kg
Karmelowy 300 0,22 kg

Zacieranie:
Cooler
67 > 63°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
Gotowanie 60 min w Klarstein Beerfest
Marynka 9,5 % aa 20 g 60'
Oktawia 7,8 % aa 35 g 10'
Puławski 3,5 % aa 30 g 1'
Wyszło 21 l brzeczki gorącej 12,2 brix / 33 ibu

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
US-05 16°C. Pod koniec stopniowo podnoszona do 18°C. Zeszło do 2,6 brix / 5,0 % abv.

Rozlew:
27-02-2019 w butelki z dodatkiem 500 ml rezerwy i 76 g cukru.

Uwagi i wnioski: 

Degustacja:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 51
Nazwa/opis/styl: Pszeniczne
Data warzenia: 23-02-2019

Założenia/cele: Powtórka warki #48 z lekkimi modyfikacjami.

Woda: Sieciowa Chorzów Batory (pH 6,9), do wysładzania z dodatkiem 1,5 ml 75 % roztworu kwasy fosforowego (pH 4,6)

Zasyp:
Pszeniczny 2,0 kg
Pilzneński Zero 2,0 kg
Pszeniczny karmelowy 0,3 kg

Zacieranie:
Cooler
65,5 > 64°C - 60'
pH 5,2

Filtracja i wysładzanie:

Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 9,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
Garnek emaliowany na płycie gazowej. 90 min
Lubelski 3,0 % aa 40 g 90'

Wyszło 23 l brzeczki gorącej 11,0 brix / 16 ibu

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 20 l , zaszczepione WB-06 (10/2020). Z osadów gorących odzyskałem 1,8 l, z czego litr zostawiłem na rezerwę do refermentacji. Zeszło do 2,2 brix / 4,5 % abv.

Rozlew: 16-03-2019 Butelkowanie z wykorzystaniem 1 litra rezerwy i 66 g białego cukru dla nagazowania 2,5. Wyszły 42 butelki 0,5 l i jedna 0,33.

Uwagi i wnioski: Musiałem przedłużyć gotowanie bo na płycie mam mniejsze odparowanie. Dopiero w 90 minucie miałem 11 brix.

Degustacja:

Edited by krzychoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 52
Nazwa/opis/styl: PL Ale
Data warzenia: 09-03-2019

Założenia/cele: Jasne pełne pod grilla. Poszukiwanie idealnej recepty na wymożoną warstwę słodową w piwie.

Woda: Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pilzneński Zero 3,0 kg
Wiedeński 1,3 kg
Karmelowy 30 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
65,5°C - 60'
pH 5,3
Tym razem przemieszałem zacier w 20 i 40 minucie zacierania

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 20g 60'
Lubelski 3 % aa 35 g 10'
Mech irlandzki 4 g 10'
Lubelski 3 % aa 35 g 0'
Wyszło 24 l brzeczki gorącej 12,0 brix / 34 ibu. Wydajność 84 %

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 20,5 l , zaszczepione US-05 (11/2021). Wyraźna fermentacja po 12 godzinach. Temperatura 17°C. Z osadów gorących odzyskałem 1,33 l na rezerwę do refermentacji. Zeszło do 2,6 brix / 4,8 % abv.

Rozlew: 30-03-2019 Butelkowanie z wykorzystaniem 1,33 litra rezerwy (minus odrzucone osady w butelkach z rezerwą). Wyszły 42 butelki 0,5 l.

Uwagi i wnioski: Mieszanie zacieru poprawiło wydajność. Gdy zacierałem w garnku z mieszadłem osiągałem ok 90%.

Degustacja:

Edited by krzychoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 53
Nazwa/opis/styl: AIPA
Data warzenia: 30-11-2019

 

Założenia/cele:
AIPA z dolnych widełek stylu

Woda:
Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 1 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński 3 kg
Monachijski ciemny 1 kg
Pszeniczny 1 kg
Żytni 0,5 kg

Zacieranie:
Cooler
66,6°C - 60'
pH 5,3

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 27 l 12,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
85' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 15g 70'

Cascade 5,8 % aa 15 g 10'

Centennial 9,4 % aa 15 g 10'
Mech irlandzki 2 g 10'

Chinook 11,1 % aa 15 g 5'

Centennial 9,4 % aa 15 g 5'
Smaragd 8,0 % aa 24 g 1'
Wyszło 25 l brzeczki gorącej 15,6 brix / 42 ibu. Wydajność 96 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:

Do fermentora poszło 21,5 l , zaszczepione litrowym starterem z saszetki Gozdawa U.S. West Coast. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18 °C. Z osadów gorących odzyskałem 1 l na rezerwę do refermentacji.
Update 27-12-2019. Dodałem 30 g Cascade i 15 g Chinooka na zimno.

Update 29-12-2019. Zeszło do 2,8 brix / 6,7% abv / odfermentowanie 82%

Rozlew:

Rozlane 29-12-2019 z dodatkiem ok 800ml klarownej rezerwy i 51g cukru. Wyszło 45 butelek 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski:

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 54
Nazwa/opis/styl: American Pale Ale
Data warzenia: 07-12-2019

 

Założenia/cele: Lekkie i łatwe w odbiorze amerykańskie jasne pełne. 

Woda: Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 1,2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pilzneński 3,9 kg
Monachijski jasny 0,25 kg
Carapils 0,25 kg

Zacieranie:

Cooler
67 > 63°C - 60'
pH 5,4

Filtracja i wysładzanie:

Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe . Wyszło 26 l 10,1 brix

Gotowanie/chmielenie:

80' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 13,5g 70'

Cascade 7,6 % aa 15 g 10'

El Dorado 13,2 % aa 15 g 10'
Amarillo 8,2 % aa 15 g 0'
Wyszło 24,5 l brzeczki gorącej 12,2 brix / 40 ibu. Wydajność 89,5 %

Chłodzenie:
Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:
Do fermentora poszło 21,5 l , zaszczepione uwodnioną saszetką US-05 (03/2022). Z osadów gorących odzyskałem 1 l na rezerwę do refermentacji. W piwnicy jest ok 16 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury póki sterownik nie skończy regulacji warki #53.

Update 29-12-2019 Dodałem 15g El Dorado i 15g Amarillo na zimno. 

Update 01-01-2020 Zeszło do 2,4 brix / 5,1% abv / odfermentowanie 80%

Rozlew:
Rozlane 29-12-2019 z dodatkiem ok 900ml klarownej rezerwy i 60g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Wydłużyłem gotowanie przez niższy ekstrakt brzeczki przedniej od planowanego. Do chmielenia na aromat użyłem chmielu ze sklepu Esnecje Smaku. Chcę sprawdzić czy słaby aromat w piwach to wina sklepu w którym się zaopatruję zazwyczaj.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 55
Nazwa/opis/styl: American Rye Ale
Data warzenia: 14-12-2019

 

Założenia/cele:
Zbożowe, ze zbalansowaną goryczką.

Woda:
Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia.

Zasyp:
Pilzneński Viking 3 kg
Żytni Viking 0,5 kg

Płatki żytnie błyskawiczne 0,4 kg
Wiedeński Viking 0,3 kg
Karmelowy 30 Viking 0,1 kg

Karmelowy 150 Viking 0,1 kg

Karmelowy 300 Viking 0,1 kg

Zacieranie:
Cooler
65,0°C - 15'
66,5°C - 45' (infuzja 1,2 l wrzątku)

pH 5,4

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 27 l 11,4 brix

Gotowanie/chmielenie:
70' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 13,7g 60'
pół tabletki Whirlfloc 15'

Amarillo 2018 USA 8,9% aa 20g 10'

Mosaic 2018 USA 11,5% aa 20g 1'
Wyszło 25 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 30 ibu / 19 ebc. Wydajność 98 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 21,1 l ,  zaszczepione uwodnioną saszetką US-05 (03/2022)W piwnicy jest ok 16 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 2,5 l. 1,4 litra zapasteryzuje i zachowam na refermentację. Resztę wystudzę i dodam do wiadra.
Update 11-01-2020 Zeszło do 2,7 brix / 5,5% abv / odfermentowanie 79,7%

Rozlew:
Rozlane 11-01-2020 z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy i 21g cukru. Wyszły 43 butelki 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam. Zapomniałem o zakwaszeniu wody do wysładzania.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 56
Nazwa/opis/styl: American Stout
Data warzenia: 22-12-2019

 

Założenia/cele:
Czarne, czekoladowe z delikatną nutą amerykańskich chmieli

Woda:
Kranowa Gliwice Sośnica. Do wysładzania z dodatkiem 1,5ml  75% roztworu kwasu fosforowego. Gliwicka kraniczanka jest twarda jak życie w Polsce. Woda ługująca lekko zmętniała po dodaniu kwasu :]

Zasyp:
Pilzneński Viking 3,2 kg

Wiedeński Viking 0,4 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
Monachijski I Viking 0,3 kg

Karmelowy 300 Viking 0,25 kg

Przed filtracją dodane
Barwiący obłuszczony Viking 0,35 kg
Jęczmień prażony Viking 0,3 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0°C - 60'
pH nie zmierzone

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 25,5 l 12,5 brix

Gotowanie/chmielenie:
70' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 19g 60'
pół tabletki Whirlfloc 15'

Cascade 2018 USA 5,8% aa 20g 2'

Cascade 2018 USA 5,8% aa 20g 0'
Wyszło 24 l brzeczki gorącej 14,7 brix / 35 ibu / 79 ebc. Wydajność 92 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 24°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,0 l ,  zaszczepione dwiema uwodnionymi saszetkami US-05 (03/2022)W piwnicy jest ok 17 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 1,4 l z przeznaczone do refermentacji.

Rozlew:
Rozlane 20-01-2020 z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy. Wyszło 41 butelek 0,5 i jedna 0,33l.

Uwagi i wnioski: Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 57
Nazwa/opis/styl: American Wheat
Data warzenia: 30-12-2019

 

Założenia/cele:

Orzeźwiające amerykańskie piwo pszeniczne

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 1 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński Viking 2,2 kg

Pszeniczny Viking 2,0 kg
Pszeniczny karmelowy Viking 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0 > 63,6°C - 60'
pH 5,7

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 25,5 l 9,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Iunga 12,5 % aa 10g 56'

Amarillo 2018 USA 8,9% aa 15g 15'

Centennial 2018 USA 8,0% aa 30g 0'
Wyszło 23 l brzeczki gorącej 11,0 brix / 30 ibu / 11 ebc. Wydajność 75 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,5 l , zaszczepione przepłukaną gęstwą po warce #53W piwnicy jest ok 18 °C. Fermentacja bez regulacji temperatury. Z osadów gorących odzyskałem 1,0 l z przeznaczone do refermentacji.

Update: Zeszło do 2,4 brix / 4,4% abv / odfermentowanie 78,2%

Rozlew:

Rozlane z dodatkiem ok 800ml klarownej rezerwy i 50 g cukru.

Uwagi i wnioski: Bardzo skacze mi wydajność między warkami. Celowałem w 12,9 brix. Chmiele amerykańskie pochodzą ze sklepu Marxam.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 58
Nazwa/opis/styl: Polskie IPA
Data warzenia: 11-01-2020

 

Założenia/cele:

Zestaw trafił do mnie przez pomyłkę pracowników magazynu sklepu Marxam.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pale ale Viking 4,6
Pilzneński Viking 0,2 kg*

Monachijski I 0,5 kg
Karmelowy 150 Viking 0,2 kg

Zacieranie:
Cooler
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,3

Filtracja i wysładzanie:
Pominięty mashout. Wysładzanie ciągłe. Zebrałem 26,0 l 12,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Magnum ? 30g 60'

Marynka ?  10g 10'
Sybilla ?  10g 10'

Lubelski ?  10g 0'
Oktawia ?  10g 0'

Marynka ?  10g Hop stand 70°C 30'
Sybilla ?  10g Hop stand 70°C 30'

Lubelski ?  10g Hop stand 70°C 30'
Wyszło 23,7 l brzeczki gorącej 14,6 brix / ? ibu / 16 ebc. Wydajność 85 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,5 l , zaszczepione gęstwą po warce #54. W piwnicy jest ok 18 °C. Z osadów gorących odzyskałem 1,4 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja ruszyła ekspresowo w kilka godzin po przelaniu drożdży. W fermentorze wytrącił się centymetr osadu - wygląda na białkowy.

Update: Zeszło do 3,0 brix / 6,1% abv / odfermentowanie 79,5%

Rozlew:

Rozlane z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiele w zestawie bez danych o aa i roczniku. Dodałem 200g słodu pilzneńskiego na wypadek słabej wydajności.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 59
Nazwa/opis/styl: Weizen/Weissbier
Data warzenia: 26-01-2020

 

Założenia/cele:

Proste piwo pszeniczne. Pierwsza warka z wykorzystaniem worka zaciernego. Ze względu na pojemność posiadanego garnka przewidziałem przeprowadzenia "wysładzania" polegającego na przeniesieniu worka z młótem do wiaderka z wodą i wypłukaniu reszty cukrów, aby następnie połączyć uzyskaną brzeczkę w garze.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 15,3l z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania 15,4l z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Pszeniczny Viking 2,6 kg
Pilzneński Viking 2,3 kg
Karmelowy 300 Viking 0,2 kg

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,7
Zebrałem 27,5 l 10,4 brix

Gotowanie/chmielenie:
80' w "emalii"
Lubelski PL 3,0% aa 30g 75'

Wyszło 25,0 l brzeczki gorącej 11,6 brix / 12 ibu / 9 ebc. Wydajność 68 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 22°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,1 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Gozdawa Bawaian Wheat 11 (08/2021). Z osadów gorących odzyskałem 1,9 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 18°C przebiegała dość leniwie więc 2 dnia rozpocząłem stopniowe podnoszenie temperatury, by dojść do 20°C pod sam koniec widocznej fermentacji.

Rozlew:

Uwagi i wnioski: Czas warzenia krótszy o godzinę ale jakoś nie porwała mnie ta technika.

Degustacja [(data degustacji)]:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 60
Nazwa/opis/styl: Polskie Ale "Zula"
Data warzenia: 22-02-2020

 

Założenia/cele:

Sprawdzenie możliwości aromatycznych chmielu Zula.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 16,7l z dodatkiem 4,0 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania 14,4l z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:
Pilzneński Viking 1,0 kg
Mep©Pilsner Malteurop 2,8 kg

Wiedeński Viking 0,75 kg

Monachijski I Viking 0,75 kg

Carapils® Wayermann 0,25 kg

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 64,5°C - 60'
pH 5,4
Zebrałem 28,3l 10,2 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"

Iunga 12,5 % aa 17g 60'

pół tabletki Whirlfloc 7'
Zula 2019 PL 7,0% aa 20g 5'

Zula 2019 PL 7,0% aa 20g 0'

Zula 2019 PL 7,0% aa 20g Hop stand 70°C 30'

Wyszło 26,5 l brzeczki gorącej 12,8 brix / 30 ibu / 10 ebc. Wydajność 80 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 21,3 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Gozdawa U.S. West Coast (08/2021). Z osadów gorących odzyskałem 1,25 l z przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 18°C.

Update: Brak oznak fermentacji po 36 godzinach. Uwodniłem paczkę US-05 (03/2022).
Update: 30-03-2020 Dodałem chmiel 
Zula 2019 PL 7,0% aa 40g
Update: 08-04-2020 Zeszło do 2,3 brix / 5,4% abv / odfermentowanie 82%

Rozlew: Rozlane z dodatkiem ok 1200ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiel Zula ze sklepu hombeer.pl 

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jestem ciekaw wyniku. Też ostatnio robiłem sh na Zuli. Dzisiaj właśnie butelkuję.

Ja miałem z Polishhops 2019r z homebrewing. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam  Zule prosto od Pawła 100g i zastanawialem się ostatnio na co ja zużyje. Dostałem również 100g chmielu doświadczalnego, plan jest taki aby zrobić warke 50l podzielić na pół i chmielic osobno potem porównanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 61
Nazwa/opis/styl: Polskie Ale "Zula PolishHops"
Data warzenia: 18-04-2020

 

Założenia/cele:

Sprawdzenie możliwości aromatycznych chmielu Zula, oraz porównanie tego chmielu z różnych żródeł.

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania 16,3l bez modyfikacji. Woda do wysładzania 14,8l z dodatkiem 1,5 ml 75% roztworu kwasu fosforowego

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 3,58 kg (66%)
Monachijski I Viking 0,81 kg (15%)
Wiedeński Viking 0,76 kg (14%)
Carapils® Wayermann 0,27 kg (5%)

Zacieranie:
à la BIAB
67,0 > 63,0°C - 60'
pH 5,5
Zebrałem 28,0l 11,2 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"

Iunga 12,5 % aa 17g 60'

pół tabletki Whirlfloc 7'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 15g 5'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 15g 0'
Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 20g Hop stand 70°C 0'

Wyszło 26,0 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 36 ibu / 10 ebc. Wydajność 84 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 25°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 20,8 l , zaszczepione uwodnionymi drożdżami Safale US-05 (08/2022). Z osadów odzyskałem 1,5 l przeznaczone do refermentacji. Fermentacja w 16°C.
Update: 17-05-2020 Dodałem chmiel Zula 2019 PolishHops 8,3% aa 50g
Update: 30-05-2020 Zeszło do 2,5 brix / 5,6% abv / odfermentowanie 81%

Rozlew: Rozlane 30-05-2020 z dodatkiem ok 1300ml klarownej rezerwy.

Uwagi i wnioski: Chmiel Zula ze sklepu homebrewing.pl

Degustacja [(data degustacji)]:

Edited by krzychoo
update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.