Jump to content

Recommended Posts

Przy warzeniu tego piwa sugerowałem się stylem Altbier. Jak widać w opisie poniżej użyłem słodów jak i chmielu nie koniecznie w stylu. Stąd też moje pytanie czy owe piwo to jeszcze altbier czy też "bezstylowiec".

 

2kg monachijski

1kg wiedeński

~0.4kg crystal 160

0.2 pszeniczny crystal 

Ekg ~35ibu

S-04 suchary

zacieranie 64°C - 30'

                   72°C - 30'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam aż takiego dużego doświadczenia w rozpoznawaniu stylów ale akurat w/w ma szeroki wachlarz zastosowania surowców. Wiki mówi:

"Surowce

Zasyp jest różny, ale przeważnie zawiera niemieckie słody bazowe (przeważnie pils, czasami monachijski) wraz z małym zasypem słodu karmelowego, czekoladowego, i/albo barwiącego używanego dla nadania koloru. Okazjonalnie będzie zawierało trochę pszenicy. Chmiel Spalt jest tradycyjnie używany, ale inne szlachetne chmiele mogą być użyte. Umiarkowanie węglanowa woda. Mocno odfermentowujące, czyste drożdże górnej fermentacji... "

 

Oczywiście brakuje pilsa w zasypie ale opis jednoznacznie nie wskazuje na to że musi on być. Co do chmieli to użyłem angielskiego chmielu bo go miałem i lubię więc zrobiłem to z premedytacją. S-04 dają w miarę czysty profil i dobrze flokują więc także zbyt nie odbiegają od stylu. 

Także jeśli nie jest to Altbier to w takim razie do jakiego stylu można zaliczyć piwo które uwarzyłem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyszło smaczne, to bazowy styl nie jest istotny.

Edited by koholet
Literówki

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, koholet napisał:

Jak wyszło smaczne, to bazowy styl nie jest istotny.

Piwo jest w trakcie fermentacji burzliwej, daleko mu do degustacji. Chciałbym jedynie wiedzieć czy piwo jest jeszcze w stylu czy już wykroczyłem poza jego ramy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, zegancio napisał:

czy już wykroczyłem poza jego ramy

Tak.  Złe drożdże, zły zasyp, zły chmiel, a jak jeszcze temperatura fermentacji za wysoka to już całkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja ruszyła w temp 15° a po 4 dniach jest 18° ale to już tylko szczegół mając na względzie przytoczone rozbieżności w stylach.

 

BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, zegancio napisał:

BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo?

Zegancio Ale😁 Tak na poważnie to nie jestem go w stanie przypisać do żadnego klasycznego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Gawron napisał:

Zegancio Ale😁 Tak na poważnie to nie jestem go w stanie przypisać do żadnego klasycznego stylu.

Ok niech będzie "Z ale" 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, zegancio napisał:

BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo?

Na etykiecie napisz : " Piwo Kiełczowskie "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej coś jakby Bitter, ale chyba za dużo mocnych słodów karmelowych. Przynajmniej ja nie dałbym więcej jak 10% co i tak jest dużo. Jak chcesz Altbiera na sucharach to użyj K-97. Bardzo fajne drożdże, można zbierać je z piany tydzień po tygodniu i robić piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.03.2019 o 08:51, sredstvom napisał:

"Poniewierac ma, a nie smakowac!" :-)

 

Haha a jak ma smakowac to do sklepu po Tyskacza!:D

 

Browary Craftowe tez nazywaja Ipe z 25-30 IBU IPA, wiec nie masz sie czym przejmowac.

 

A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Hanys93 napisał:

 

Haha a jak ma smakowac to do sklepu po Tyskacza!:D

 

Browary Craftowe tez nazywaja Ipe z 25-30 IBU IPA, wiec nie masz sie czym przejmowac.

 

A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo.

 

Przecież pisali. Altbier nie bo zły zasyp, chmiel i drożdże. Ale czemu nie Brown Ale? Będzie ciemne i będzie to ale. Ciekawy jestem jak wyjdzie w smaku, bo receptura jest nieszablonowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.03.2019 o 12:55, Hanys93 napisał:

A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo.

Może jednak warto niekiedy coś poczytać?

Zaczynając np. od tego ;)

https://www.wiki.piwo.org/Düsseldorf_Altbier

https://www.wiki.piwo.org/North_German_Altbier

bo to że sobie jakieś piwo jakoś tam nazwiemy i nawet jakieś tam kalkulatory nam pokażą w liczbach, że parametry są w granicach to jeszcze nie jest wystarczające by to było właśnie to piwo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie, tworząc recepturę tego piwa nie trzymałem się sztywno ram stylu, częściowo robiłem tą warkę z resztek. Stąd też było moje zapytanie czy to jeszcze jest altbier czy już nie.  Wpis w Wiki też jednoznacznie nie mówi jakich dokładnie mamy użyć składników. Chmiele mogą być i tak wskazywało by pochodzenie stylu niemieckie ale nie muszą, mają być szlachetne. Czyż EKG nie jest chmielem szlachetnym? Użyłem go bo zaraz po Amerykanach jest jednym z moich ulubionych chmieli. Użycie w/w słodów jest zbliżone do receptury  na TB więc bazując na ich doświadczeniu nakreśliłem bazę swojego (wiedeński i monachijski). Co do drożdży to fakt mogłem zostawić gęstwę S-33 bardziej by pasowała pod altbier mój błąd.

 

Ps. Dziś badałem blg oraz młode piwo i jak na bezstylowaca zapowiada się ciekawie także Panowie nie ma złego co by na dobre nie wyszło 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.