zegancio 16 Posted March 10, 2019 Przy warzeniu tego piwa sugerowałem się stylem Altbier. Jak widać w opisie poniżej użyłem słodów jak i chmielu nie koniecznie w stylu. Stąd też moje pytanie czy owe piwo to jeszcze altbier czy też "bezstylowiec". 2kg monachijski 1kg wiedeński ~0.4kg crystal 160 0.2 pszeniczny crystal Ekg ~35ibu S-04 suchary zacieranie 64°C - 30' 72°C - 30' Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted March 10, 2019 Użyłeś nie takich słodów, nie takiego chmielu i nie takich drożdży, zatem pytanie chyba retoryczne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 10, 2019 Nie mam aż takiego dużego doświadczenia w rozpoznawaniu stylów ale akurat w/w ma szeroki wachlarz zastosowania surowców. Wiki mówi: "Surowce Zasyp jest różny, ale przeważnie zawiera niemieckie słody bazowe (przeważnie pils, czasami monachijski) wraz z małym zasypem słodu karmelowego, czekoladowego, i/albo barwiącego używanego dla nadania koloru. Okazjonalnie będzie zawierało trochę pszenicy. Chmiel Spalt jest tradycyjnie używany, ale inne szlachetne chmiele mogą być użyte. Umiarkowanie węglanowa woda. Mocno odfermentowujące, czyste drożdże górnej fermentacji... " Oczywiście brakuje pilsa w zasypie ale opis jednoznacznie nie wskazuje na to że musi on być. Co do chmieli to użyłem angielskiego chmielu bo go miałem i lubię więc zrobiłem to z premedytacją. S-04 dają w miarę czysty profil i dobrze flokują więc także zbyt nie odbiegają od stylu. Także jeśli nie jest to Altbier to w takim razie do jakiego stylu można zaliczyć piwo które uwarzyłem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted March 10, 2019 (edited) Jak wyszło smaczne, to bazowy styl nie jest istotny. Edited March 10, 2019 by koholet Literówki Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 10, 2019 1 minutę temu, koholet napisał: Jak wyszło smaczne, to bazowy styl nie jest istotny. Piwo jest w trakcie fermentacji burzliwej, daleko mu do degustacji. Chciałbym jedynie wiedzieć czy piwo jest jeszcze w stylu czy już wykroczyłem poza jego ramy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 261 Posted March 10, 2019 4 minuty temu, zegancio napisał: czy już wykroczyłem poza jego ramy Tak. Złe drożdże, zły zasyp, zły chmiel, a jak jeszcze temperatura fermentacji za wysoka to już całkiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 10, 2019 Fermentacja ruszyła w temp 15° a po 4 dniach jest 18° ale to już tylko szczegół mając na względzie przytoczone rozbieżności w stylach. BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 261 Posted March 10, 2019 7 minut temu, zegancio napisał: BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo? Zegancio Ale😁 Tak na poważnie to nie jestem go w stanie przypisać do żadnego klasycznego stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 10, 2019 Teraz, Gawron napisał: Zegancio Ale😁 Tak na poważnie to nie jestem go w stanie przypisać do żadnego klasycznego stylu. Ok niech będzie "Z ale" 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted March 10, 2019 Godzinę temu, zegancio napisał: BTW jeśli to nie altbier to jak można zakwalifikować moje piwo? Na etykiecie napisz : " Piwo Kiełczowskie " Quote Share this post Link to post Share on other sites
MistrzSuspensu 92 1 Items Posted March 10, 2019 Bardziej coś jakby Bitter, ale chyba za dużo mocnych słodów karmelowych. Przynajmniej ja nie dałbym więcej jak 10% co i tak jest dużo. Jak chcesz Altbiera na sucharach to użyj K-97. Bardzo fajne drożdże, można zbierać je z piany tydzień po tygodniu i robić piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted March 10, 2019 Brown Ale lub Mild. Ale bardzo nieortodoksyjne. Na Bittera będzie raczej za ciemne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted March 11, 2019 "Poniewierac ma, a nie smakowac!" :-) 2 Hanys93 and zegancio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 12, 2019 W dniu 11.03.2019 o 08:51, sredstvom napisał: "Poniewierac ma, a nie smakowac!" :-) Haha a jak ma smakowac to do sklepu po Tyskacza!:D Browary Craftowe tez nazywaja Ipe z 25-30 IBU IPA, wiec nie masz sie czym przejmowac. A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koholet 33 Posted March 12, 2019 11 godzin temu, Hanys93 napisał: Haha a jak ma smakowac to do sklepu po Tyskacza!:D Browary Craftowe tez nazywaja Ipe z 25-30 IBU IPA, wiec nie masz sie czym przejmowac. A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo. Przecież pisali. Altbier nie bo zły zasyp, chmiel i drożdże. Ale czemu nie Brown Ale? Będzie ciemne i będzie to ale. Ciekawy jestem jak wyjdzie w smaku, bo receptura jest nieszablonowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 13, 2019 W dniu 12.03.2019 o 12:55, Hanys93 napisał: A tak na serio szkoda ze zadna z wypowiadajacych sie osob nie sprecyzowala konkretnie swojej wypowiedzi na nie. Dlaczego i czego sie nie daje wedlug stylu. Tez by mnie to interesowalo. Może jednak warto niekiedy coś poczytać? Zaczynając np. od tego https://www.wiki.piwo.org/Düsseldorf_Altbier https://www.wiki.piwo.org/North_German_Altbier bo to że sobie jakieś piwo jakoś tam nazwiemy i nawet jakieś tam kalkulatory nam pokażą w liczbach, że parametry są w granicach to jeszcze nie jest wystarczające by to było właśnie to piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 13, 2019 Słuchajcie, tworząc recepturę tego piwa nie trzymałem się sztywno ram stylu, częściowo robiłem tą warkę z resztek. Stąd też było moje zapytanie czy to jeszcze jest altbier czy już nie. Wpis w Wiki też jednoznacznie nie mówi jakich dokładnie mamy użyć składników. Chmiele mogą być i tak wskazywało by pochodzenie stylu niemieckie ale nie muszą, mają być szlachetne. Czyż EKG nie jest chmielem szlachetnym? Użyłem go bo zaraz po Amerykanach jest jednym z moich ulubionych chmieli. Użycie w/w słodów jest zbliżone do receptury na TB więc bazując na ich doświadczeniu nakreśliłem bazę swojego (wiedeński i monachijski). Co do drożdży to fakt mogłem zostawić gęstwę S-33 bardziej by pasowała pod altbier mój błąd. Ps. Dziś badałem blg oraz młode piwo i jak na bezstylowaca zapowiada się ciekawie także Panowie nie ma złego co by na dobre nie wyszło 😉 2 Hanys93 and Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted March 13, 2019 Chętnie bym tego piwa spróbował Quote Share this post Link to post Share on other sites