Jump to content
Sign in to follow this  
chemikpablo

Dobry Brew Kit

Recommended Posts

Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? 

 

Dzięki za pomoc ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek proponuję Ipe. Nawet jak popełnisz parę błędów to chmiele wiele z nich przykryją. Ja zaczynałem od Mangrove Jack's z dobrym rezultatem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, chemikpablo napisał:

Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? 

 

Dzięki za pomoc ;) 

Może coś prostszego niż pszeniczne. Dobra pszenica wymaga nieco gimnastyki przy drożdżach i fermentacji. Lepiej może Tak jak kolega radzi coś na neutralnych drożdżach, mocniej chmielonego. Np APA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak nie IPA to może Stout? Sam tak zacząłem, w miarę łatwy i przyjemny styl, który wybacza błędy początkującego ;) Jeśli chodzi o firmę to ja "warzyłem" przy użyciu brewkitów od Coopersa, zawsze wszystko było spoko, tylko kieruj się raczej instrukcją z forum a nie tą z etykiety 😜 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Jancewicz napisał:

Napisz jaki masz sprzęt i warunki temperaturowe 

 

Mam zwykłe trzy balony(z rurką), jeden z kranikiem, cukromierz, termometr, refraktometr,  wężyk . Jeżeli chodzi o temperature to mam w mieszkaniu przeważnie okolo 20 stopni, i do tego też mam chłodniejszą piwnice.

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

20C to za dużo,chyba że odpowiednie na jakieś ciepłolubne drożdże np. kveiki. A piwnica? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już lepiej aczkolwiek ciut nisko jeśli chodzi o drożdże górne i ciut za wysoko na drożdże dolnej fermentacji. Możesz zacząć w piwnicy i skończyć w tych 20C. Kup więc jakiś pszeniczny brewkit (byle nie marki Gozdawa) i go zrób. Zastanów się też nad ekstraktami niechmielonymi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja popełniłem ten błąd i zaczalem od pszenicy z gozdawy. Cała warka wyładowała w kiblu. Później była ipa z buldoga i tu wyszło już wszystko jak należy. Tez polecam zamiast cukru użyć ekstraktu niechmielonego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.