chemikpablo 0 Posted March 9, 2019 Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? Dzięki za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
zegancio 16 Posted March 9, 2019 Na początek proponuję Ipe. Nawet jak popełnisz parę błędów to chmiele wiele z nich przykryją. Ja zaczynałem od Mangrove Jack's z dobrym rezultatem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 255 Posted March 9, 2019 3 godziny temu, chemikpablo napisał: Nigdy nie warzyłem piwa, dlatego chciałbym spróbować zrobić piwo z Brew Kitu najlepiej pszeniczne. Czy polecacie jakiś brew kit pszeniczny ? Dzięki za pomoc Może coś prostszego niż pszeniczne. Dobra pszenica wymaga nieco gimnastyki przy drożdżach i fermentacji. Lepiej może Tak jak kolega radzi coś na neutralnych drożdżach, mocniej chmielonego. Np APA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
NicksNac 3 Posted March 9, 2019 A jak nie IPA to może Stout? Sam tak zacząłem, w miarę łatwy i przyjemny styl, który wybacza błędy początkującego Jeśli chodzi o firmę to ja "warzyłem" przy użyciu brewkitów od Coopersa, zawsze wszystko było spoko, tylko kieruj się raczej instrukcją z forum a nie tą z etykiety 😜 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 10, 2019 Napisz jaki masz sprzęt i warunki temperaturowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
chemikpablo 0 Posted March 10, 2019 8 minut temu, Jancewicz napisał: Napisz jaki masz sprzęt i warunki temperaturowe Mam zwykłe trzy balony(z rurką), jeden z kranikiem, cukromierz, termometr, refraktometr, wężyk . Jeżeli chodzi o temperature to mam w mieszkaniu przeważnie okolo 20 stopni, i do tego też mam chłodniejszą piwnice. Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 10, 2019 20C to za dużo,chyba że odpowiednie na jakieś ciepłolubne drożdże np. kveiki. A piwnica? Quote Share this post Link to post Share on other sites
chemikpablo 0 Posted March 10, 2019 Mysle ze okolo 13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 10, 2019 To już lepiej aczkolwiek ciut nisko jeśli chodzi o drożdże górne i ciut za wysoko na drożdże dolnej fermentacji. Możesz zacząć w piwnicy i skończyć w tych 20C. Kup więc jakiś pszeniczny brewkit (byle nie marki Gozdawa) i go zrób. Zastanów się też nad ekstraktami niechmielonymi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chemikpablo 0 Posted March 10, 2019 Dzięki za każdą radę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Futer 0 Posted March 13, 2019 Ja popełniłem ten błąd i zaczalem od pszenicy z gozdawy. Cała warka wyładowała w kiblu. Później była ipa z buldoga i tu wyszło już wszystko jak należy. Tez polecam zamiast cukru użyć ekstraktu niechmielonego Quote Share this post Link to post Share on other sites