Jump to content
nogmot

Drożdże dolne + górne

Recommended Posts

Cześć!

 

Porter 24 Blg fermentuje w lodówce 11°C od soboty (dziś 6 dzień) na 2 paczkach Saflager W 34/70 ze srartera (że starter suchych, to nie najlepszy pomysł, to już wiem) i coś przycichła od 2 dni.

Zastanawiam się czy:

1. Czekać

2. Dodać uwodnioną paczkę suchych dolnych, które musiałbym zamawiać

3. Dodać gęstwy z górnych ale, np. Wyeast - American Ale II

4. Dodać uwodnionych górnych np. US 05 lub 04

 

Pozdr!

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Patrickll napisał:

Co to znaczy przycichła? bulkanie w rurce? to nie jest wyznacznik fermentacji

Tak, bulkanie.

Wiem, że nie wskaźnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak, bulkanie.
Wiem, że nie wskaźnik.
Skoro wiesz, że bulkanie nie jest wskaźnikiem fermentacji to skąd wiesz, że przycichła tak, że trzeba sięgać po tak radykalne środki jak dodanie nowych drożdży?

Zrób pomiar blg zrób w odstępie 2 dni to będziesz dopiero coś wiedział.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, dirk gently napisał:

To jakie jest w takim razie Twoje pytanie?

 

Zrobię pomiary, BLG nie ruszy, to wtedy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekać. Jak masz możliwość to za dwa tygodnie podnieś temp do 15C na 2-3 dni, potem zdekantuj do innego fermentora i lageruj w jak najniższej temp (najlepiej ok 4C) przez 2, 3 tygodnie.    

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, msto napisał:

Czekać. Jak masz możliwość to za dwa tygodnie podnieś temp do 15C na 2-3 dni, potem zdekantuj do innego fermentora i lageruj w jak najniższej temp (najlepiej ok 4C) przez 2, 3 tygodnie.    

 

Ok.

Możliwość jest. Mogę wyjąć z lodówki, postawić obok (piwnica ok 14-15°C) i obniżyć lodówkę do 2-4°C.

Czyli lagerowanie zamiast cichej?

 

A co przed rozlewem?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, nogmot napisał:

Możliwość jest. Mogę wyjąć z lodówki, postawić obok (piwnica ok 14-15°C) i obniżyć lodówkę do 2-4°C.

No to masz idealne warynki, nie jeden pozazdrości. 

 

3 minuty temu, nogmot napisał:

Czyli lagerowanie zamiast cichej?

To kwestia nazewnictwa, ale generalnie tak, ma być bez drożdży. 

 

4 minuty temu, nogmot napisał:

A co przed rozlewem?

Jakiś cukier na refermentację i w butelki. Ewentualnie możesz dodać łyżkę świeżej gęstwy, żeby szybciej ruszyło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, msto napisał:

No to masz idealne warynki, nie jeden pozazdrości. 

 

To kwestia nazewnictwa, ale generalnie tak, ma być bez drożdży. 

 

Jakiś cukier na refermentację i w butelki. Ewentualnie możesz dodać łyżkę świeżej gęstwy, żeby szybciej ruszyło. 

Dodaję glukozę.

 

Świeżej gęsty, zebranej z tego Portera przed lagerowaniem, czy jakiejś innej, np. z górniaka?

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecałbym w ostateczności dodanie tych samych drożdży. Nie wiem ewentualnie, jak spisują się drożdże dedykowane do kondycjonowania piwa. 

 

Innych drożdży nie dodawaj. Może się okazać, że odfermentowują głębiej i granaty porobią

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, nogmot napisał:

Dodaję glukozę.

 

Świeżej gęsty, zebranej z tego Portera przed lagerowaniem, czy jakiejś innej, np. z górniaka?

Jak zbierzesz przed lagerowaniem to przy rozlewnie nie będzie już świeża :) 

Wydaje mi się, że możesz dać jakiekolwiek drożdze, nie powinny wnieść nic złego. Ale mogę się mylić, może ktoś mądrzejszy w temacie się wypowie. 

 

Ewentualnie drożdze Fermentis F2, ja je stosowałem przy porterze 26blg i byłem zadowolony. 

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, msto napisał:

Jak zbierzesz przed lagerowaniem to przy rozlewnie nie będzie już świeża :) 

Wydaje mi się, że możesz dać jakiekolwiek drożdze, nie powinny wnieść nic złego. Ale mogę się mylić, może ktoś mądrzejszy w temacie się wypowie. 

 

Ewentualnie drożdze Fermentis F2, ja je stosowałem przy porterze 26blg i byłem zadowolony. 

 

A własnie o świeżości...

Jak długi gęstwę można trzymać w lodówce?

Jeśli np. po dwóch miesiącach płyn pachnie ok, jest jeszcze jakaś jasna warstwa drożdży, to można jeszcze je "odświeżyć" starterem?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, nogmot said:

 

A własnie o świeżości...

Jak długi gęstwę można trzymać w lodówce?

Jeśli np. po dwóch miesiącach płyn pachnie ok, jest jeszcze jakaś jasna warstwa drożdży, to można jeszcze je "odświeżyć" starterem?

 

refermentujesz bardzo mocne piwo, więc drożdże najlepiej jakby były prosto z innego piwa. starter na tych wykonczonych alkoholem0 może być za mało.

 

to jakby iśc na srogim kacu do pracy...

 

jasna gęstwa o niczym nie świadczy, tym bardziej przy porterze.

 

w tym wypadku zrobiłbym na saszetce lekkiego dolniaka 12-15l, nawet z ekstraktu. I z niego pobrał gęstwę do refermentacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Jankasper napisał:

refermentujesz bardzo mocne piwo, więc drożdże najlepiej jakby były prosto z innego piwa. starter na tych wykonczonych alkoholem0 może być za mało.

 

to jakby iśc na srogim kacu do pracy...

 

jasna gęstwa o niczym nie świadczy, tym bardziej przy porterze.

 

w tym wypadku zrobiłbym na saszetce lekkiego dolniaka 12-15l, nawet z ekstraktu. I z niego pobrał gęstwę do refermentacji.

 

 

Ok, ok. 

Pytałem generalnie o gęstwę i jej termin przydatności.

Jeśli zrobię starter z np. dwumiesięcznej gęstwy i zapach i smak będzie ok, to można jej używać do świeżej brzeczki czy są jakieś przeciwwskazania?

Załóżmy, że jakieś 2-3 pokolenie drożdży.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Jankasper napisał:

refermentujesz bardzo mocne piwo, więc drożdże najlepiej jakby były prosto z innego piwa. starter na tych wykonczonych alkoholem0 może być za mało.

 

to jakby iśc na srogim kacu do pracy...

 

jasna gęstwa o niczym nie świadczy, tym bardziej przy porterze.

 

w tym wypadku zrobiłbym na saszetce lekkiego dolniaka 12-15l, nawet z ekstraktu. I z niego pobrał gęstwę do refermentacji.

 

 

Do kolejnego dolniaka, musiałbym mieć drugą lodówkę - aktualna zajęta przez Porter.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, nogmot napisał:

 

Ok, ok. 

Pytałem generalnie o gęstwę i jej termin przydatności.

Jeśli zrobię starter z np. dwumiesięcznej gęstwy i zapach i smak będzie ok, to można jej używać do świeżej brzeczki czy są jakieś przeciwwskazania?

Załóżmy, że jakieś 2-3 pokolenie drożdży.

 

 

 

https://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, nogmot said:

 

Do kolejnego dolniaka, musiałbym mieć drugą lodówkę - aktualna zajęta przez Porter.

 

 

 

porter wyciągasz do piwnicy do 15C żeby dokończyc fermentację i zlikwidowac diacetyl :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, msto napisał:

 

No nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

"[...]ale sa tacy co używają gęstw nawet po kilku miesiącach przechowywania"

 

4 minuty temu, Jankasper napisał:

porter wyciągasz do piwnicy do 15C żeby dokończyc fermentację i zlikwidowac diacetyl :D

OK! Ale muszę też gdzieś je zlagerować, tak?

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla spokoju i żeby nie kombinować przyjmij zasadę, że drożdzy z piw powyżej 14blg nie używasz ponownie.

 

jasne, że to sie może udać, ale po co ryzykowac na zmeczonych drożdżach.

 

Gęstwa, odpowiednio zabezpieczona i przechowywana, może leżeć nawet 3 miesiące.

 

Z tym, że nie zrobisz na niej od razu dobrego mocnego piwa, lepiej taką rozruszać na jakimś cieńkuszu.

do piwa warto wtedy dodać pożywki albo nadmiar gęstwy do gotowania, żeby drożdże rozruszać.

Dobrą naturalną pożywką jest też łuska kakaowa dodawana na 5-7 minut gotowania. W ilości poniżej 200gr nie wpływa na smak 20l warki.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepszy efekt da cynk jesli chcesz namnozyc drozdzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Jankasper napisał:

dla spokoju i żeby nie kombinować przyjmij zasadę, że drożdzy z piw powyżej 14blg nie używasz ponownie.

 

jasne, że to sie może udać, ale po co ryzykowac na zmeczonych drożdżach.

 

Gęstwa, odpowiednio zabezpieczona i przechowywana, może leżeć nawet 3 miesiące.

 

Z tym, że nie zrobisz na niej od razu dobrego mocnego piwa, lepiej taką rozruszać na jakimś cieńkuszu.

do piwa warto wtedy dodać pożywki albo nadmiar gęstwy do gotowania, żeby drożdże rozruszać.

Dobrą naturalną pożywką jest też łuska kakaowa dodawana na 5-7 minut gotowania. W ilości poniżej 200gr nie wpływa na smak 20l warki.

 

 

 

 

 

Teraz mam same gęstwy powyżej 14 BLG - chyba, że FM Białe Walonki.

Zakładałem wydajność na 70% ( w moim soficie brewness.com ) w wychodzi 85% i zamiast np. 16 BLG Pan IPAni otrzymałem 18,5 i tak z 3 razy.

Ale o dziwo Pan IPAni zrobiłem na gęstwie z innej 18 BLG ( Wyeast - American Ale II ) w połączeniu z gęstwą z Witka i wyszło bardzo fajnie - chociaż trochę jak aromat farby, rozpuszczalnika, nafty.

 

Robię z gęstwy startery - ok?

 

"nadmiar gęstwy do gotowania, żeby drożdże rozruszać." ??

 

Mam kakao - pozostałość po Stoucie.

 

 

5 minut temu, Hanys93 napisał:

Najlepszy efekt da cynk jesli chcesz namnozyc drozdzy.

A skąd go wziąć, ile i jak zadawać?

Do startera?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.