Skocz do zawartości

Carapils czy słód pszeniczny?.


Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Roy_Batty napisał:

Witam 
Czy taka sama ilość słodu carapils lub pszenicznego będzie miała
podobne właściwości budowania piany etc. ?.
Pozdrawiam

Jeżeli nie masz egzotycznego zasypu, ani bardzo mocno alkoholowego piwa to i bez tych dodatków powinieneś mieć ładna czapę. Czapę piany najczęściej niszczą tłuszcze, piana nawet jak początkowo była duża to szybko znika. Przy dużej ilości słodu pszenicznego i pilzneńskiego, przynajmniej mi pomaga krótka przerwa białkowa/proteazowa. Na pianę bardzo pozytywnie wpływa przerwa w 72-73 stopniach. Wtedy dochodzi do jakiś reakcji z garbnikami bardzo pozytywnie wpływających na trwałość piany i lekką poprawę smaku.

By ograniczyć ilość tłuszczu warto postarać się dekantowac tak, by przelać jak najmniej przełomów. Dostanie się ich i tak wystarczająca ilość by fermentacja przebiegła poprawnie. Dobre natlenienie również pomoże w pośredni sposób na jakość piany. Tlen jest niezbędny syntezie sterowlow, do tego są potrzebne również tłuszcze z brzeczki. Drożdże ich trochę więcej skonsumują.

Co do głównej części pytania. Oba słody mogą pomóc, pod warunkiem że nic innego Ci nie rujnuje piany. W większych ilościach wpłyną również na smak. 

Edytowane przez DanielN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.