Jump to content
lixe

Piwo świąteczne - prośba o weryfikację/rady

Recommended Posts

Cześć,

 

Bardzo proszę o ocenę/radę

 

Moje cele to:

  • względnie niski poziom alkoholu tj. max 7% alkoholu (nieceluję w mocne "rozgrzewające" alkoholowe nuty)
  • trwała piana
  • kremowość, pełnia smakowa
  • pozostawienie słodyczy (tu proszę o pomoc z doborem drożdży)
  • smak karmelowy, bardziej czekoladowy niż kawowy, herbatnikowy też może być

 

Pomysł to warka ok. 20L:

z zasypem:

  • slód Pilznenski Viking Malt - 4kg - Czy może lepiej użyć Pale ale ?
  • slód Monachijski Typ 1 Viking Malt - 1kg
  • slód Karmelowy 150 Viking Malt - 0,2kg
  • slód Karmelowy 300 Viking Malt - 0,2kg
  • slód Czekoladowy 400 Viking Malt - 0,4kg
  • Viking Malt pszenica prażona 1000EBC 0.2 kg - dla barwy -  Czytałem, że wnosi "wyraźne posmaki palone". Czy to znaczy bardziej kawowe czy czekoladowe? Może zamiast pszenicy lepiej użyć ciemnego słodu czekoladowego?
  • płatki owsiane - dla trwałości piany - niestety nie wiem ile mogę/powinienem ich wsypać?
  • Rozważam też Slód bursztynowy Viking Malt - by dodać delikatny herbatnikowy aromat. Tu chętnie poproszę o rady dot. ilości tego słodu i zasadności stosowania

 

Drożdże

2xS-04 lub 2xT-58 lub 2xDanstar Nottingham - Nie wiem, które będą odpowiednie do tego zasypu. Proszę o radę

Rozważam też opcję podzielenia nastawu na 2x10L i zastosowania różnych drożdży w obu nastawach.

 

Chmiel:

Chmielone na goryczkę i smak. Nic na aromat.

Tu zastanawiam się nad jednym z lub kombinacją kilku:

  • Sybilla - spodobał mi się w Świątecznym z Browaru Barbakan. Aromat: Korzenny, ziołowy, kwiatowy, cytrynowy
  • Zula - Byłby pewnie dobrym pomysłem na goryczkę i smak ze względu na kojarzące się ze świętami: śliwką, morelą, pomarańczą, mandarynką
  • Lublin - Aromat: Bergamotowy, cynamonowy, cytrusowy
  • Izabella - Chmiel ten cechuje się przyjemnym .cytrusowo-sosnowym aromatem, możemy w nim odnaleźć nuty pomarańczy, cytryny, mirabelki, agrestu oraz delikatne aromaty kojarzące się z lasem iglastym

Który Waszym zdaniem spełni swoją rolę? Kursywą oznaczyłem pożądane przeze mnie aromaty. Aktualnie skłaniam się ku użyciu Sybilli i Zuli

 

Przyprawy - do ustalenia. Na pewno curacao 10g, cynamon 4g , imbir (suszony) 1-2g, goździki 2-3szt, gałka muszkatołowa 1-2g, pewnie kardamon 2-3g

 

 

Edited by lixe
korekta pytania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na szybko dwie rzeczy.

Wszystkie wybrane drożdże dadzą Ci piwo raczej wytrawne. Jeśli chcesz słodowości czy odczucia słodyczy, pomyśl np.nad Danstar Windsor.

Co do chmielu, poszedłbym tylko w goryczkę, i użył Sybilli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Primo, lepiej zapodać gęstwe niż 2 paczki sucharów. 

Secundo. Nie chmielilbym tego na smak wcale.  Przyprawy dadzą dosyć smaku. 

Tetro. Platki dałbym zytnie,  5-10%.

Last but not least. S04 z tej puli będą najlepsze,  ale drożdże bardziej angielskie. Windsor albo London esb z danstara. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki,

Pójdę zapewne w rodzielenie warki na 2x10L i podanie drożdży 1xS04 i 1xT-58 bo takie mam już dostępne.

Windsor albo London esb z danstara może dokupię lub wypróbuję następnym razem

 

@Jankasper Dlaczego płatki żytnie? Rozumiem, że sugerujesz by użyć ich zamiast płatków owsianych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, lixe said:

Dzięki,

Pójdę zapewne w rodzielenie warki na 2x10L i podanie drożdży 1xS04 i 1xT-58 bo takie mam już dostępne.

Windsor albo London esb z danstara może dokupię lub wypróbuję następnym razem

 

@Jankasper Dlaczego płatki żytnie? Rozumiem, że sugerujesz by użyć ich zamiast płatków owsianych?

Maja pełniejszy smak.  Lepiej też w moim odczuciu znoszą dojrzewanie. 

 

To nie jest tak,  że owsiane będą złe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.