Jump to content
prusak

Płatki gryczane (błyskawiczne)

Recommended Posts

Wczoraj wpadły mi w łapy płatki gryczane i tak sobie kombinuję do jakich piw je dodawać i co wniosą.

Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o takim zasypie:

- pilzeński - 2500g

- monachijski I - 1900g

- carapils - 250g

- barwiący - 40g

 

czy dodanie 500g tych płatków będzie miało jakiś (czy korzystny) wpływ na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyliśmy kiedyś takie piwo:

Słody:

Pale ale - 3 kg

Karmelowy ciemny 0,3 kg

Wiedeński 0,3 kg

Płatki gryczne błyskawiczne 0,8 kg

Filtracja była koszmarna za to piwo wyszło smaczne, półciemne z fajnymi gryczanymi smaczkami i zapachami.

Jeśli chcesz uwarzyć piwo z dodatkiem gryki to lepiej zastosować kaszę niż płatki. Smaki te same a filtracja zdecydowanie szybsza.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to poszły konie po betonie, piwko z gryką się filtruje! Co z tego wyjdzie czas pokaże :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gryka rulezz ;)

 

pierwszy raz zdażyło mi się "podłączyć" do piwa zaraz krótkiej cichej (10 dni) podczas rozlewu zakosztowałem gryczanej ambrozji, jestem zachwycony - zwykłe piwsko 12 - 14 BLG na pilznie z kaszą jęczmienną i gryczaną (3 kg pilzna, 1 kg gryczanej i 1 kg jęczmiennej - bo jest tania w Realu...) drożdże s-33 i chmiel Sybilla jako goryczkowy i aromatyczny

 

Zobacze po dojrzewaniu, ale juz teraz widzę, że smak gryki z chmielem tworzy cudo po prostu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zwykłe piwsko 12 - 14 BLG na pilznie z kaszą jęczmienną i gryczaną (3 kg pilzna, 1 kg gryczanej i 1 kg jęczmiennej - bo jest tania w Realu...) drożdże s-33 i chmiel Sybilla jako goryczkowy i aromatyczny

Kurcze, brzmi niezle, chyba wloze sobie recepturke w kalendarz :-)

 

Czy moglbys opisac wiecej szczegolow: jak zacierane itp?

 

Czym mozna zastapic Sybille? W lodowce mam Cascade, Goldings i Hallertau, ale moglbym cos dokupic...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem Sybillę, bo akurat mam jej najwięcej. Myślę, że każdy chmiel goryczkowy się nada, byle w odpowiedniej ilości. Wahałbym się przed dawaniem Cascade, bo niekoniecznie nuty owocowe będa pasować do gryki.

 

Zacierałem "na lenia" czyli kasza skleikowana, a słód wsypany do wody o temp 68 stopni i pozostawione samemu sobie na 1 h 15 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem dwa razy piwo gryczane. Piwo gryczane na S04. Zasyp wiedeński 3kg, monachijski I 1kg, monachijski II 1kg, Carapils 0,25kg , Caramunich I 0,25kg, płatki gryczane 0,8kg . Zacieranie 52°C 10min, 62°C 30min, 72°C 30min, 78°C i filtracja (niestety długo ok. 2,5godz.). Chmielenie 90min. od początku 30g Marynki, w 75 minucie 70g Lubelski. Powinno wyjść 26-27l 15°Blg . Burzliwa 6-8 dni zależy od temperatury. Cicha 14 dni. Końcowe °Blg około 3, dodaję 200g glukozy przy butelkowaniu. Piwo jest dobre po 4 tygodniach , a super po 6 tyg. Kolor czerwono-wiśniowy. Piana w kuflu bardzo trwała do końca konsumpcji. Smak i zapach lekko słodowy z wyraźnym zapachem "łąkowo-gryczanym". Robiłem jeszcze raz to piwo na dolnych W34/70.Intensywność zapachu i smaku prawie niweluje różnicę używanych drożdży. Przeciętny konsument nie zauważy różnicy. Zrób to piwo koszmar filtracji wynagradza końcowy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, że każdy chmiel goryczkowy się nada, byle w odpowiedniej ilości. Wahałbym się przed dawaniem Cascade, bo niekoniecznie nuty owocowe będa pasować do gryki.

Nie mam niestety goryczkowego... Postanowilem ze zrobie tak:

 

Buckale

6-B Blonde Ale

 

Original Gravity: 1,051 (1,038 - 1,054)

Terminal Gravity: 1,013 (1,008 - 1,013)

Color: 11,22 (5,91 - 11,82)

Alcohol: 4,99% (3,8% - 5,5%)

Bitterness: 22,8 (15,0 - 28,0)

 

3000 g English 2-row Pils

1500 g Buckwheat Flaked

200 g Melanoidin Malt

30 g Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 60 min

15 g Hallertau (4,5%) - added during boil, boiled 15 min

15 g Hallertau (4,5%) - added during boil, boiled 0 min

1,0 ea Danstar 3767 Nottingham

 

Co myslisz? :-)

 

 

Zacierałem "na lenia" czyli kasza skleikowana, a słód wsypany do wody o temp 68 stopni i pozostawione samemu sobie na 1 h 15 min.

:-)

 

 

 

Powinno wyjść 26-27l 15°Blg . Burzliwa 6-8 dni zależy od temperatury. Cicha 14 dni. Końcowe °Blg około 3, dodaję 200g glukozy przy butelkowaniu. Piwo jest dobre po 4 tygodniach , a super po 6 tyg. Kolor czerwono-wiśniowy.

Dziekuje, przepis wyglada smakowicie, ale narobilem sie ostatnio strasznie duzo ciezkawych, skomplikowanych piw i potrzebuje czegos prostego, lekkiego, jasnego... :-)

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne pełne mocno chmielone

Zasyp: pilzneński 4kg, Caramunich I 0,5kg płatki jęczmienne błysk. o,4kg

Zacieranie 52°C 10min, 63°C 30min, 72°C 30min, 78°C i filtracja (bardzo szybka)

Chmielenie 60min, w 10min 45g goryczkowego, w 40min 50g aromatycznego

wychodzi ok.24-25l 12,5°Blg , drożdże S04

na cichej dorzucam 1 tabl. Hop Aroma

200g glukozy przy butelkowaniu

Piwo jest gotowe po 3-ech tygodniach ale najlepsze po ok. 2-óch miesiącach

Smak lekko słodowy a po chwili wyraźnie goryczkowy( nawet bardzo), ładna sztywna piana do końca kufla

kolor herbaty

Jesli chcesz piwo bardziej neutralne daj 0,25kg Caramunich I (kolor jasny , mniej słodowy smak), a goryczkowego daj tylko15-20g

Jesli Ci się podoba dodaj mi plusa

Edited by twawrzyniak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dziś wypatrzyłem w moim Kauflandzie płatki gryczane i to mi przypomniało, że już dawno chciałem zrobić piwo gryczanawe. Kupiłem 2x0.5kg, będę kombinował. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo gryczane na S04. Zasyp wiedeński 3kg, monachijski I 1kg, monachijski II 1kg, Carapils 0,25kg , Caramunich I 0,25kg, płatki gryczane 0,8kg.

Kleikowałeś te płatki?

 

Kolor czerwono-wiśniowy. Piana w kuflu bardzo trwała do końca konsumpcji. Smak i zapach lekko słodowy z wyraźnym zapachem "łąkowo-gryczanym".

Chciałbym osiągnąć właśnie taki czerwony kolor, ale zminimalizować słodowość w zapachu i smaku - czy zamiana 0.5kg słodów karmelowych na mniejszą ilość ale ciemniejszego da mi taki właśnie efekt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj przelałem RISa na cichą z między innymi pł. gryczanymi na London ESB. Piwo zapowiada się super!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

może lamerskie pytanie, ale nie wiem - czy taka kasza gryczana jest już skruszona, i wystarczy kleikowanie, czy trzeba ją jeszcze "dośrutować"? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

może lamerskie pytanie, ale nie wiem - czy taka kasza gryczana jest już skruszona, i wystarczy kleikowanie, czy trzeba ją jeszcze "dośrutować"? 

Kaszę ześrutuj.

Zależnie od tego jak zamierzasz zacierać, kleikowanie może być zbędne - ok połowy skrobi gryczanej powinno skleikować w temp. 65C, całkowite kleikowanie przy 69C.

Ja zazwyczaj nie kleikowałem i wydajność była raczej normalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.