Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, sredstvom napisał:

Nie wiem dokladnie czy taki, bo mi sie na pracowym kompie nie wszystki obrazki laduja. Ogolnie taki standardowy - styro plus alufolia.

A co do strony montazu - ja sobie po prostu wycinam latke prostokatna, ktora mi dokladnie zakryje sonde (z zapasem) i kleje styropianem do wiadra. Kilka paskow ducktape i sie trzyma jak talala :)

 

EDIT: teraz dopiero doczytalem, ze pytales tez o izolacje gara. Tu niestety nie pomoge. bo nie stosuje izolacji podczas warzenia - w sumie po co, skoro sie gotuje? Chyba ze masz na mysli czas zacierania. Ja swoj garnek wstawiam do pudla ze styropianu - przez 40 minut temperatura sie trzyma na tym samym poziomie, ani  nawet o 1° nie spada. W tym samym pudle potem fermentuje, wiec mam urzadzenie wielofunkcyjne jak widzisz :)

Przy czym moj garnuszek to 30-tka, skoro Ty latasz na 50L to z przenoszeniem do pudla moze byc niejaki klopot...

 

I bez pudła jest kłopot ?

Zacieram w 50tce, gotuję w 40 emaliow.

Teraz temp spada i muszę podgrzewać z raz na 30 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, nogmot napisał:

Drożdże Saflager W 34/70 - z dwóch saszetek, zrobiłem starter na mieszadle ( stały 3 doby i zrobiło się ok. 250 ml. osadu ).

Nie robi się starterów z sucharów. Z 2 paczek to już w ogóle. Żadnego przyrostu tam nie było.

 

4 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra

Kabel też zanurzasz? Zabezpieczony jakaś opaską termokurczliwą czy tak na żywca? Tam się nic nie rozszczelni?

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Oskaliber napisał:

Nie robi się starterów z sucharów. Z 2 paczek to już w ogóle. Żadnego przyrostu tam nie było.

 

Kabel też zanurzasz? Zabezpieczony jakaś opaską termokurczliwą czy tak na żywca? Tam się nic nie rozszczelni?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, nogmot napisał:

 

Jakiś konkretny cytat czy coś? Bo 4 stronny wątek, w którym głównie każdy przytacza swoje sprzeczne dowody anegdotyczne zbytnio niczego nie dowodzi. 

 

Słowo klucz: inoculation rate. Jak to był litrowy starter to przybyło Ci max z 5% drożdży. 

 

Edycja: A nie, złą wartość wziąłem dla liczby sucharów w paczce. To jednak nic Ci nie przybyło. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Oskaliber napisał:

Kabel też zanurzasz? Zabezpieczony jakaś opaską termokurczliwą czy tak na żywca? Tam się nic nie rozszczelni?

 

Kabel też w brzeczce zanurzałem. Żadnych rurek termokurczliwych i innych izolacji nie używałem. Sam przewód jest na tyle cienki, że bezproblemowo pokrywa w całości się zamknęła

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, Oskaliber napisał:

Jakiś konkretny cytat czy coś? Bo 4 stronny wątek, w którym głównie każdy przytacza swoje sprzeczne dowody anegdotyczne zbytnio niczego nie dowodzi. 

 

Słowo klucz: inoculation rate. Jak to był litrowy starter to przybyło Ci max z 5% drożdży. 

 

Edycja: A nie, złą wartość wziąłem dla liczby sucharów w paczce. To jednak nic Ci nie przybyło. 

 

"Bardzo istotne są IMO dwa elementy szybkie opanowanie środowiska o którym napisał Makaronoraz dodanie drożdży do brzeczki w odpowiedniej fazie wzrostu o czym napisał coder . Szczepienei powinno odbywać się na przełomie fazy wzrostu logarytmicznego a fazy równowagi.

 

Co do szczepienia suchymi to ja używając drożdży suchych tylko kilka razy zawsze robiłem ale to nie wystarczyło do szybkiego rozpoczecia fermentacji, obecnie robię startery dla wszystkich typów drożdzy czy to płynnych czy suchych i lag trwa nie więcej niż kilka h..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, nogmot napisał:

Co do szczepienia suchymi to ja używając drożdży suchych tylko kilka razy zawsze robiłem ale to nie wystarczyło do szybkiego rozpoczecia fermentacji, obecnie robię startery dla wszystkich typów drożdzy czy to płynnych czy suchych i lag trwa nie więcej niż kilka h..."

Rób jak uważasz. Ja bardziej wierzę w badania naukowe dające jednoznaczne wyniki niż opinie pojedynczej nieznanej mi osoby sprzed prawie 10 lat. Nie bierz wszystkiego co czytasz na forum za pewnik, zwłaszcza jak było napisane tak dawno. Trochę się przez ten czas dowiedzieliśmy.

 

Jak masz zbyt duży stosunek ilości komórek początkowych do objętości startera to namnażanie nie zachodzi albo jest magrinalne i tyle. Polecam przeczytać Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation, Chrisa White'a i Jamil Zainasheffa. Dwa cytaty na zachętę:

 

„Another case where you normally do not want to make a starter is with dry yeast. Dry yeast is inexpensive, and it is usually cheaper, easier, and safer to buy more dry yeast than to make a large starter. Many experts suggest that placing dry yeast in a starter just depletes the cell reserves that the yeast manufacturer tries to build into their product. For dry yeast do a proper rehydration in tap water; do not make a starter.”

 

„The most important thing to know about starter size is that the inoculation rate affects the rate of growth. In other words, the “pitching rate” of your starter has a big effect on the amount of new yeast cells you will see from any propagation. It is not the volume of the starter that is important, but how many cells you add in relation to that volume. Too high an inoculation rate, and you get very little growth”

 

 

18 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

 

Kabel też w brzeczce zanurzałem. Żadnych rurek termokurczliwych i innych izolacji nie używałem. Sam przewód jest na tyle cienki, że bezproblemowo pokrywa w całości się zamknęła

O pokrywę się nie boję, nawet jak będzie rozszczelniona to się nic nie stanie. Tylko wydaje mi się, że taki kabel nie jest do końca wodoodporny i w końcu coś tam może się napsuć. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Oskaliber napisał:

Rób jak uważasz. Ja bardziej wierzę w badania naukowe dające jednoznaczne wyniki niż opinie pojedynczej nieznanej mi osoby sprzed prawie 10 lat. Nie bierz wszystkiego co czytasz na forum za pewnik, zwłaszcza jak było napisane tak dawno. Trochę się przez ten czas dowiedzieliśmy.

 

Jak masz zbyt duży stosunek ilości komórek początkowych do objętości startera to namnażanie nie zachodzi albo jest magrinalne i tyle. Polecam przeczytać Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation, Chrisa White'a i Jamil Zainasheffa. Dwa cytaty na zachętę:

 

„Another case where you normally do not want to make a starter is with dry yeast. Dry yeast is inexpensive, and it is usually cheaper, easier, and safer to buy more dry yeast than to make a large starter. Many experts suggest that placing dry yeast in a starter just depletes the cell reserves that the yeast manufacturer tries to build into their product. For dry yeast do a proper rehydration in tap water; do not make a starter.”

 

„The most important thing to know about starter size is that the inoculation rate affects the rate of growth. In other words, the “pitching rate” of your starter has a big effect on the amount of new yeast cells you will see from any propagation. It is not the volume of the starter that is important, but how many cells you add in relation to that volume. Too high an inoculation rate, and you get very little growth”

 

 

O pokrywę się nie boję, nawet jak będzie rozszczelniona to się nic nie stanie. Tylko wydaje mi się, że taki kabel nie jest do końca wodoodporny i w końcu coś tam może się napsuć. 

 

To są jakieś argumenty.

Dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.