Jump to content
nogmot

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Cześć!

 

Mam pytanie o temperatury fermentacji.

 

Jeśli na drożdżach jest info o zalecanej temp. fermentacji, np. 20C, to to 20C, to temperatura otoczenia?

W pomieszczeniu mam 20C, czyli mam  temp. na właściwym poziomie, czy o 2-3 stopnie za wysoką ( brzeczka ma temperaturę wyższą od otoczenia ze względu na proces ferment.?) ?

Jeśli za wysoką, to jak długo drożdże mają "gorączkę"?

 

Z góry dzięki!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. 

 

To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Oskaliber napisał:

Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. 

 

To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. 

 

Czyli temp. otocznia powinna być o jakieś 2-3 stopnie niższa niż zalecana temp. fermentacji, tak?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak.

 

Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Oskaliber napisał:

Tak.

 

Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. 

Tzn.? To skąd brać optymalne?

 

Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C?

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. 

 

Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. 

 

Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. 

 

 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Oskaliber napisał:

Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. 

 

Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. 

 

Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. 

 

 

 

4 minuty temu, zasada napisał:

Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach.

 

Dzięki!

Jak zawsze na temat i na czas!

Pozdro!!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, nogmot napisał:

Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C?

Jezeli chcesz ,aby ustawić  temperaturę fermentacji  np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, rob7320 napisał:

Jezeli chcesz ,aby ustawić  temperaturę fermentacji  np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. 

 

Teraz sonda jest w butelce z wodą - obok fermentora, ale planowałem przykleić do ścianki fermentora ( zatapiać jej nie chcę, bo to wiercenie dziur w pokrywie i ryzyko dopływu powietrza - jeśli coś niedokładnie uszczelnię) i "od góry" dać kuchenną folię alu.

 

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, rob7320 napisał:

Jezeli chcesz ,aby ustawić  temperaturę fermentacji  np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. 

Dokładnie, sterownik powinien "wiedzieć" jaka jest temp. brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni

 

Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Grzegorz Żukowski napisał:

Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni

Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, nogmot napisał:

Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze.

tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni

 

Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką

 

Sterownik w całości:

https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-sterownik-stc-1000-230v-7763868497?snapshot=MjAxOS0wMi0xMFQyMTo1MDozOS40ODZaO2J1eWVyOzg4ZDJlYjc4MDE1N2Y2ZTMxN2YxY2RjMWI5Yzk0MTAyNTk5MDM3OGM0ZDljOGRjY2Y3ZGE3MzI1OWEyNGRhZmQ%3D

 

Sonda... dwużyłowy kabelek i jakiś bolec 5 mm x 20 mm. Ale myślę, że przytrzaśnięcie, może odkształcić pokrywę.

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Jancewicz napisał:

tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu

 

Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Grzegorz Żukowski napisał:

Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra

 

Cholera, mam opory.

Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej.

Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyklejone.

A było: sonda w butelce z wodą wskazywała 11,5 C a po przyklejeniu do fermentora 12,5 C.

Drożdże Saflager W 34/70 - z dwóch saszetek, zrobiłem starter na mieszadle ( stały 3 doby i zrobiło się ok. 250 ml. osadu ).

Wszystko stoi w lodówce od soboty, tj. 2.3.2019.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, nogmot napisał:

 

Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu.

 

Godzinę temu, nogmot napisał:
1 godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra

 

Cholera, mam opory.

Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej.

Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element :)

Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, rob7320 napisał:

 

Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) 

Poszukam jakiegoś styro.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, sredstvom napisał:

Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania :)

 

Dzięki!

To od razu zapytam, czym najlepiej zaizolować gar?

50 L, stal nierdzewna, z kranikiem i termometrem.

 

7 minut temu, sredstvom napisał:

Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania :)

Taki?

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/montaz-grzejnika/ekran-zagrzejnikowy-decosa-4-mm-0-5-x-0-5-m.html

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, sredstvom napisał:

Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania :)

Którą stroną do fermentora?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem dokladnie czy taki, bo mi sie na pracowym kompie nie wszystki obrazki laduja. Ogolnie taki standardowy - styro plus alufolia.

A co do strony montazu - ja sobie po prostu wycinam latke prostokatna, ktora mi dokladnie zakryje sonde (z zapasem) i kleje styropianem do wiadra. Kilka paskow ducktape i sie trzyma jak talala :)

 

EDIT: teraz dopiero doczytalem, ze pytales tez o izolacje gara. Tu niestety nie pomoge. bo nie stosuje izolacji podczas warzenia - w sumie po co, skoro sie gotuje? Chyba ze masz na mysli czas zacierania. Ja swoj garnek wstawiam do pudla ze styropianu - przez 40 minut temperatura sie trzyma na tym samym poziomie, ani  nawet o 1° nie spada. W tym samym pudle potem fermentuje, wiec mam urzadzenie wielofunkcyjne jak widzisz :)

Przy czym moj garnuszek to 30-tka, skoro Ty latasz na 50L to z przenoszeniem do pudla moze byc niejaki klopot...

Edited by sredstvom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.