nogmot 8 Posted March 6, 2019 Cześć! Mam pytanie o temperatury fermentacji. Jeśli na drożdżach jest info o zalecanej temp. fermentacji, np. 20C, to to 20C, to temperatura otoczenia? W pomieszczeniu mam 20C, czyli mam temp. na właściwym poziomie, czy o 2-3 stopnie za wysoką ( brzeczka ma temperaturę wyższą od otoczenia ze względu na proces ferment.?) ? Jeśli za wysoką, to jak długo drożdże mają "gorączkę"? Z góry dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 6, 2019 Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 1 minutę temu, Oskaliber napisał: Temperatura fermentacji. Czyli masz za wysoką. To jak długo mają "gorączkę" zależy od szczepu, ekstraktu piwa, temperatury fermentacji, itd. Mogą to być 2 dni a mogą 2 tygodnie. Czyli temp. otocznia powinna być o jakieś 2-3 stopnie niższa niż zalecana temp. fermentacji, tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 6, 2019 (edited) Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Edited March 6, 2019 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 (edited) 4 minuty temu, Oskaliber napisał: Tak. Trzeba brać jeszcze poprawkę na to, że temperatury zalecane przez producentów na paczkach często wcale nie są optymalne. A przynajmniej część ich zakresu. Tzn.? To skąd brać optymalne? Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Edited March 6, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted March 6, 2019 (edited) Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. Edited March 6, 2019 by Oskaliber 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted March 6, 2019 1 minutę temu, nogmot napisał: Tzn.? To skąd brać optymalne? Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 6 minut temu, Oskaliber napisał: Np. na US-05 masz napisane, że idealną temperaturą fermentacji jest 15-22C. Moim zdaniem powyżej 19~C już nieciekawie estrują. Tak, powinieneś obniżyć. Choć musisz pamiętać, że skok temperatury może być różny. Ale te 2-3 stopnie mniej to dobry punkt wyjścia. Jak to porter bałtycki to bym startował jeszcze niżej. 7-8C otoczenia i celował w 10C w piwie. 4 minuty temu, zasada napisał: Obejrzyj tabele i wykresy jako punkt wyjścia, doczytaj w wątkach na podforum drożdżowym dla lepszej orientacji w poszczególnych szczepach. Dzięki! Jak zawsze na temat i na czas! Pozdro!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted March 6, 2019 36 minut temu, nogmot napisał: Aktualnie porter w lodówce. Lodówka ustawiona na 11,5C i chcę, żeby taką temperaturę też miała brzeczka w wiadrze, to powinienem obniżyć ustawienie lodówki do jakichś 9C? Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 (edited) 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Teraz sonda jest w butelce z wodą - obok fermentora, ale planowałem przykleić do ścianki fermentora ( zatapiać jej nie chcę, bo to wiercenie dziur w pokrywie i ryzyko dopływu powietrza - jeśli coś niedokładnie uszczelnię) i "od góry" dać kuchenną folię alu. Edited March 6, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 6, 2019 3 minuty temu, rob7320 napisał: Jezeli chcesz ,aby ustawić temperaturę fermentacji np. 11,5 C to przyklejasz sondę temperatury na fermentatorze i izolujesz od zewnątrz lub zatapiasz ją w w fermentatorze . Wtedy sterownik tak steruje temperaturę w lodówce ,aby utrzymać tą zadaną . Róznica temperatury otoczenia i fermentacji różni się podczas całego procesu , gdy fermentacja spowalnia to i różnica jest mniejsza. Dokładnie, sterownik powinien "wiedzieć" jaka jest temp. brzeczki 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 6, 2019 (edited) Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Edited March 6, 2019 by Grzegorz Żukowski 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted March 6, 2019 Teraz, nogmot napisał: Przykleję sondę do fermentora i chyba to będzie najlepsze. tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 (edited) 3 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Jeżeli nie chcesz się bawić z sondami w kontrolowanie temperatury nastawu, to najlepiej ustal temperaturę w przedziale 9-10 stopni Ta sonda jest jakaś duża? Ja mam sondę wrzuconą do wiadra i przytrzaśniętą pokrzywką Sterownik w całości: https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-sterownik-stc-1000-230v-7763868497?snapshot=MjAxOS0wMi0xMFQyMTo1MDozOS40ODZaO2J1eWVyOzg4ZDJlYjc4MDE1N2Y2ZTMxN2YxY2RjMWI5Yzk0MTAyNTk5MDM3OGM0ZDljOGRjY2Y3ZGE3MzI1OWEyNGRhZmQ%3D Sonda... dwużyłowy kabelek i jakiś bolec 5 mm x 20 mm. Ale myślę, że przytrzaśnięcie, może odkształcić pokrywę. Edited March 6, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted March 6, 2019 Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 1 minutę temu, Jancewicz napisał: tak, i odizoluj ją od otoczenia jakimś kawałkiem pianki / styropianu Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 Przyklejone. A było: sonda w butelce z wodą wskazywała 11,5 C a po przyklejeniu do fermentora 12,5 C. Drożdże Saflager W 34/70 - z dwóch saszetek, zrobiłem starter na mieszadle ( stały 3 doby i zrobiło się ok. 250 ml. osadu ). Wszystko stoi w lodówce od soboty, tj. 2.3.2019. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted March 6, 2019 Godzinę temu, nogmot napisał: Dam od zew. kawałek kuchennej foli alu. Godzinę temu, nogmot napisał: 1 godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Dokładnie taką samą sondę mam przytrzaśniętą przez pokrywę. Tylko sondę i kabel dezynfekowałem spirytusem przed włożeniem do wiadra Cholera, mam opory. Myślę, że im mniej czynników zew. w kontakcie z nastawem, tym lepiej. Wiesz... to dopiero moja 7 warka, więc i tak pewnie dużo błędów. Po co dodawać kolejny, ryzykowny element Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 6 minut temu, rob7320 napisał: Ja od dłuższego czasu mam przyklejoną , a nigdy jej nie zatapiałem . Przyklejona spokojnie wystarczy tylko izoluj ją jakąś folią bąbelkową albo styropianem . Sama folia aluminiowa kuchenna to będzie za mało ( tak pisałeś kilka postów wyżej ) Poszukam jakiegoś styro. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted March 6, 2019 Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 (edited) 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Dzięki! To od razu zapytam, czym najlepiej zaizolować gar? 50 L, stal nierdzewna, z kranikiem i termometrem. 7 minut temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Taki? https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/montaz-grzejnika/ekran-zagrzejnikowy-decosa-4-mm-0-5-x-0-5-m.html Edited March 6, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted March 6, 2019 3 minuty temu, sredstvom napisał: Ekran zagrzejnikowy z castoramy. Kupujesz rolke i starczy Ci na 10 lat takiego przyklejania Którą stroną do fermentora? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted March 6, 2019 (edited) Nie wiem dokladnie czy taki, bo mi sie na pracowym kompie nie wszystki obrazki laduja. Ogolnie taki standardowy - styro plus alufolia. A co do strony montazu - ja sobie po prostu wycinam latke prostokatna, ktora mi dokladnie zakryje sonde (z zapasem) i kleje styropianem do wiadra. Kilka paskow ducktape i sie trzyma jak talala EDIT: teraz dopiero doczytalem, ze pytales tez o izolacje gara. Tu niestety nie pomoge. bo nie stosuje izolacji podczas warzenia - w sumie po co, skoro sie gotuje? Chyba ze masz na mysli czas zacierania. Ja swoj garnek wstawiam do pudla ze styropianu - przez 40 minut temperatura sie trzyma na tym samym poziomie, ani nawet o 1° nie spada. W tym samym pudle potem fermentuje, wiec mam urzadzenie wielofunkcyjne jak widzisz Przy czym moj garnuszek to 30-tka, skoro Ty latasz na 50L to z przenoszeniem do pudla moze byc niejaki klopot... Edited March 6, 2019 by sredstvom 1 nogmot reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites