Jump to content
DziadekZuo

Cryo Hops i Mosaic Pale Ale

Recommended Posts

Cześć :)

Wczoraj przyszła do mnie paczka z browamatora i dostałem w gratisie takie oto dwa chmiele. Zwykły granulat nie jest mi obcy ale pierwszy raz widzę  coś takiego jak cryo hops. Doczytałem ze jest to coś w rodzaju proszku, ale jak dotykałem to przez paczkę to miałem wrażenie jakby to była jakaś maź. Widzę też ze ma o wiele więcej alfa kwasów niż zwykły pellet. Pomyślałem, żeby zrobić sobie Mosaic Pale Ale, bo mam też 90g zwykłego Mosaica, tylko że on ma 10,4 % alfa kwasów. Tutaj pojawia się kilka pytań.
1. Czy Cryo Hops używa się inaczej niż zwykły pellet ?
2. Który użyć lepiej na aromat, a który na gorycz ?
3. Czy jak otworzę ten chmiel Cryo to najlepiej wykorzystać całość czy można go bez problemu przechowywać otwartym przez jakiś czas ?

Dziękuje wam za odpowiedzi :)
 

hops.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytując marketingowy bełkot:

 

"Cryo Hops to proszek chmielowy o podwójnej sile działania uzyskany w procesie obróbki kriogenicznej szyszek, dzięki czemu zapewnia piwu maksymalnie intensywny aromat jednocześnie redukując cierpkie, nieprzyjemne roślinne nuty. Dzięki znacznie wyższej zawartości olejków i żywic (wyższy poziom alfa-kwasów) lupulina oferuje pełny, chmielowy smak gotowemu piwu zmniejszając trawiaste posmaki."

 

Sam nie używałem, ale słyszałem od znajomych bardzo dobre opinie.

 

1. Używa się dokładnie tak samo jak granulat, ale ze względu na % alfa kwasów trzeba go dodać odpowiednio mniej (wychodzi chyba 1/2 w stosunku o granulatu)

2. Mosaic można użyć zarówno na goryczkę, jak i na aromat, ale ja bym do Pale Ale dał go zdecydowanie na aromat. Loral - nie używałem. Podobno jest uniwersalny. 

4. Jeżeli zamkniesz w miarę szczelnie opakowanie i wsadzisz do zamrażalnika to jakiś czas wytrzyma.

 

Pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cryo hops opierają się na tym, że jest to w głównej mierze lupulina, czyli pyłek chmielowy który de facto ma najwięcej a-k. Z tego co się orientuję, to szkoda używać go na goryczkę, ale mogę się mylić. Cryo hops było raz po raz stosowane przez browary (np Powder Man, nie pamiętam z jakiego browaru). Najrozsadniej chyba jest użyć go na zimno/na aromat

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
A nie  było przypadkiem efektu pieczenia ? 
z takiego proszku  chyba nawieszenie prawdopodobieństwo,  że coś takiego wystąpi.
Ten proszek mimo wszystko opada chyba.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Ten proszek mimo wszystko opada chyba.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Nie twierdze, że tak jest, ale w  opisie jakiegoś piwa chmielonego w  ten sposób chyba coś takiego było ,dawno temu to czytałem i może sobie coś uroiłem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak jakby sypnąć ok. 60 g Mosaic'a w granulacie - to nie za dużo :) Sypałem ostatnio 50 g Cascade na aromat (przy cichej fermentacji) i nie było to za dużo. Także te 60 g też powinno być git. Za to nie wiem, czy ten Cascade z tym się nie zgubi. Moim zdaniem szkoda go sypać, chyba że chcesz podbić aromat ogólny, bo na sam cascedowy to bym raczej nie liczył przy tych proporcjach :)  Trzeba by jeszcze sprawdzić, ile to ma olejków eterycznych w sobie, bo alfa o połowę więcej w granulacie Mosaic do Cascade.  Ale alfa się nie rozpuszczą w zimnym piwie :)

A jeśli masz zamiar dać tę torebkę na gotowanie na aromat, to osobiście bym odradzał. Nie wiem jak u innych, ale u mnie już dwa razy miałem sytuację ostatnio, że "piwo" świetnie pachniało świeżym chmielem przy fermentacji burzliwej (opary z rurki fermentacyjnej), ale niestety ten aromat nie pozostał w piwie gotowym. Cały zapach uleciał z CO2 przy fermentacji :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo chce zrobić piwo na 4kg pale ale samego, może dodam 0,5kg pszenicznego

Chmielenie na ciepło:
Mosaic 10,4% 15g 20min

Cascade 7,6% 15g 20min

Mosaic 15g 10min
Cascade 15g 10min

Cascade 15g 0min

Chmielenie na zimno:
Cry hops Mosaic całą tą paczke
Cascade 15g

Myslałem zeby zrobic sam mosaic ale czytałem ze single hop z mosaikiem moze być zbyt płytki dlatego chce dodac cascade
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie odpaliłem kega z APką, która normalnie przy tych parametrach jak robię zawsze była odpowiednio goryczkowa. A tu nic, kompletnie brak goryczki. Dodam że chmieliłem 60g Mosaic Cryo tylko na cichą. Wychodzi na to, że sporą część goryczki wprowadza chmielenie na zimno tradycyjnym peletem, albo mi się coś ze smakiem porobiło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, RapTom napisał:

Właśnie odpaliłem kega z APką, która normalnie przy tych parametrach jak robię zawsze była odpowiednio goryczkowa. A tu nic, kompletnie brak goryczki. Dodam że chmieliłem 60g Mosaic Cryo tylko na cichą. Wychodzi na to, że sporą część goryczki wprowadza chmielenie na zimno tradycyjnym peletem, albo mi się coś ze smakiem porobiło :)

 

Nie gotowałeś chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Jancewicz napisał:

 

Nie gotowałeś chmielu? 

Nie, no gotowałem ale nie CRYO tylko zwykły granulat. W tym przypadki Chinook. Chodziło mi o to, że jak chmieliłem na zimno zwykłym granulatem, przy tym samym IBU odczucie goryczki w gotowym piwie było dużo większe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przywiozłem  z targów Brau Beviale próbki tych cryo hops mozaica equanota i jeszcze mam dużą pakę azzacca więc coś z tym będę warzył na ulotce piszą że na koniec gotowania lub na zimno. Na dole ulotki jest porównanie chmielenia wynika że zamiast 1 funta chmielu na whirpool dali 0,4 cryo 0,25 zwykłego granulatu i 0,15 American noble hopsIMG_20191119_095805.thumb.jpg.598982737e60bf891f2c63141be0e395.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak samo na zimno zamiast funta

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba ten american noble hoops to jest to co zostało po odseparowaniu lupuliny drugi ich produkt ale to po co to dodawać może żeby zmniejszyć ilość ogólną chmielu i przez to stratyIMG_20191119_095726.thumb.jpg.986cd9a37a2e64d2e2eff342af47afe1.jpg

Edited by Martinez200

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.