Jump to content
Tommi

piwo ryżowe

Recommended Posts

W jednym ze sklepów piwowarskich znalazłem taką oto recepturę dotyczącą piwa ryżowego na 10l piwa:
- polski słód pilzneński - 2,3 kg
- płatki ryżowe błyskawiczne 0,4kg
płatki owsiane błyskawiczne - 200 g
- chmiel aromatyczny Lomik, granulat - 30g


Zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa (2x zestaw surowców):

- słody wsypujemy do 15l wody o temperaturze 66oC,

- przez pierwsze 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 63oC,

- następnie przez 30 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 73oC,

- podgrzanie do 78-80oC,

- wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 70min:

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Lomik,

- w 50-tej minucie - 20g chmielu Lomik,

- w 65-tej minucie - 20g chmielu Lomik.

 

1. Jaka jest wasza opinia o takiej recepturze?

2. Czy ryżowe piwo naprawdę dobrze smakuje?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tych płatków tu jest 14%, szału nie ma. Rówie dobrze możesz ich nie dawać :)

rozjaśnią barwę i w zasadzie to tyle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś zrobiłem session IPA z ryżem. Na warke 12Blg 30l dałem Pale Ale 5kg, 1kg ryżu który skleikowalem, 0,5kg płatków owsianych i 0.5kg słódu pszenicznego. Piwo było bardzo pijalne lekkie i wytrawne. Fermentowane US05 w 16°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryż w piwie jest praktycznie bez smaku, dodaje się żeby podbić Blg w sposób niezagrażający wodnistości piwa. Trochę jak cukier, ale bez efektów bimbrowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robilem Lekkie ryzowe z 40% zasypem platkow ryzowych i 10% zasypem platkow owsianych. Piwo wyszlo bardzo wytrawne, jasne i orzezwiajace z piekna trwala piana.

Polecam do amerykanskich chmieli i chmielenia na zimno.

Naprawde pieknie wyczuwalne sa w nim chmiele.

Ale goryczka pozostaje nieco zalegajaca wiec nie polecam chmielic na wiecej niz 20 IBU ale za to wrzucic wiecej na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciezko powiedziec ale tylko przy tym wysokim zasypie takie cos mi sie zdarzylo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślisz że płatki ryżowe powodują zalegającą goryczkę?
Nie sądzę. Myślę że to może być kwestia braku kontry. Płatki ryżowe sprawiają że piwo jest lżejsze, uwytrawniają. A im bardziej wytrawne piwo, tym mniejsza kontra dla chmielu i bardziej odczuwalna goryczka

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No a co chcialbys do ryzowego wrzucic na kontre?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mialem 10 %, niestety nie pomoglo. W nastepnym ryzowym zrezygnuje z tak wysokiego zasypu ryzowego. Mysle ze 30 % to taki max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie. Dlatego napisalem ze nie polecam chmielic na goryczke wiecej niz na 20 IBU.

Sypnac wiecej ameryki na aromat i na zimno i bedzie smacznie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.